Foto: Shutterstock
Garie augi dārzā ir iespaidīgs akcents, nemaz nerunājot par to, ka tie lieliski var nosegt kādu ne visai glītu dārza stūrīti. Portālam "Tavs Dārzs" zemnieku saimniecība "Bērziņi" iesaka iespaidīgus daudzgadīgos augus, kas pārsteigs ne tikai ar augstumu, bet arī krāšņu ziedēšanu.

"Pienācis rudens – laiks, kad uz dārzu krāsainās skatuves visā savā krāšņumā var izpausties gara auguma ziemcietes. Ja visiem zināmas dažādu šķirņu saulesactiņas, helēnijas, Jaunanglijas un Jaunbeļģijas ziemasteres, saulkrēsliņi, molīnijas, miskantes, tad šajā rakstā minētos augus daudzi nepazīst. Ļoti garā auguma ziemcietes noderēs ne tikai lielo augu dobēs, bet būs arī iespaidīgi soliteraugi, kuru viens eksemplārs 2–5 gados aizņems veselu kvadrātmetru! Kāds no minētajiem augiem var noderēt arī tad, ja gribas norobežoties no nevēlamiem kaimiņu skatiem. Pamēģiniet!" iedrošina zemnieku saimniecības "Bērziņi" dārzniece Iveta Bērziņa.

Turpinājumā lasi zemnieku saimniecības "Bērziņi" dārznieces ieteikumus par katru augu, kā arī aprakstu par tā audzēšanu!

Pienziedu vībotne (artemisia lactiflora)

Foto: Shutterstock

Ja vēlaties savā dārzā kaut ko savdabīgu, tad iespaidīgā auguma vībotne būs īstais augs!

Savu ceļu pasaulē sākusi Rietumķīnā un pievilcīgo ziedu dēļ iekarojusi savu vietu puķu draugu un kolekcionāru dārzos. Latvijā samērā maz pazīstama. Ziedi krēmbalti, balti, lapas tumši zaļas, dziļi dalītas. Stublāji ļoti stingri, nav vajadzīgs stiprinājums. Parasti uzzied jūlija vidū vai beigās. Ja labi laikapstākļi, ziedēšana turpinās līdz pat oktobrim. Sasniedz 1,5 metru augstumu, taču viss atkarīgs no kopšanas un rūpēm par augu – ideālos apstākļos var sasniegt arī 2 metrus. Majestātiskās piramidālās ziedvārpas ļoti labi redzamas jau no liela attāluma!

Patīk smilšmāla augsne, bet labi augs jebkurā parastā, labi drenētā dārza augsnē saulainā vietā.

Savu maksimālo augstumu pienziedu vībotne sasniedz 2–5 gadu laikā. Lai tā būtu izcili dekoratīva un krāšņi ziedētu, sausā laikā jāparūpējas par pienācīgu mitrumu un bagātīgi jālaista.

Uz ziemu apgriež, atstājot apmērām 5–10 centimetrus garus stublājus. Kailsalā, kā jau daudziem citiem augiem, nepieciešams piesegums – egļu zari, sausas kūdras kārta, mizu mulča.

Pavairo ar ceru dalīšanu pavasarī vai arī ar nobriedušu stublāju spraudeņiem vasarā.


Tatārijas astere (aster tataricus 'jinday')


Foto: Shutterstock

Latvijā maz pazīstama.

Ziedi zili ar dzeltenu centru, nelieli, tauriņu iecienīti, taču ļoti lielās, zaļās, lancetiskās lapas ir dekoratīvas no pavasara līdz pat vēlam rudenim. Zied vēlu – no septembra līdz oktobrim, pirmajās salnās necieš. Masīva, robusta ziemciete, uz kuras fona ļoti labi izcelsies krāšņi ziedošās vidēja auguma ziemcietes, piemēram, skarainie flokši, ehinācijas, astilbes u. c. Augstums 90–120 centimetri, bet, līdzīgi kā pienziedu vībotne, ideālos apstākļos var sasniegt 150–170 centimetru augstumu.

Labi augs jebkurā parastā, labi drenētā dārza augsnē saulainā vietā.

Nav novērotas nopietnas slimības vai kaitēkļi.

Uz ziemu lakstus apgriež. Pavairo ar ceru dalīšanu pavasarī. Ja cers pārāk izpleties, pārstāda sadalot.

View this post on Instagram

A post shared by 나정미 (@na.jeongmee) on Oct 17, 2019 at 6:13am PDT
View this post on Instagram

A post shared by Sarah Kelsey (@botanylicious) on Sep 20, 2020 at 6:23pm PDT


Stobrainā krastkaņepe (eupatorium fistulosum f. albidum 'ivory towers')


Krastkaņepes ir viens no tiem augiem, kam ir kopīgas īpašības ar vietējās sugas augiem – purpura krastkaņepi (eupatorium purpureum). Tām, tāpat kā savvaļas sugai, ir vienkārši ziedi, taču ziedēšanas laiks kultūraugiem ir daudz ilgāks nekā savvaļā augošajiem augiem. Stobrainās krastkaņepes dzimtene ir Ziemeļamerika, kur tā sastopama mežu un strautu malās.

