Foto: Shutterstock
Šobrīd interjera dizainā viena no apspriestākajām un aktuālākajām tēmām ir krāsu tendences. Sienu krāsa nav mazsvarīgs elements kopējā interjerā, jo ir veids, kā atsvaidzināt mājokli un piešķirt tam jaunu "elpu". Portāls "Homes & Gardens" aptaujājis nozares ekspertus un apkopojis 15 šogad aktuālākās krāsas interjera dizainā.

Krāsas, kas aktuālas šogad, izvēlētas, lai radītu mierīgu noskaņu un rosinātu radošumu un optimismu, raksta portāls. "Pantone", kas tiek uzskatīts par autoritāti krāsu kopienā, paziņojis, ka purpursarkanajai un zilajai krāsai šogad būs liela nozīme, izvēloties dekoratīvos elementus. Bet, kamēr šīs spilgtās krāsas vēl ir ceļā uz kļūšanu par šā gada aktuālāko izvēli krāsu pasaulē, daudzi nozares uzņēmumi izvēlas neitrālāku toņu paleti, piemēram, topāzu, smilškrāsu un maigi rozā.

Debeszilā

Zilā krāsa šogad ir uzmanības centrā. Ir neskaitāmi daudz zilās krāsas toņu, kas atbilst gan pasludinātajām krāsu tendencēm, gan katras telpas individuālajām interjera vajadzībām, jo katrai nokrāsai ir labās īpašības, kas izceļ vēlamo vai paslēpj telpas nepilnības. Īpaši jāizceļ debeszilais – tas ir garastāvokli pacilājošs tonis, kas ideāli piemērots telpām, kurās nenotiek liela rosība, lasītavām un pat ārtelpām.

Foto: Shutterstock

Maigi lillā

Ceriņu krāsa, it īpaši tās gaišākais tonis, var tikt izmantots kā maigāka un romantiskāka klasiski pelēkās krāsas alternatīva. Tāpēc, ja vēlies tīru un mierīgu krāsu, kurai ir raksturs, šī ir īstā izvēle. "James Hare" radošā direktore Safrona Hara norāda, ka ceriņu krāsa ir nomierinoša un rada vēlmi atpūsties un ilgāk uzturēties telpā.

Foto: Shutterstock

Bēši pelēkais

Jau kādu laiku tiek aktualizētas izteiksmīgas un drosmīgas krāsas interjera dizainā, taču neitrālā tonī krāsotas telpas visā mājā rada perfektu fonu, uz kura izcelties interesantiem arhitektūras risinājumiem un dekoratīvām mēbelēm. Plānojot savas mājvietas interjeru, viens no pirmajiem soļiem ir izvēlēties kopējo krāsu paleti, jo tas palīdzēs veikt un pielāgot citas izvēles interjerā. Neitrālu krāsu, piemēram, aktuālo bēši pelēko, ieteicams papildināt ar kokmateriāliem, ādu un marmoru, jo tie īpaši izcels šo maigo toni un parādīs tā skaistumu pilnvērtīgi.

Foto: Shutterstock

Zemes rozā

Zemes rozā tonis rada siltu noskaņu jebkurā telpā un, kā raksta portāls, atgādina par aizejošās vasaras vakara saulrietiem. "Rabarberu kātu rozā tonis ir mana iecienītākā krāsa, kas, pievienota neitrālai krāsu paletei, rada siltumu, dziļumu un piešķir negaidītu aspektu," saka Dzordžija Vaikema, "Georgie Wykeham Designs" dibinātāja. Viņa norāda – ja šī krāsa izmantota kā vienīgā, ar to ir viegli "sadzīvot", bet tā lieliski sader arī ar zilajiem, zaļajiem, rozā un sarkanajiem toņiem.

