Foto: Publicitātes attēli
Versaļas pils ir viena no lielākajām un greznākajām pilīm pasaulē, un tagad šo greznību var baudīt, paliekot tajā pa nakti.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka šī gada 23. aprīlī noslēgusies trīs gadus ilgusī Versaļas pils karaliskās kapelas restaurācija. Īpaši krāšņu to padara spožais zelta pārklājums uz 46 metrus augstās ēkas jumta. Versaļas pils publikai Covid-19 pandēmijas dēļ bijusi slēgta kopš 2020. gada oktobra.

Kā vēsta ārvalstu portāli, uzņēmums "Airelles" izveidojis luksusa viesnīcu "Airelles Château de Versailles – Le Grand Contrôle", kurā var baudīt karalisku atpūtu. Tajā ir tikai 14 numuriņi, 15 metrus garš baseins, kā arī restorāns, kurā baudīt izsmalcinātu maltīti. Katrs no numuriņiem ir aprīkots ar karaliskām mēbelēm. Portāls "Afar" vēsta, ka viesnīcas apmeklētājiem būs ekskluzīva pieeja pils dārzu daļām, kuras līdz šim ir slēgtas parastajiem apmeklētājiem, tāpat viesnīcas apmeklētāji tiks vesti privātās ekskursijās pa pili.

Kā ziņo portāls, lukususa viesnīcas projekts ir ilgi lolots sapnis, kurš beidzot īstenots dzīvē. Pirmās vēsmas par to, ka pilī varētu būt arī luksusa viesnīca, datējamas ap 2011. gadu. Savukārt jau šī gada 1. jūnijā, kā ziņo portāls "Frommers", viesnīca vērusi savas durvis apmeklētājiem.

Foto ieskats aristokrātiskajos numuriņos, kuros var nakšņot:

Versaļas pils ir ēku un parka ansamblis, kas, kā vēsta leģenda, "izaudzis" no neliela mednieku namiņa, ko šeit 1624. gadā uzbūvējis Ludvigs XIII. Mūsdienās pils ir unikāls franču 17. - 18. gadsimta mākslas paraugs. Pils arhitektūra pilnībā atbilst klasicisma kanoniem – simetrisks dizains, fasāde ar kolonnām, antīkas un mītiskas figūras. Versaļas pils tiek uzskatīta par absolūtās monarhijas sistēmas simbolu. Tajā ir apmēram 2300 istabu, 1252 kamīnu un 67 kāpnes. Kopējā celtnes platība – 67 000 kvadrātmetru. 1979. gadā Versaļas pils komplekss tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Jau vēstīts, ka iespaidīgākās vietas pilī ir Spoguļu zāle, Andrē le Notra veidotie dārzi, kā arī Marijas Antuanetes īpašais "Hameau de la Reine" jeb Karalienes ciemats, kur dāma devās izbēgt no galma intrigām un tā vietā iztēlojās, ka ir zemniece lauku mājās. Protams, karalienei būt par zemnieci nozīmēja iztēloties skaistu idilli – viņas "fermā" cūkām bijušas apsietas rozā lentītes, bet aitas iesmaržotas ar franču smaržām.

Nevienam nav noslēpums, ka Versaļas pils dārzi ir viena no skaistākajām un iespaidīgākajām vietām Eiropā. 800 hektārus plašā teritorija lielākoties veidota klasiskā barokālā stila dārzu tehnikā.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!