Foto: Shutterstock
Ja tavs mājoklis ir apveltīts ar pieliekamo, tā jau ir puse no uzvaras, jo šādās situācijās ir daudz vieglāk uzglabāt dažādus produktus, un ir vieglāk ieviest kārtību virtuvē. Lai pieliekamais tiktu izmantots pēc iespējas labāk un tas atvieglotu ikdienu, ņem vērā šos padomus.

Ne gluži tas pats, kas ledusskapis. Tas, ka dažādu produktu izmantošanai vari izmantot šo vietu, nenozīmē, ka tajā var tikt uzglabāts viss tas pats, kas ledusskapī. Produktiem, kuriem ir tendence ātri sabojāties, labākā vieta noteikti nebūs pieliekamais. Pēc produktu novietojuma veikalā vari arī spriest to glabāšanai mājās. Piemēram, ja veikalā eļļa, konservi, sausā pārtika, miltu izstrādājumi glabājas plauktos, tad arī mājās tos vari uzglabāt pieliekamajā, nevis ledusskapī. 

Neaizrauties ar produktu daudzumu ir vērtīgs padoms, ko atcerēties vienmēr, kad iegādājies kaut ko ar domu, glabāšanai pieliekamajā. Tas, ka ir iespēja šeit glabāt produktus, vēl nenozīmē, ka tie ir jāiegādājas divtik vairāk. Vienmēr rūpīgi izvērtē, kas ir nepieciešams, un no kā vari atteikties.

Neuzglabā nevajadzīgo! Ja zini, ka tā arī neatvērsi konkrēto ievārījuma burciņu vai konservu, necenties sevi attaisnot un cerēt, ka kādu dienu pienāks īstais brīdis. Tā vietā, uzglabā pieliekamajā vien to, kas patiesi tiks izmantots, un atbrīvota vietu jauniem produktiem. Ja tas netiks ievērots, tad pieliekamais ar laiku tiks pārvērsts par konteineru, kur tiek glabāts viss nevajadzīgais, un tas noteikti nav pieliekamā mērķis. 

Pieliekamajam ir savas priekšrocības, un šeit vari uzglabāt tādus produktus, kas atrisinās situācijas ''kad mājās nekā nav, ko ēst''. Iegādājies dažādus pākšaugus, tomātus un citus dārzeņus konservos, marinējumus, zivs un gaļas konservus, lai vienmēr būtu iespēja kaut ko pagatavot no pieliekamā krājumiem. 

Veic regulāru produktu pārbaudi, lai tajos neiemestos pārtikas kodes vai citi virtuves kaitēkļi. Ja ir aizdomas, ka kāds produkts ir sabojājies, atbrīvojies no tā un negaidi brīdi, kad tajā iemetīsies puve pavisam. Katrā ziņā, tas būs daudzkārt vieglāk, nekā censties atbrīvoties no kodēm.

Garšvielas. Ja uzskati, ka sausie garšvielu maisījumi ir mūžīgi un tie gadiem spēj saglabāt gan garšu buķeti, gan aromātu, tad noteikti kļūdies. Garšvielas noteikti nav mūžīgas, un ir vērts ik pa laikam veikt revīziju, lai paliekamajā lieki neuzglabātos bezgaršīgs kanēlis un karijs bez aromāta.

Organizētība pieliekamajā ir svarīgs priekšnoteikums, kas atvieglos ne tikai ikdienas pienākumus, bet arī kārtības uzturēšanu pieliekamajā. Biežāk izmantotos produktus liec viegli aizsniedzamā vietā, bet produktus, kas netiek ikdienā aizskarti, dziļākos vai augstākos plauktos. Nav jēgas no pieliekamā, ja vēlamie produkti atrodas tik neaizsniedzami, ka zūd vēlēšanās tos izmantot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!