Apkārtējai telpai ir ļoti liela nozīme un ietekme uz mūsu dzīvi - ne tikai mājās, bet arī darbā. Nepārdomāti darba apstākļi bieži vien traucē it visam - gan produktivitātei, gan noskaņojumam. Un nav svarīgi, vai, dodoties uz biroju, jāšķērso puspilsēta vai tikai guļamistabas slieksnis - darba vietas iekārtojums ir ļoti būtisks!

Lūk, dažas idejas, kā iekārtot biroju mājās, lai darbs būtu produktīvs un patīkams.

Paspēlēsim paslēpes?

Lai mājās radītu darba atmosfēru, ir jāpieliek zināmas pūles. Ideālajā variantā mājas birojam vajadzētu atvēlēt atsevišķu istabu, bet, ja tas nav iespējams, darba vietai paredzēto telpas daļu ir maksimāli jāpārveido, lai tā rosinātu produktīvu strādāšanu.

Bieži vien darbam nepieciešamās lietas - biroja tehnika, dokumentu mapes, kancelejas preces u.tml. mājoklī izskatās neiederīgi, atņemot telpām mājīgumu un omulību. Kā risinājums varētu būt slēgti plaukti ar žalūziju tipa durtiņām, kurus dienas beigās vienkārši aizver, noslēpjot visu, kas atgādina par darbu, un pievēršoties ģimenei un draugiem.

Idejai - darba vieta patrepē vai uz balkona

Darba galds zem kāpnēm? Kādēļ gan nē? Šī vieta mājā parasti netiek izmantota, labākajā gadījumā tur vientulīgi skumst palma puķu podā vai ir iestumts vecs šūpuļkrēsls. Bieži vien šī vieta ir pietiekami plaša, lai tur novietotos rakstāmgalds ar nelieliem plauktiņiem un krēsls. Printeri var novietot zem galda, bet dokumentu mapēm ierīkot plauktiņus turpat zem kāpnēm. Mēbeles vislabāk pasūtīt individuāli, bet arī rūpniecisko ražotāju piedāvājumā var atrast dažādu izmēru galdus, lai pielāgotos telpas parametriem un īpatnībām.

Ja mājoklī ir pietiekami augsti griesti, darba zonu var izbūvēt kā telpas otro stāvu - konstrukciju veidojot balkona veidā.

Aizslietnis - lai gultā nedomātu par darbu

Darba vietu var iekārtot arī virtuvē, ēdamistabā vai guļamistabā, izvēloties kopējam mājokļa stilam pieskaņotas mēbeles, kas der arī biroja darbam. Kurš teicis, ka nevar strādāt guļamistabā? Varbūt viss, kas nepieciešams, ir - pārkārtot mēbeles vai iegādāties šaurāku gultu, lai istabā būtu vieta arī galdam? Lai gultā nebūtu jādomā par nepabeigtiem darbiem, palīdzēs darba vietu slēpjošs aizslietnis. Veiksmīgi izvēlēts aizslietņa dizains ienesīs arī jaunas vēsmas guļamistabas izskatā.

Krēslam un tehnikai ir nozīme

Pat, ja mājās strādā tikai nepilnu laiku, darba vietas iekārtojums ir būtiska profesionālās dzīves daļa. Krēslam jābūt ērtam un kvalitatīvam, ar regulējamu augstumu un atzveltnes slīpumu. Ekrānam, klaviatūrai un pelei ir jābūt ergonomiskiem un novietotiem pareizā attālumā un augstumā. Jāparūpējas par atbilstošu apgaismojumu, īpaši, ja darba galds atrodas tālu no logiem. Ar griestu lampu nepietiks, nepieciešama arī galda lampa.

Lai strādātu mājās, jāmaina paradumi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Produktīvam darbam mājas birojā nepietiek ar mēbelēm un tehniku, svarīgi ir arī veselīgi paradumi.

Noskaņojieties darbam. Ikvienā mājā ir neskaitāmas lietas, kas traucē strādāt - ledusskapja trokšņi, televizors, citi ģimenes locekļi, sīki ikdienas darbi, mājdzīvnieki. Tādēļ darbam mājās ieteicams izvēlēties atsevišķu telpu. Jo skaidrāk nodalīta darba vieta, jo vieglāks noskaņošanās darbam un netraucēta strādāšana.

Atslēdziet internetu, ja tas nav nepieciešams darba veikšanai. Mājās disciplīnu ievērot ir daudz grūtāk. Bieži vien mēs pat nenojaušam, cik daudz laika mēs nelietderīgi iztērējam internetā, lasot ziņas, sūtot vēstules draugiem, diskutējot forumos.

Plānojiet dienaskārtību. Ieplānotas tikšanās ienesīs ikdienā noteiktu kārtību, kā arī patīkamu saskarsmi ar līdzcilvēkiem.

Neļaujiet darba videi jūs pārmērīgi ierobežot un pārslogot. Dodieties ārā no mājām, baudiet īsus atpūtas brīžus un pastaigas. Galu galā pat visideālākā darba vide nepalīdzēs jūsu karjerai vai dzīvei, ja aizmirsīsiet par draugiem, ģimeni un dabu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!