Ikvienam ir gadījies kādā no svētku reizēm saņemt tik daudz ziedus, ka tos nav, kur izkārtot un nākas izlīdzēties ar dažādām krūzēm, glāzēm un burciņām. Šajos gadījumos parasti nopūšas - nakamreiz dāviniet ziedus kopā ar vāzi!


Domājot par puķu vāzi, jāprot ne tikai izvēlēties īsto trauku, bet arī īsto vietu mājās, kur to novietot. Vāzēm ir ne tikai dekoratīva, bet arī praktiska nozīme, veikalos pieejami tik jauki un interesanti trauki - kā neapjukt un izvēlēties īsto?

Vāžu nekad nevar būt par daudz - jo plašāka ir izvēle, jo veiksmīgāk mājās var izkārtot ziedus, izceļot to dabisko skaistumu. Jo krāšņāki ziedi, jo vienkāršākai jābūt vāzei. Un otrādi - jo greznāka vāze, jo rūpīgāk jāpārdomā, kādus ziedus tajā kārtot.

Apaļus un apjomīgus ziedu pušķus nevajadzētu ievietot šaurās, slaidās vāzēs. Šādiem pušķiem piemērotākas būs zemas vāzes, efektīgi izskatās apaļos stikla traukos kārtoti ziedi ar īsiem kātiem, kas nogriezti tuvu ziedkopai.

Kārtojot ziedus stikla vāzēs, ar kritisku aci jānovērtē augu kāti, kas ne vienmēr ir estētiski. 
Floristi iesaka rozes kārtot matētu materiālu vāzēs, savukārt pļavas puķes lieliski izskatās māla traukos. 

Interesanti izskatās vairākas viena toņa vai formas vāzes vienkopus - gan vienā, gan dažādos izmēros. 

Kārtojot ziedus vāzē, jāievēro kompozīcijas pamatprincipi - ziediem un vāzei jābūt proporcionāli samērīgiem. Jāpievērš uzmanība tam, lai ziedu kāti savstarpēji nekrustotos. Tiem jāizvietojas brīvi, nepazūdot un nesapinoties arī kompozīcijā pievienotajos zaļumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!