Foto: Shutterstock

Par dažādības trūkumu santehnikas veikalos nudien nevarētu sūdzēties, taču lielais piedāvājums izlietnēm un krāniem rada apjukumu – ko izvēlēties un kas būtu vispiemērotākais konkrētajai telpai? Šādus jautājumus noteikti uzdod ne viens vien, tāpēc šis apkopojums no houzz.com palīdzēs orientēties un izvēlēties piemērotāko.

Izlietņu iedalījums

Izlietņu veidi arvien parādās jauni un inovatīvi, tomēr kopumā tās var iedalīt šādās kategorijās – pie siena stiprināmas izlietnes jeb kansoles, izlietnes ar kāju, kas kalpo kā balsts un reizē noslēpj uzbūvi, kā arī mēbelēs iebūvētas izlietnes ar estētiskāku izskatu. Tomēr arī šīm kategorijām ir daudz un dažādas interpretācijas, kas galvenokārt atšķiras pēc parametriem.

Populārākā izvēle noteikti ir pie sienas stiprināmās izlietnes, jo tās ir ērti uzstādāmas, balsts tiek stiprināts pie grīdas, taču pati izlietne stiprināta gan pie sienas, gan pie statīva. Šī izvēle iemantojusi vislielāko slavu kaut vai tāpēc vien, ka izpildījums šāda tipa izlietnēm ir ļoti dažāds un katrai gaumei piemērojams. Katrai izlietņu kategorijai ir sava mērķauditorija, ar savām prasībām un nepieciešamajiem parametriem.

Materiāli

Savulaik nebija īpaši daudz izvēles iespējas izlietnēm – čuguns un tērauds bija vienīgie varianti, taču šobrīd šie materiāli ir ierindojušies jau pie ekskluzīvo izlietņu kategorijas. Šobrīd materiālos dominē keramika, stikls, marmors, nerūsējošais tērauds un citi risinājumi visdažādākajos izpildījumos. Tērauda izlietnes joprojām ir populāra izvēle, tomēr ar to ieviešanu jārēķinās ar skaļāku ūdens tecēšanu un vieglāku saskrāpēšanos. Keramiskās izlietnes ieņem stabilu otro populārāko pozīciju, jo to kalpošanas laiks ir ievērojami ilgāks, tās pieejamas visdažādākajos toņos, formās un izmēros, turklāt defekti var rasties tikai ar īpaši smagu priekšmetu aizskaršanu.

Kritēriji

Viens no pamatlikumiem, pēc kā vadīties izlietnes izvēlē, ir izmēra noteikšana. Iepriekš īpaši jāpiedomā pie tā, lai būtu pietiekami daudz vietas izlietnes izmantošanas vajadzībām. Citiem pietiek ar mazākām izlietnēm, citiem piemērotākas šķitīs lēzenākas izlietnes, tāpēc apbruņojies ar pacietību un meklē tieši tādu izlietnes modeli, kas atbilst tavām vēlmēm. Tāpat svarīgi iepriekš katram definēt ne tikai iecerēto izmēru, bet arī formu, toni un dizainu.

Izlietnes izvēli ietekmē arī ūdens maisītāja paredzētais novietojums. Arī šajā aspektā ir dažādas izvēles iespējas – tas iebūvēts izlietnē vai arī pie sienas. Tas ietekmē ne tikai ūdens tecēšanas straumi, bet arī to, cik ērta un praktiska būs roku mazgāšana. Pārāk zemu novietots ūdens maisītājs var šļakstīt pa gaisu ūdeni, tāpat arī tad, ja izlietne ir pārāk sekla un maisītājs ir pārāk augstu, arī tad rezultāts nebūs tas veiksmīgākais.

Ņem vērā savus paradumus par dažādu priekšmetu novietošanu. Ja zini, ka visparocīgāk ir novietot dažādus piederumus uz izlietnes virsmas, tad izvēlies tādu, kur to ir iespējams izdarīt, ar pagarinātām malām. Tāpat ir vērts apsvērt domu par skapja izveidi zem izlietnes – šāds papildinājums ļaus ietaupīt vietu un paslēpt aiz durtiņām visu to, kam nav jārēgojas uz virsmas.

Lielākas vannas istabas noteikti var tikt papildinātas ar vairākām izlietnēm, kas vizuāli un funkcionāli papildina viena otru. Mazākās vannas istabās noteikti jāizvēlas kansole vai izlietne ar kāju, kas var tikt pielāgota telpas funkcionalitātei.

Izvēloties jebkuru no izlietņu veidiem, īpaša vērība jāpievērš vērība izlietnes uzbūvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!