Spītējot pēkšņi uznākušajam salam, Ilūkstes novada zemnieku saimniecības "Apiņi" apsildāmajā siltumnīcā jau ir sākusies sēja, lai sagatavotu ap 200 000 brokoļu dēstu septiņus hektārus lielajām lauku platībām. Pirmās brokoļu audzēšanas iemaņas saimnieks Mārtiņš Bogušs ieguvis, strādājot Skotijā, vēsta "Runā Latgale".

Saimnieks ir pārliecināts, ka brokoļu audzēšanai Latvijā ir perspektīvas, uz ko norāda arī pieprasījuma pieaugums gan tirgū, gan lielveikalos. Saimnieciskās darbības uzsākšanai Mārtiņš Bogušs izmantojis Eiropas Savienības fondu finansējumu jaunajiem lauksaimniekiem.

"Vienīgi mēs esam diezgan maza valsts un zemes mums ir diezgan daudz, tādēļ ātri varam pārsātināt tirgu," stāsta Mārtiņš, spriežot, ka ar laiku iespējams biznesu attīstīt, izaudzētos dārzeņus saldējot vai radot dažādus brokoļu produktus. Šajā darbā saimniekam palīdz Bebrenes vidusskolas skolēni, kas ķērušies pie brokoļu ēdienu recepšu izstrādāšanas - lai nākotnē šis dārzenis kļūtu par Ilūkstes novada atpazīstamības zīmi.

Lai gan brokoļi ir cēlušies no Mazāzijas un Austumu Vidusjūras reģiona, to audzēšana ir iespējama arī Latvijas klimatiskajos apstākļos. Svarīgi ir izvēlēties kvalitatīvas un piemērotas sēklas, darbu atvieglo arī tehnikas izmantošana, atklāj Bogušs.

"Sākot ar parastu arklu, lai varētu apvērst zemi, tāpat arī zemes frēze palīdz ieveidot dobes, jo brokolim patīk mīksta zemīte, lai tas varētu kārtīgi iesakņoties. Siltumnīcā audzēšana notiek kasešu šūnās, jo sakņu sistēma izveidojas ļoti spēcīga un ātri var pielāgoties arī zemes apstākļiem," stāsta lauksaimnieks. "Lai gan svarīga ir īstā šķirne, daudz kas brokoļu audzēšanā ir atkarīgs no vasaras. Karstās vasaras šim dārzenim nepatīk," piebilst Mārtiņš, paskaidrojot, ka ir pieejamas arī karstumizturīgas brokoļu šķirnes.

Tiem, kuri vēlas audzēt brokoļus piemājas dārziņā, Mārtiņš iesaka sēklas iegādāties specializētajos veikalos. Viņš pats ar nepacietību gaida, kad nokusīs sniegs, lai tiktu atkal uz lauka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!