Foto: Publicitātes foto
Vasarnīcas piejūras ciematos jeb tā sauktajos kooperatīvos bieži vien pārtop par pilnvērtīgiem mājokļiem. Šādi pārveidotām mājām ir daudz pozitīvu īpašību, bet ir arī jārēķinās ar zināmiem izaicinājumiem. Dzīvojamā platība mēdz būt neliela, tāpēc mājas iekārtojumam jāpieiet radoši un vajadzības gadījumā pat šis tas jāpārbūvē. "Ikea" interjera dizainere Agita Briede atklāj, kā pārvērst kādreizējo garāžu par funkcionālu dzīvojamo istabu.

Vecākā garāža, ko Agita Briede ir pārveidojusi par dzīvojamo telpu, atrodas kāda jauna pāra ģimenes ligzdiņā piejūras ciematā. Telpa nebija īpaši funkcionāla, nemaz nerunājot par to, ka tajā nevarēja justies patiešām mājīgi, tāpēc saimnieki jau sen alka pēc pārmaiņām.

Telpas sadalīšana zonās

Dizainere iesaka sākt ar telpas zonu plānošanu. Vispirms jāuzzīmē telpas plāns un jāizvērtē savi ikdienas paradumi – jāsaprot, kādiem mērķiem telpa tiek izmantota, lai to atbilstoši iekārtotu. Reizēm telpa šķiet mazāka, nekā ir patiesībā, jo vienkārši ir ļoti pieblīvēta. "Sadalot telpu funkcionālās zonās, radīsies noteikta struktūra, un rezultātā telpa šķitīs plašāka. Gadījumā, ja telpa ir gara un šaura, lai mazinātu šo iespaidu, jāizceļ trīs svarīgākie elementi – kamīns, ēdamgalds un dīvāns, kur ērti atpūsties vai pārlaist nakti, ja mājas ballītes un spēles ieilgst līdz vēlai naktij," skaidro Briede.

Racionāla mantu glabāšana


Dzīvojamās istabas iekārtošana nav tik sarežģīta, kā varētu šķist pirmajā mirklī. Taču daudzfunkcionālu telpu ir būtiski nepārblīvēt, tāpēc jāieplāno arī gana daudz vietas mantām.

Plānojot zonas, jāpievērš uzmanība ne vien piemērotāko mēbeļu izvēlei, bet arī tam, vai būs pietiekami vietas, kur salikt nepieciešamās mantas. Ja skaidri zini, ko vēlies, bet šobrīd nevari to atļauties, var iegādāties dažus elementus un pārējo pievienot vēlāk.

Visvieglāk būs, ja izvēlēsies dažādus plauktus un plauktu sistēmas – tās var pakāpeniski papildināt gan ar dažādiem moduļiem, gan durvīm un citām detaļām. Iesākumam mantas var glabāt kastēs, ko saliek vaļējos plauktos. Dizainere iesaka mēbeļu izvēlē atcerēties arī, piemēram, par elektrības kontaktligzdām – ja tās atrodas vietās, kur plānots novietot mēbeles, tad mēbelēm vajadzētu būt ar vaļēju aizmugurējo daļu, lai kontaktligzdām būtu iespējams piekļūt.

Akcenti, kas padarīs telpu īpašāku

Konkrētajā garāžā interjers tika plānots, ņemot vērā telpas formu, kā arī logu un durvju atrašanās vietu. Atbilstoši tam tika izveidots ērtāks un praktiskāks plānojums. Uzsvars tika likts uz atpūtas zonu, saimnieka DJ pulti un plašu ēdamgaldu, pie kura var pavadīt laiku ģimenes lokā vai kopā ar draugiem un radiem. Interjera priekšmetu izvēlē ir ieteicams ņemt vērā arī apkārtni un skatu pa logu, jo arī tas ietekmē kopējo noskaņu.

"Mans iedvesmas avots šīs telpas krāsu paletei un noskaņai ir apkārtne. Izmantoju tik daudz dabisku materiālu un tekstūru, cik vien iespējams. Kopā ar īpašniekiem radījām ļoti īpašu atmosfēru – vietu, kur jaunā ģimene varēs baudīt dabas tuvumu caur smilšu kāpu, priežu sila un jūras paleti," stāsta Briede.

Telpā dizainere kombinējusi dažādu stilu mēbeles, izvēloties arī industriālā stila elementus, jo telpas raksturs jau sākotnēji bija visai raupjš. Agita iesaka domāt netradicionāli un, piemēram, vienādu krēslu vietā ap galdu izvietot dažādus krēslus. Tas piešķirs interjeram papildu odziņu. Krāsas jāizvēlas tā, lai nenomāktu dabiskos koka toņus griestu sijās, kā arī izteiksmīgo kamīnu. Dizainere uzsver, ka iekārtojumā ir būtiski padomāt arī par praktisko pusi – plašās, daudzfunkcionālās telpās ir jāizraugās funkcionālas un viegli kopjamas mēbeles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!