Foto: DELFI
Dārzā viens no skaistākajiem augiem noteikti ir hortenzijas, kas pārsteidz ar krāsu dažādību un milzu ziedu bumbām, kā rezultātā tās nereti izskatās kā milzīgas kupenas. Kā audzēt hortenzijas un tās lutināt, lai augs krāšņi un iespaidīgi ziedētu, vaicājām stādu audzētavas "Saulesķirši" saimniecei un pieredzes bagātajai hortenziju audzētājai Veltai Breidakai, kam ir pasakaini skaists daiļdārzs ar hortenzijām dažādās krāsās.

"Tavs Dārzs" pie Veltas un viņas vīra Jāņa ciemojās jūlijā. Ciemošanās Veltas un Jāņa Breidaku [aut. – titulbildē abi] daiļdārzā Ādažos bija kā došanās uz ārvalstīm, jo dārzs bija pārsteigumu pilns, turklāt tajā jūtama svešu zemju elpa, jo saimnieki ir izveidojuši tematiskos dārza stūrīšus Japānas, Itālijas, Āfrikas un citu zemju stilā. Šajā rakstā vari aplūkot Breidaku ģimenes apbrīnas vērto daiļdārzu.

Saimnieci arī lūdzām dalīties padomos viņas mīluļu hortenziju audzēšanā.

Kad ir labākais laiks hortenziju stādīšanai?

Tagad ir iespēja stādīt visu sezonu, protams, tas varbūt skan banāli, bet, tiklīdz zeme atkūst, var stādīt. No aprīļa līdz pat oktobrim, novembrim, kamēr zeme nav sasalusi. Skarainās hortenzijas ideāli ieaugas, visas ir podiņos, augus var pārstādīt, problēmu nav. Visi jau parasti cenšas līdz septembrim sastādīt hortenzijas, jo neviens nevilks garumā līdz novembrim. Hortenzija tādā ziņā ir ļoti pateicīga stādīšanai.

Kāda vieta labāk patiks hortenzijām?

Skarainajām hortenzijām patīk saule un pusēna. Piemēram, dažas baltās hortenzijas un 'Limeligt' šķirnes hortenzijas man ļoti labi aug arī ziemeļu pusē. Savukārt krāsainās hortenzijas jāstāda saulē, jo tad būs košāka krāsa. Vien jāņem vērā, ka saulē hortenzijas grib ļoti daudz "dzert". Hortenzijas vispār vasarā grib, lai tās ļoti salej, tad būs krāšņa ziedēšana. Vispār hortenzija ļoti grib gan "dzert", gan arī "ēst".

Ar kādu mēslojumu tās palutināt?

Var pirkt kompleksos mēslojumus. Ja ir iespēja, tad satrūdējušus un dabīgus kūtsmēslus, kūtsmēslu aizvietotājus. Tas ļoti patīk skarainajām hortenzijām. Ja ir iespēja, tad es visiem iesaku pamēslot, un, protams, nedrīkst aizmirst par laistīšanu. Hortenzijas arī nevajag mēslot pārāk daudz, visam jābūt sabalansēti. Kas par daudz, tas par skādi.

Hortenziju nevar tikai skābā augsnē audzēt. Ir tāds priekšstats, ka tām vajag tikai skābu augsni. Piemēram, skarainajām hortenzijām nav labi, ka ir izvēlēta tikai skāba augsne, viņām vajag gan to, gan to. Citādi ir ar lielziedu hortenzijām. Tām skābums augsnē ir lielāks nekā skarainajām, tāpēc jābūt uzmanīgam ar slāpekli. Skābums nosaka arī krāsu. Lielziedu hortenzijām ir speciāli paredzēti mēslojumi. Skarainās ir ļoti pateicīgas mēslošanai. Bieži vien cilvēki domā, ka tām nevar likt virsū satrūdējušus kūtsmēslus, bet tas ir nepareizi. Es pati arī esmu uzlikusi, ziedkopas ir skaistas un milzīgas. Tur, kur ir sausā zemē stādītas vai vienā skābā kūdrā, tur nekas nebūs. Savukārt lielziedu hortenzijām nevar aizrauties ar kūtsmēsliem, jābūt uzmanīgākam.

Tagad jau vispār izplatītāji piestrādā, lai būtu ilgas iedarbības mēslojumi, kurus var uzkaisīt tā, ka trīs mēnešus augs, nav jāmēslo, bet hortenzijām nekad tā nebūs par daudz. It sevišķi, ja krūmi ir lieli, tiem ar noteikto devu, kuru rekomendē izplatītājs, būs par maz. Tur arī jāpiešaujas. Tādas gatavas receptes, kā darīt, nebūs. Skarainās hortenzijas vienmēr jo īpaši grib "paēst", tad ziedkopa patiešām ir liela. Ja ir maza ziedkopa, tad ir skaidrs – hortenzija nav "paēdusi" un "padzirdīta", jo ziedkopai jābūt ap 50 centimetrus lielai, bet reizēm gadās, ka ir tik maza kā zirnītis...

Foto: DELFI
Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!