Foto: Shutterstock
Lai izbaudītu košās krāsas vasaras pirmajos mēnešos, teju visi dārza darbi gandrīz jau pagūti, bet, ja vēlies arī vasaras beigās ko košu apjūsmot puķudobēs, dālijas tam ir kā radītas. Un tieši maija izskaņa ir īstais laiks, kad tās stādīt.

Vietas izvēle

Pirms ķeries klāt pie stādīšanas darbiem, izraugies to piemērotāko vietu dālijām, lai pūliņi attaisnotos. Kā ''Dālijas-av.lv'' raksta dāliju kolekcionārs Alvis Vītols, tad šīm atvasaras skaistulēm būtiski piemeklēt vietu, kas pasargāta no vējiem, citādi dālijas tiks aplauztas. Dālijām noteikti nederēs auksta, slapja un skāba augsne, turpretim labi iemēslotā, dziļi apstrādātā, irdenā un trūdvielām bagātā augsnē tās jutīsies par ļoti komfortabli. Svarīgi, lai augsne būtu arī mitruma caurlaidīga.

Raugies, lai stādīšanas vieta nebūtu pārāk noēnota, bet tajā pašā laikā to neapspīdētu karstā pusdienas laika saule. Ēnainā vietā dālijām augot, parādīsies gan neizteiksmīgas krāsas ziediem, gan paši ziedneši izskatīsies vāji, tāpēc vietas piemērotība ļoti rūpīgi jāpārdomā.

Pirms stādīšanas ļoti ieteicams uzlabot augsni stādīšanas vietā, iestrādājot organisko mēslojumu.
Dālijas stāda maijā, kad zeme ir pietiekoši sasilusi un salnu parādīšanās vairs nav tik iespējama. Jāatceras, ka šīm dārza puķēm kaitēs par +2 grādu atzīmi zemāka temperatūra.

Stādīšana

Kas attiecas uz pašu stādīšanas procesu, tad kolekcionārs skaidro, ka gumi ir jāstāda samērā sekli. Tām patīk saules gaisma un ūdenscaurlaidīga augsne, savukārt virs dāliju gumiem nepieciešams neliels zemes slānis. Stādīšanas attālumi atkarīgi no izvēlētajām šķirnēm. Ļoti mazām dālijām attālumus rindā izvēlas 15–30 cm, bet augstām un kuplām 40–90 cm. Kolekcionārs novērojis, ka stādot vecā mēnesī, gumu ražu iegūst labāku. Nav svarīgi, vai stādītais gums ir liels vai mazs, galvenais, lai tas būtu vesels. Starp citu, arī mietiņus dāliju piesiešanai vērts iedzīt jau stādīšanas laikā.

Sagatavotajā dobītē ievieto gumu ar pumpuru vai gumu ar uzdīgušu asnu, un tad apber ar zemi 3–5 cm virs sakņu kakliņa. Gumiem, kam nav vēl asniņu, tie parādās parasti pēc 10 dienām, taču par ļaunu nenāks, ja jaunos asnus apsegsi, lai tie neciestu no iespējamām salnām. Taču pat tad, ja negaidītā salna atņēmusi asniņus, nevajadzētu gumus izrakt un mainīt pret jauniem, jo pēc laika noteikti parādīsies atkal jauns dzinums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!