Foto: Shutterstock
Kad ciemos ierodas viesi, saimnieki viņiem nereti saka: "Jūties kā mājās!" Šāda izteikuma ideja ir pat ļoti apsveicama, taču mājīgā sajūta nav kaut kas tāds, kas rodas pats no sevis. Saimnieki ir atbildīgi par to, lai gan paši ikdienā, gan arī ciemiņi svētku reizēs justos gaidīti, tāpēc "Houzz" iepazīstina ar variantiem, kā dzīvesvietā radīt patīkamāku vidi.

Šūpuļkrēsls terasē

Ja tavai mājai ir terase vai dzīvoklim – balkons, iespējams apsvērt šūpuļkrēslu iegādi. Protams, novietot var arī kādu dīvānu vai stūra krēslu, taču variantiem, kuros papildu sēdēšanai iespējams arī pašūpoties, ir pievienotā vērtība. Arī tad, ja neviens tajā nesēdēs, šūpuļkrēsli pildīs interjeru papildinošas funkcijas, kas noteikti ir viens no aspektiem, kas palīdz radīt mājīgu vidi.

Priekšnama svarīgums

Telpa aiz sliekšņa ir ļoti svarīga, jo veido pirmo iespaidu par mājokli un arī saimniekiem. Pārliecinies, ka tajā nedz ikdienā, nedz arī svētkos neturi neko lieku, lai nerastos pārbāzta sajūta. Svarīgi, lai telpā būtu gana daudz gaismas un arī kāds ķeblītis, lai pa durvīm ienestās mantas nebūtu jāliek uz zemes. Tāpat neaizmirsti jau priekšnamā novietot kādu mazu glezniņu, ģimenes foto vai ziedus, kas jau kaut ko nedaudz atklās par tavu dabu.

Sienu rotājumi

Jebkas, ko tu novieto uz sienas, atklāj kādu stāstu. Lai gan iemīļotajām gleznām tur noteikti arī ir vieta, mājīgumu telpā rada personīgākas lietas, piemēram, fotogrāfijas un bērnu zīmējumi. Vislabākais laukums, kur izlikt rāmīšus, ir pāreja no vienas telpas citā, jo tās bieži vien ir ērtākās vietas, kurās apstāties.

Košums virtuvē

Jāsaprot, ka nav iespējams ieviest mājīgumu, tikai pāris dienas vai nedēļas dzīvojot jaunā mājoklī. Tas prasa laiku. Taču ziedi ir viens no veidiem, kā telpu padarīt patīkamāku. Runājot tieši par virtuvi, ieteikumu saraksta augšgalā tiek virzīti mīksti krēslu sēžamie, kā arī radio, kurā nepieciešamības gadījumā ieslēgt apetīti raisošas melodijas.

Kārtība guļamistabā

Vārdi "mājīgums" un "nekārtība" pilnīgi noteikti nav liekami blakus, taču bieži vien otrais nomāc pirmo. Guļamistabā nekārtība var rasties tik ātri, ka pats pat nespēj noreaģēt – pēkšņi pie gultas atrodama milzīga grāmatu kaudze, grozs ar netīrajām drēbēm un vēl, un vēl, tieši tāpēc kārtībai guļamistabā ieteicams pievērst uzmanību katru dienu. Runājot par lielākām izmaiņām, šajā rakstā atradīsi dažādu krāsu variantus mājīgām guļamistabām. Tāpat neaizmirsti sevi un telpu palutināt ar kādu aromātisku sveci vai skaistu trauku uz naktsgaldiņa.

Viesistabas karalis – dīvāns

Ja telpā ir gana daudz vietas, lai tajā ieliktu dīvānu, kurā var apsēsties vairāk nekā divi cilvēki, to noteikti vajag izmantot, jo šādā veidā telpa uzreiz izskatīsies ciemiņiem draudzīgāka. Vienalga, cik liela istaba tavā mājoklī būtu, lielākā uzmanība patiesi jāpievērš dīvānam un tam, cik tas ir ērts, jo pārējās telpas mēbeles ir mazāk svarīgas.

Mājīgās atpūtas zonas

Taču svarīgi atcerēties – ja pats mājas jutīsies labi, ļoti iespējams, šī sajūta arī pārņems viesus. Tieši tāpēc neaizmirsti mājās izveidot atpūtas vietas, kurās jūties ērti, piemēram, mājīgos stūrīšus, kuros ir kāds mīksts sēžamais, spilveni un laba grāmata pie rokas. Vislabāk to iekārtot pie loga, lai nebūtu jāuztraucas par gaismu, taču, ja grāmatu lasīšanai parasti ļaujies vakaros, svarīgs aspekts ir arī apgaismojums.

Gaismekļi un vēlreiz gaismekļi

Ja iepriekš minētie ieteikumi tevi neuzrunā, bet tomēr vēlies pamainīt kaut vienu lietu, apsver domu par gaismekļiem. Lai radītu mājīgu vidi, nekoncentrējies uz vienu lampu, bet gan uz vairākiem maziem avotiem, kas sniedz gaismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!