Foto: DELFI
Olaines novada Medemciemā ir Dzintras Freimanes-Ozoliņas izlolotā dārza pasaule, kuru pašai saimniecei labpatīk mīļi dēvēt par saviem džungļiem. Šeit ielikta viņas sirds un dvēsele.

Dzintras džungļos nudien var nomaldīties, bet ne tiešā nozīmē – runājot par dārzu, te laiks aizrit ļoti ātri, nemanot paiet divas stundas. Varētu runāt vēl ilgāk, jo saimnieces stāstījums par viņas izloloto dārzu liek aizrauties elpai. Ne tikai par to, cik viens cilvēks var paveikt, bet arī par to, cik liela mīlestība dārzā ir ieguldīta.

Saimniece ir dārzniece ar lielu pieredzi. Zināšanas smēlusies Bulduru Dārzkopības vidusskolā, kā arī, lasot žurnālus un literatūru par dārzu labiekārtošanu. Viņa iekopusi daiļdārzu ne tikai sev, bet arī citiem, atstājot tur daļiņu no sevis. Kādu brīdi strādājusi arī par floristi, radot fantastiskus pušķus, kā arī dažus mēnešus strādājusi stādaudzētavā "Jaunbērzi" par dārznieka palīgu. Tagad Dzintra savas zināšanas nodod tālāk: lasa lekcijas par dārzu labiekārtošanu interesentiem, kā arī viesojas citu dārzos, lai iedvesmotu saimniekus pārmaiņām. "Dārzs ir mana sirdslieta, un man tas patīk," uzsver Dzintra.

Dzintras daiļdārza CV:

Vecums: par dārza pirmsākumiem var dēvēt 2003. gadu
Platība: 720 kvadrātmetri
Dārza retumi: vīteņhortenzija 'Miranda'
Mīļš dārgums: Gunas Rukšānes uzdāvinātais floksis "Dārza elpas" pasākumā. Tas ir sējenītis gaiši rozā un baltā krāsā, kuram vēl jāizdomā vārds. Tāpat mīļa ir skolotājas Ausmas Lapaines pirms pieciem gadiem dāvātā muskusroze 'Mozart'.
Dārza mājaslapa: "Dzintras dārza pasaule"
Vai dārzā viesi ir gaidīti: jā, dārzu var aplūkot par ziedojumu – 5 eiro, bet iepriekš ir jāpiesakās, zvanot saimniecei +37126744102 (Dzintra)
Saimniece iesaka: zināšanas par dārzu apgūt Bulduru Dārzkopības vidusskolā

Pirms 20 gadiem un tagad

Aizraušanās ar dārzu Dzintru saistījusi jau kopš jaunības, gadiem ejot, kaislība tikai augusi plašumā. Viņa ir dzimusi rīdziniece – savulaik dzīvojusi koncertzāles "Palladium" ēkā, 21 gada vecumā pārcēlusies dzīvot uz Babīti, kur bijis mazs dārziņš. Tur nodzīvojusi 20 gadus, bet kopš 2003. gada Dzintra par savām mājām sauc Medemciemu. Ar vīru uzcēluši vasaras mājiņu un sākuši veidot daiļdārzu. Sākumā tas tapis pēc pašas gaumes izjūtas un lasītās informācijas grāmatās un žurnālos, bet dažus gadus vēlāk Dzintra ar Eiropas Savienības projekta starpniecību izmācījusies Bulduru Dārzkopības vidusskolā un iegūtās zināšanas likusi lietā, iekārtojot savu dārzu. Nu jau profesionāli.

"Es necerēti tapu par dārznieci. Kad gāju mācīties, nedomāju kļūt par dārznieci. Gāju mācīties sev. Gribēju uzzināt kaut ko vairāk, lai gan, godīgi sakot, domāju, ka zinu visu. Kad aizgāju, sapratu, ka es nezinu ne tuvu. Tas bija tāds diletanta maksimālisms – es tagad zinu," atzīst Dzintra, kura par dārznieci nostrādājusi 10 gadus. "Lai tiktu līdzi tam augu sortimentam, kas ienāk Latvijā, un augu kopšanai, jāmācās visu laiku. Tikko tu apstājies, tā tu būsi solīti atpakaļ."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!