Foto: Shutterstock
Īrētos mājokļos ne vienmēr ir iespējas veidot kardinālas pārmaiņas, piemēram, pārkrāsot sienas un ieklāt jaunu grīdas segumu, taču tas nebūt nenozīmē, ka jāaprod ar esošo, jo ir gana daudz iespējas, kā interjeru padarīt mājīgāku un personiskāku.

Aizkari – mājīguma atslēga

Foto: Shutterstock

Neskatoties uz to, kādi ir logi un cik nepievilcīgu noskaņu varbūt rada aizkari, kas šeit piekārti, situāciju var vērst par labu, ieviešot kaut ko savai gaumei tīkamāku. Patiesībā ar aizkariem var panākt jau ļoti krasas pārmaiņas – noslēpt logus, radīt romantiskāku noskaņu ar gaisīgāka auduma aizkariem, ielaist mājoklī vairāk gaišuma vai tieši pretēji - padarīt telpu tumšāku. Aizkaru nomaiņa ir tā vērta, jo ar tiem var radīt pilnīgi citu noskaņu istabā, kā arī – to pielikšanai neprotestēs arī dzīvokļa saimnieki.

Telpaugi

Foto: Shutterstock

Pat tad, ja neesi kaislīgs dārzkopis, ir vērts apsvērt domu par telpaugu ieviešanu, jo tie vienmēr radīs mājīgāku noskaņu. Tas var būt viens lielāks telpaugs kādā istabas stūrī vai vairāki mazāki, iestādīti podiņos, jebkurā gadījumā telpaugi atsvaidzinās noskaņu, lai arī kur tie tiktu novietoti. Starp citu, ar telpaugu palīdzību var noslēpt kādus defektus, piemēram, uz sienām vai grīdas, ja nav iespējas vai atļaujas pašrocīgi defektu vērst par labu.

Grīdas seguma ''uzfrišināšana''

Foto: PantherMedia/Scanpix

Dažkārt grīdas tīrība nevērš par labu to, kāds izskatās šis segums, un šādos gadījumos jācenšas vizuālo noformējumu uzlabot kā citādāk, piemēram, ar paklāju palīdzību. Tas gan nenozīmē, ka viss segums jānoklāj ar paklāju, taču dažkārt visvairāk pamanāmākajās vietās noderēs kāds neliels dekoratīvs paklājs, kas pieskaņots pārējam interjeram. Gaumīgi izskatīsies, ja zem kafijas galdiņa tiks palikts paklājs, tāpat arī vannasistabā dažkārt krietni mājīgāku noskaņu rada tieši kāds mīksts un pūkains paklājs. Patiesībā tas attiecināms uz jebkuru telpu.

Stilizēti plaukti

Foto: Shutterstock

Katrā mājoklī ir nepieciešama vieta, kur uzglabāt dažādus priekšmetus, un bez plauktiem mājoklī neiztikt. Centies izvēlēties tādus, kas nav jāpiestiprina pie sienas ar skrūvju palīdzību, ja vien tas nav atļauts. Taču labi izskatīsies arī plauktu sistēma, kas novietojama pie sienas, un ļauj to izmantot vairāku mantu glabāšanai, nekā viens posms ar pie sienas piestiprinātu plauktu.

Personalizēti aksesuāri

Foto: Shutterstock

Mājīguma sajūtu var panākt, ja ieviesti priekšmeti, kas atgādina par pašu, ģimeni, draugiem, patīkamiem piedzīvojumiem un citiem ar savu dzīvi saistītiem notikumiem, tāpēc gleznas, kas mājoklī bijušas no pirmās ievākšanās dienas, labāk aizstāt ar kaut ko no saviem krājumiem – foto rāmi vai mākslas darbu, kas ir pašam tīkams. Nav ieteicams mājoklī pie sienām piekarināt bildes, attēlus vai mākslas darbus, kas nepatīk, jo tas neradīs patīkamas asociācijas ar konkrēto telpu.

Svarīgie nieki un sīkumi

Foto: Shutterstock

Dažkārt mājīguma sajūtu un personalizētu noskaņu jaunā, īrētā mājvietā var radīt, ja interjers tiek papildināts ar dažādiem aksesuāriem, piemēram, dekoratīviem spilveniem, plediem, dizaina priekšmetiem uz plauktiem, dekoratīviem traukiem uz galda un interesanta dizaina lampām. Tieši šādi nieki ir tas, kas veido kopējo noskaņu un stilu, tāpēc ir vērts tos izmantot, lai interjeru padarītu omulīgāku un gaumei atbilstošāku.

Pašu veidotas vai atjaunotas mēbeles

Foto: Shutterstock

Iespējams, mājokļa saimnieki ļauj esošās mēbeles atjaunot un pārveidot, šādos gadījumos iespēja noteikti jāizmanto, jo pat šķietami vecu un nevajadzīgu kumodi vai skapi var pārveidot par oriģinālu interjera sastāvdaļu. Ja nu nav vēlmes atjaunot esošās mēbeles jeb mājoklis bijis neaprīkots, taupības nolūkos un mājīgas atmosfēras radīšanā var veidot pats kādu mēbeli, piemēram, no koka paletēm vai arī iegādāties kaut ko antīku un restaurēt to pēc saviem ieskatiem. Ja mājoklī būs kaut kas pašu veidots, būs patīkamāka atmosfēra, jo ikreiz, paskatoties, piemēram, uz krāsoto plauktiņu vai nakts skapīti, būs gandarījums par paveikto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!