Foto: Shutterstock

Karameļu brūnā

Lai gan piesātināts karameles tonis pieder neitrālo krāsu saimei, tā ir izteiksmīga krāsa, kas lieliski saplūst ar dabīgiem materiāliem un rakstainiem audumiem, radot mierīgu un relaksējošu atmosfēru. "Šai smilškrāsas nokrāsai ir dziļums un tas piešķir siltumu, tādēļ piemērots telpās, kas vērstas uz ziemeļiem un kurās nav daudz dabīgās gaismas. Šis tonis lieliski sader ar izteikti baltā nokrāsām un tam līdzīgākiem toņiem, piemēram, bordo un olīvzaļajam, kā arī padara spēcīgākas krāsas, piemēram, karaliski zilo, izteiksmīgāku," saka Laura Stīvensa no "Laura Stephens Interior Design".

Foto: Shutterstock

Oranžā

Izteikts oranžais tonis ir optimisma un cerību pilns, tas ir spilgts un aicinošs. "Homes & Gardens" norāda, ka oranžās krāsas izmantošana priekšnamā ir brīnišķīgs veids, kā sagaidīt mājās viesus.

Foto: Shutterstock

"Manuprāt, mājām vajadzētu būt piepildītām ar spilgtām krāsām un drosmīgiem rakstiem, jo tie piešķir telpai personību," saka Emma Deterdinga, "Kelling Designs" dibinātāja. "Oranžie toņi ir lieliska izvēle – tie rada pacilājošu sajūtu dienas laikā un var palīdzēt radīt mājīgu, nepiespiestu atmosfēru vakarā, parādot, cik daudzpusīga šī krāsa ir dažādās gaismās."

Topāza brūnais

Topāza brūnais tonis ir universāls un pielāgojas kopējam telpas interjeram un citām akcenta krāsām – tas var būt izsmalcināts un tīrs vai maigs un viesmīlīgs fons. Luīze Vikstīda, "Sims Hilditch" dizaina direktore norāda, ka, izvēloties neitrālas krāsas sienu un griestu toni, var spēlēties ar mīksto mēbeļu krāsu un apsvērt rakstainu audumu izvēli.

Foto: Shutterstock

Okeāna zilais

Tūlītēju enerģiju telpai piešķir okeāna nokrāsas, kas tajā pašā laikā ļauj aizbēgt no ikdienas skrējiena un saspringtajiem termiņiem. Turklāt okeāna zilganzaļie toņi var būt daudzpusīgi – ar spīdīgu apdari tie ir intensīvāki, ar matēnu – pieklusinātāki.

Foto: Shutterstock

"Šī krāsa, kas atgādina bezgalīgas tropiskās debesis un okeānus, ir dzīvības pilna pat pelēkā dienā," saka britu dizainere un "Designer Guild" dibinātāja un radošā direktore Triša Gilda. "Daži uzskata, ka zilā krāsa telpām piešķir vēsumu un reizēm tā patiešām ir, bet tā ir arī spēcīga krāsa, kas paspilgtina savu spēku. Izmantojiet to ar baltu krāsu, lai iegūtu izteiksmīgu vienkāršību, padariet to dramatisku ar tumšākām nokrāsām vai izmantojiet to ar pasteļtoņiem. Šis tonis lieliski izskatās saules apspīdētās telpās, bet izskatās vienlīdz satriecoši arī vāji apgaismotās un sveču apspīdētās."

Zeltaini brūnais

Zeltainā tabakas nokrāsa telpās rada siltu un viesmīlīgu noskaņu, tā īpaši labi izceļ pie sienām pieliktos mākslas darbus. "Dzeltena krāsa raisa laimes sajūtu un rada pozitīvas emocijas. Tā ir lieliski piemērota telpās, kurās norit daudz aktivitātes un socializēšanās, piemēram, virtuvē un ēdamistabā, jo piešķir enerģiju un vitalitāti," saka Endijs Grīnals no "Paint & Paper Library". Šo zeltaini brūno toni ir vieglāk iekļaut mājas interjerā nekā tīri dzelteno, un tā ir īpaši piemērota tumšās telpās, jo rada siltuma un mājīguma sajūtu.

Foto: Shutterstock

Zemes brūnais

Zemes brūnie toņi izmantoti sienu krāsās rada izmalcinātu un elegantu priekšstatu. Tie ir daudzpusīgi un labi izskatās gan paši par sevi, gan kombinācijā ar citām krāsām.