Krastkaņepes ir ideāli noderīgs ainavisks augs, ja nepieciešama nemanāma pāreja no krāšņa dārza uz dabīgu ainavu. Ļoti labi iederēsies kopā ar ehinācijām, helēnijām, rudbekijām. Stublāji stingri, noturīgi, nav nepieciešams balsts. Apgriežot noziedējušās ziedkopas, augu ziedēšanu paildzina un ilgstoši nodrošina dekoratīvu izskatu. Dekorativitāti nodrošinās arī regulāra laistīšana karstā, sausā laikā.

Lielās, krēmbaltās ziedu galvas sāk vērties jūlijā, un ziedēšana turpinās līdz pat septembra beigām, piesaistot tauriņus, bites, kamenes. Savu pilno augumu – 150–200 centimetru – krastkaņepes var sasniegt jau otrajā augšanas gadā.

Labi augs mitrā, auglīgā augsnē, bet nemīl lieku ūdeni ziemā. Ilgmūžīga ziemciete – vienā vietā var augt 8–10 gadus. Pavairo ar ceru dalīšanu pavasarī.

Stobrainā krastkaņepe 'Ivory towers':

View this post on Instagram

A post shared by ときわ公園[公式] (@tokiwapark.official) on Jul 25, 2020 at 2:46am PDT


Vītolu saulespuķe (helianthus salicifolius)

Foto: Shutterstock

Cēlusies no Amerikas Savienotajām Valstīm. Gara auguma spēcīgs augs ar šaurām, garām lapām, kas piešķir savdabīgu, pat amizantu izskatu. Ziedi nelieli, margrietiņu tipa, dzelteni ar mazu, brūnu centru. Audzē galvenokārt smalki aplapoto stublāju dēļ.

Necilie ziedi parādās rudens sākumā. Auga augstums 1,5–2,5 metri. To pavairo ar dalīšanu pavasarī ik pēc 4 gadiem, lai ierobežotu tam ierādīto vietu. Ja vieta ierādīta plaša, par augu var aizmirst un ļaut tam netraucēti augt, kamēr ceri nesaaug tik biezi, ka vairs nedod jaunus kvalitatīvus dzinumus, vai arī "neiziet'' no savas vietas.

Augs jebkurā labi drenētā, neitrālā dārza augsnē, taču sausās vasarās bagātīgi jālaista, lai smalkais lapojums nenokalst un nenobirst, tādējādi zaudējot dekorativitāti, ko var pabojāt arī gliemeži. Nepieciešama saule, bet labi augs arī pusēnā. Savu maksimālo augumu sasniedz 2–5 gadu laikā.

View this post on Instagram

A post shared by MDR Garten (@mdr_garten) on Sep 16, 2019 at 3:12am PDT
View this post on Instagram

A post shared by Emma Crawforth (@emma_crawforth) on Sep 29, 2019 at 12:42am PDT
View this post on Instagram

A post shared by TheHumbleBead (@thehumblebead) on Sep 20, 2020 at 4:42pm PDT


Daudzveidīgā sūrene (persicaria polymorpha)


Dzimtene Ķīna, Japāna.

Suga nav invazīva, kaut arī, augam pieaugot, tas aizņem samērā lielu vietu un izskatās pēc krūma. Ļoti labi sader ar liela auguma miskantēm un molīnijām. Aug mitrā, auglīgā, labi drenētā dārza augsnē, taču, kad kārtīgi saaudzis, augs pacieš arī ilgstošāku sausumu. Tomēr visam ir robežas, tādēļ pārāk ilga sausuma laikā nepieciešama bagātīga laistīšana, lai neciestu auga dekorativitāte, kas saglabājas arī pēc noziedēšanas, un vēlu rudenī pat sēklotnes izskatās pievilcīgas.

Ziemā nepatīk vietas, kur uzkrājas lieks ūdens.

Auga augstums 150–200 centimetri, taču ideālos apstākļos tas var sasniegt 250 centimetru augstumu. Patīk saule vai viegls noēnojums. Mēslošana nav nepieciešama, ja augsne stādot pamatīgi sagatavota un ielabota.

Zied no vasaras vidus līdz vēlam rudenim, ar lielajām, baltajām ziedkopām piesaistot bites un krāsainos lidoņus – tauriņus.

Pavairo ar ceru dalīšanu pavasarī.




Ņujorkas vernonija (vernonia noveborancensis)

Dzimtene – Arkanzasa. Latvijā maz pazīstama. Smalks lapojums, mazi, koši violeti, agerātu ziediem līdzīgi ziediņi, sakopoti čemurā. Sāk ziedēt augusta vidū. Puķu nektārs pievilina bites un tauriņus.

Augu stādot, pamatīgi sagatavo vietu. Patīk labi drenēta smilšmāla augsne saulainā vietā. Augam kārtīgi ieaugot, tas ir ļoti izturīgs sausā, pat akmeņainā augsnē. Var paciest nelielus plūdu periodus.

Dala un pārstāda pavasarī vai rudenī. Ilgstoši var augt vienā vietā – līdz 10 gadiem vai pat ilgāk. Vasaras vidū augumu var saīsināt par 1/3 vai pat pusi, lai samazinātu stublāju garumu un iegūtu izskatīgāku augu. Var sasniegt 2,5 metru augstumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!