Šovasar aizkrauklietes Intas Piļānes siltumnīcā izaugusi neparasti gara lilija, ko sieviete dāvājusi pilsētas kultūras namam 50 gadu jubilejā, raksta "Staburags".

"Lilijas sīpolu pirms četriem gadiem nopirku Aizkraukles tirgū," laikrakstam stāsta Inta Piļāne. "Pārdevējs sacīja, ka tā ir Austrumu lilija un zemē jāstāda diezgan dziļi. Toreiz iegādājos arī vairākus citus sīpolus, izvēloties ziedu krāsu. Tos visus iestādīju siltumnīcā divu sprīžu dziļumā, līdzās mazam galdiņam un krēslam, lai atpūtas brīdī varētu papriecāties par skaistumu — siltumnīcā gribējās audzēt ne tikai tomātus, gurķus un papriku, bet arī ko jauku sirdij, dvēselei. Nekādas īpašas kopšanas nebija — retu reizi lilijas aplaistīju ar "Vito" šķīdumu. Lilija uzziedēja jau pirmajā gadā un katru gadu izauga arvien garāka un garāka, bet šovasar pārsteidza — tā sasniedza 2,20 metru garumu un sāka raisīt deviņus ziedus. Tāds skaistums! Gribēju ar šo skaistumu iepriecināt arī citus, taču neviena jubilāra šajā laikā nebija. Tad atcerējos, ka jubilārs ir gan — Aizkraukles pilsētas kultūras namam aprit 50 gadu. Kad liliju nesu uz kultūras namu, garāmgājēji par to izteica apbrīnu. Vīrieši ziediem parasti nepievērš uzmanību, bet šoreiz pat divi sastaptie kungi izteica komplimentu — tā tik ir puķe!"

Lilijas ir viens no senākajiem kultūraugiem, kas joprojām nav zaudējušas savu popularitāti. Savulaik augs tika izmantots uzturā, kosmētikā un pat ārstniecībā – apdegumu un brūču ārstēšanā.

Pasaulē ir vairāk nekā 100 savvaļas liliju sugu, daudzi tūkstoši hibrīdu un šķirņu. Lilijām ģenētiski visradniecīgākās ir fritilārijas. Latvijas teritorijā savvaļā sastopamas 16 sugas, ieskaitot Austrumliliju hibrīdus.

Austrumlilijām raksturīgi ļoti lieli, plaši atvērti vai īsi trompetveida un kausveida ziedi, kas izceļas ar spēcīgu aromātu. Krāsa - parasti balta vai balta ar dzeltenām, rozā vai sarkanām joslām, arī karmīnsarkana ar gaišākām joslām. 

Lilijām svarīgi ir izvēlēties piemērotu augšanas vietu. Stādīšanai ir jāizvēlas vieta, kurā agrāk lilijas nav augušas. Vēlams stādīt atklātā, saulainā vietā, tas pasargās arī no pelēkā puves izplatības, no kuras visbiežāk cieš sabiezināti, aizvējā esoši liliju stādījumi. Atkārtoti lilijas vienā un tajā pašā vietā var stādīt pēc četriem, pieciem gadiem. Vairāk par liliju audzēšanu lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!