"Nebaidieties izmantot tumšas krāsas mazā, drūmā telpā," saka Natālija Forbsa un Luisa Riksa, "Forbes Rix Design" līdzdibinātājas. "Zemes brūnie toņi nekad nebūs gaiši, tādēļ izvēlieties piesātinātu, bagātīgu noti un efekts būs patiesi transformējošs."

Foto: Shutterstock

Maiks Fišers, "Studio Indigo" radošais direktors un dibinātājs, piekrīt: "Uzskatu, ka uz ziemeļiem vērstās telpas jākrāso tumšā vai spēcīgā krāsā, piemēram, brūnā, bet dienvidu pusē esošās telpas – gaišākās krāsās.Tāpēc, ka tumšajās vietās jāienes krāsa, siltums un prieks."

Pelēkā

Pelēkā krāsa, kurā jūtamas zaļā un zilā nokrāsas, ir plaši un vienkārši izmantojama, tā ir lielisks fons sienas dekoriem un mākslas darbiem. Pelēkie toņi skaisti izskatās rietumu vai dienvidu puses telpās, un tajā pašā laikā ir labi piemēroti arī telpās, kur ir maz gaismas. "Anna Haines" dibinātāja Anna Hainesa norāda, ka pelēkā krāsa ir nomierinoša, piezemēta un ideāls fons dažādiem izteiksmīgiem tekstilizstrādājumiem, dekoratīviem antīkiem paklājiem un mēbelēm.

Foto: Shutterstock

Dzeltenā

Dzeltenas sienas uzlabo garastāvokli un piešķir telpai mājīgumu, ienes enerģiju, pārliecību un optimismu. To var izmantot jebkurā telpā mājās, bet īpaši efektīvi dzeltenais izskatās nelielās vai "noslogotās" telpās, piemēram, gaiteņos un virtuvēs vai uz ziemeļiem vērstās telpās, kurās trūkst gaismas. "Little Greene" radošā direktore Rūta Moteršeda norāda, ka virtuve bieži tiek uzskatīta par mājas sirdi, tādēļ tā ir lieliska vieta, kur izmantot drosmīgākas krāsas. Viņa iesaka dzelteno krāsu izmantot, lai izceltu arhitektūras detaļas vai apvienot to ar maigiem zaļajiem un baltajiem toņiem.

Foto: Shutterstock

Olīvzaļā

Olīvaļais tonis ir vienlaikus spēcīgs un nomierinošs, tas ir neuzbāzīgs un izceļ drosmīgas, arī neparastas formas un materiāla mēbeles. "Sims Hilditch" radošā direktore Emma Simsa-Hildiča norāda, ka olīvkrāsa ir ideāli piemērota, ja vēlies mūsdienīgā pilsētās mājoklī ienest elementus no dabas.

Foto: Shutterstock

Rozā

Rozā krāsa raisa interesi un piešķir telpai mājīgumu un siltumu, taču pareizā toņa izvēle var būt grūts uzdevums, jo tās toņu spektrs ir plašs – sākot no maigi rozā līdz persiku. Galvenais priekšnosacījums ir izvēlēties maigu, mierīgu nokrāsu. Šobrīd aktuāls ir mālaini rozā tonis, kas dzīvojamai istabai piešķir izmalcinātību, bet guļamistabai – nomierinošu noskaņu. Šo rozā nokrāsu ieteicams kombinēt ar bordo, olīvzaļo krāsu vai piesātināti brūnajiem toņiem.

Foto: Shutterstock

Zili violetais

Šobrīd ir īstais mirklis uzmirdzēt violetajam tonim. "Pantone" šogad izziņojusi jaunu zilās krāsas toni un iekļāvusi to savā šā gada krāsu izlasē – tā ir dinamiski zilā krāsa ar spilgti violetu un sarkanu apakštoni "Pantone 17-3938 Very Peri".

Foto: Shutterstock

"Aptverot zilās krāsas īpašības un tajā pašā laikā iekļaujot violeti sarkanos apakštoņus, "Very Peri" rada spraigu, dzīvespriecīgu attieksmi un dinamisku klātbūtni, kas iedrošina uz drosmīgu radošumu," norāda "Pantone Color Institute" izpilddirektore Leatrise Eisemane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!