Foto: Shutterstock
Salas tipa virtuve telpā ir lielisks papildinājums, jo to var izmantot ne tikai ēdiena pagatavošanā, bet arī pasniegšanā, tāpēc šo elementu virtuvē var apsvērt ne tikai lielu virtuvju īpašnieki, bet arī mazāki. Cik plašu vietu izvēlēties savai virtuves saliņai, lasi rakstā tālāk.

Virtuves saliņas mēdz būt visdažādākās – kā mazas kumodes, masīvi galdi vai pat apaļas. Iedvesmojoties no portāla "Houzz", aplūkojam faktus, kas palīdzēs izlemt, cik lielu vēlies salas tipa virtuvi.

Viens izmērs neder visiem. Virtuves izmēri ir atšķirīgi, tāpēc nevar apgalvot, ka ir viens konkrēts virtuves saliņai, kas der pilnīgi visiem. Maldinošs ir arī uzskats, ka mazo virtuvju īpašniekiem virtuves saliņām nav vietas. Tajās var atrast vietu! Dizainers noteikti radīs labāko risinājumu mazajām telpām vai tādām, kas ir nestandarta.

Tāpat vēl vērā ņemami faktori ir arī cilvēku daudzums, kas ikdienā rosīsies virtuvē, kā arī pats saliņas izmantošanas mērķis. Vai saliņa kalpos tikai kā vieta, kur novietot virtuvē augļu trauku? Vai arī pie tās paredzēts visai ģimenei ieturēt maltītes? Ne mazums svarīgs fakts, kas jāņem vērā virtuves saliņas plānošanā, ir arī virtuves izmērs. Kā gan zināsi, cik lielu saliņu vari atļauties, ja nezini telpas izmērus?

Drošība pirmajā vietā! To liec aiz auss visos darbos, tajā skaitā arī virtuves! Saliņai jābūt tādai, lai būtu ērti ap to staigāt, lai tā netraucētu arī darbošanos pārējā virtuvē, proti, jānovieto arī tā, lai sala netraucētu atvērt ledusskapja durvis, skapīša vai cepeškrāsns durtiņas. Kā vēsta "Houzz", minimālajam attālumam starp saliņu un pārējām virtuves mēbelēm jābūt 1 metram.

Idejas salas tipa virtuvei

Divi vienā. Kā jau minējām iepriekš, virtuves saliņām nav jābūt lielām. Vari lemt arī par mazu saliņu, kura zem sevis noslēps arī visai praktisku elementu virtuvē – mikroviļņu krāsni. Pirms došanās uz veikalu viennozīmīgi noņem mērus virtuvē un atvēli vietu distancei starp mēbelēm!

Multifunkcionāla saliņa. Vēlies virtuvē ļoti funkcionālu mēbeli? Tad lem par labu virtuves saliņai, kura var kalpot ne tikai kā grāmatu plaukts, cepeškrāsns, bet arī galds.

Saskanīgums un proporcijas. Saliņas lielumu parasti nosaka attālums starp pārējām mēbelēm, tāpēc ir arī pašsaprotami, ka lielākas salas var atļauties lielo virtuvju īpašnieki. Nereti arī pārāk liela virtuves saliņa var sabojāt virtuves interjera kopainu. Tāpat arī apdomā, vai tiešām ir nepieciešama tik liela virsma, jo virsmas viducī neko nevarēs novietot, tā nepildīs savu funkciju pietiekami efektīvi.

Ērti un praktiski. Saliņā iekšā var ērti iebīdīt krēslus, kas nemaisīsies pa kājām, kad vēlēsies apiet tai apkārt. Dizains ir arī pārdomāts, jo virsma ir pietiekamā lielumā, lai varētu bez pastiepšanās pirkstgalos uz tās novietot ēdienu.

Jāapsver arī vēl viens aspekts – vai izvēlētā virtuves sala vispār ietilps mājoklī. Kā to varēs ienest pa durvīm iekšā mājoklī?

Saliņa kā noderīgs plaukts mājoklī – lielisks variants ne tikai mazo telpu īpašniekiem, bet arī lielo! Vēl tikai var iegādāties ritentiņus apakšā, kā rezultātā saliņu varēs pārvietot vienā acumirklī. Nav arī teikts, ka saliņai jābūt tikai kā vietai, kur gatavot ēdienu. Kāpēc gan tā nevar kalpot kā darbvirsma datoram?

Robežu nojaukšana. Parasti virtuves saliņas ir četrstūrainas, bet – kāpēc gan savā mājoklī nelemt par labu apaļai virsmai? Lūk, lielisks piemērs, ka saliņa var būt arī kā lielisks galdiņš.

Tandēmā ar citām mēbelēm. Ja nav vēlmes virtuves viducī likt atsevišķu mēbeli, tad var to kombinēt arī ar citām. Kā raksta "Houzz", šis ir praktisks risinājums tieši mazajām virtuvēm.


Apsver domu par virtuves tipa salas izveidi telpā? Tad palīgā nāks šis raksts, jo tajā aplūkots tas, kā pareizi ieplānot salas tipa virsmu virtuvē. Savukārt šeit varēsi aplūkot mazu virtuves saliņu priekšrocības, bet te varēsi izzināt, kāpēc ir labi, ja šādas virtuves saliņas virtuvē nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!