Foto: Shutterstock
Griesti ir viens no pamatnoteikumiem, kas telpu padara vai nu plašāku vai šķietami mazāku. Pat tad, ja mājoklis nav ar tiem augstākajiem griestiem, dizaineriem ir savi knifiņi, kā ar viltīgiem paņēmieniem radīt tādu noskaņu.

Telpas parametrus lielā mērā ietekmē logu noformējums. Aizkaru garums, audums un novietojums ietekmē ne vien to, cik lieli vai mazi izskatās logi, bet arī rada kopskatu visai telpai, un griestu augstumam. Telpā, kurā vajag radīt sajūtu, lai griesti izskatītos augstāki, jāizvēlas gari aizkari, kas stiepjas līdz grīdai. Pievērs uzmanību arī tam, kur aizkari sākas. Stangu liec pēc iespējas augstāk, lai krītošais audums pagarinātu sienu un griesti izskatītos augstāki.

Vēl kāds interesants noteikums, ko ņemt vērā no dizaineru ieteikumiem ''House Beauiful'' – izvēlies mēbeles pēc iespējas tuvāk grīdai. Tas attiecas gan uz virtuves iekārtu, gan dīvānu, krēsliem. Jo mazāka būs sprauga starp grīdu un mēbeles apakšu, jo labāk. Pirmkārt, nekrāsies putekļi, otrkārt, būs lielāka sprauga starp griestiem un mēbeli, līdz ar to griesti izskatīties tālāk.

Foto: Shutterstock

Ne vien mēbeļu novietojumam, bet arī izvēlētajai tonalitātei ir liela loma. Ja vēlies, lai griesti izskatās augstāki, izvēlies vienkrāsainas un gaišas krāsas mēbeles. Tas gan nenozīmē, ka derēs vien balts dīvāns, turklāt gaišos toņus var izmantot arī aksesuāros – spilvenos, pledos u.c.

Ja plāno kādas pārmaiņas interjerā, vērā ņemams padoms – izvēlēties sienu krāsojumu vai tapetes ar vertikālām līnijām. Tas sniedz ievērojamu efektu griestu augstuma ziņā. Dizaineri vairākkārt uzsver šīs izvēles priekšrocību kā mazākās, tā lielākās telpās.

Pat tādas interjera sastāvdaļas kā spoguļa iekarināšana pie sienas ietekmē to, cik augstu vai zemu ir griesti. Izvairies no nelieliem un zemiem spoguļiem. Tā vietā izvēlies pēc iespējas vertikālākas formas, ja tie ir vairāki, izvieto tā, lai kāds ir arī augstāk, jo tas viss rada veiksmīgu kopskatu par labu griestu augstumam.

Foto: Shutterstock

Bieži pieļauta kļūda, ko cilvēki izdara, it kā izdabājot šaurībai telpai un, nenomācot jau tā zemos griestus – iekārtot visu vienādos līmeņos vai pēc iespējas tuvāk grīdai. Tieši pretēji – spēlējies ar augstumiem un izvēlies gan augstākas, gan zemākas mēbeles, piemēram, plauktus, galdus, krēslus, kas radīs telpā plašumu. Turpretim, ja telpā būs nenoklāts liels laukums un viss beigsies vienā līmenī, tukšums līdz griestiem izskatīsies vēl niecīgāks un telpa plašumu zaudēs. Pie sienām nevairies likt plauktus līdz pat griestiem – tie pagarinās sienu.

Griestu karnīzes ir nepelnīti atstātas novārtā. Pēc dizaineru ieteikumiem, tieši ar to klātbūtni telpā var radīt efektus un arī griestiem likt izskatīties augtākiem, nekā tie ir patiesībā.

Un vēl kāds vērtīgs ieteikums, ko ņemt vērā, ja vēlies, lai telpa izskatītos plašāka tieši griestu augstuma ziņā – kārtība ir visa pamatā. Ja izvēlēti atvērtā tipa plaukti, tajos jābūt rūpīgi visam saliktam, bardaks radīs pretēju efektu un vairs nebūs nozīmes visu pamatlikumu ievērošanā. Ja kaut ko liec plauktos, raugies, lai nebūtu krāsu pārbagātība. Traukus redzamajos plauktos liec gaišus, aksesuāros izvēlies neuzkrītošus, plauktu augšā neliec grozus, pudeles un nekrāmē kolekciju – tas tikai sagraus panākto efektu ar augstāku griestu efektu, norāda ''Houzz'' interjera dizaineri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!