Foto: DELFI
Nelielu dārzu padarīt gaumīgu, ērtu un mājīgu ir sarežģīts uzdevums, kas liek palauzīt galvu ne vien iesācējiem, bet arī profesionāliem dārzu dizaineriem. Galvenais uzdevums ir saprast, kā no minimālas platības iegūt maksimālu labumu, vēsta ārvalstu specializētie mediji.
  • Sastādīt iepriekš to lietu sarakstu, kas būs nepieciešanas dārzā. Vislabāk šīs lietas pierakstīt konkrēti: cik un kādu dārzeņus, ogas un augļus vēlaties audzēt, kādus dekoratīvos elementus vēlaties iekļaut dārza dizainā (ziedu dobes, ūdens tilpnes u.c.). Ja plānots dārzā uzņemt arī viesus, jānosaka viesu aptuveno skaitu vienā ciemošanās reizē un jāatzīmē galvenos dārzā pulcēšanās datumus, piemēram ģimenes locekļu jubilejas. Tas palīdzēs piemeklēt dekoratīvos augus, kuri pulcēšanās reizēs sasniegs savu skaistuma pilnbriedu un priecēs gan dārza saimniekus, gan viesus. Tāpat vēlams apdomāt arī to, kādas izklaides ģimenes locekļi iemīļojuši rītos un vakaros, kā arī to, kādi jaunieviesumi dārzā varētu palīdzēt gūt lielāku baudījumu no ikdienas.
  • Gadījumā, ja mantots vecs dārzs, kuru nepieciešams rekonstruēt, pret mantojumu vajadzētu izturēties bez sentimenta, bet pieiet tam racionāli. Ar iepriekšējo dārza iekārtojumu var būt saistītas aizkustinošas atmiņas, taču diez vai ir iespējams katru būvi un koku saglabāt līdzšinējā vietā, tādēļ dārzā vēlams atstāt to, kas patiešām ir vērtīgs lietošanā.
  • Jāapspriež savi plāni ar pārējiem ģimenes locekļiem. Lai izdotos izveidot īstenu ģimenes dārzu - vietu, kur būtu patīkami atrasties katram ģimenes loceklim, nepieciešams ieklausīties arī tuvinieku vēlmēs un izrādīt pretimnākšanu, ja ir runa par citu ģimenes locekļu ieteikumiem.
  • Labiekārtojot dārzu, jāsāk ar zonām, kuras lieto visi un tikai pēc tam jāķeras klāt individuālajām vēlmēm. Ja līdzekļu nav tik daudz, lai vienas sezonas laikā pilnībā izveidotu dārzu, sākumā jānovirza visi līdzekļi, lai izveidotu, piemēram, pārdomātu dārza celiņu sistēmu vai iestādītu kokus un krūmus, kuriem nepieciešams laiks, lai tie izaugtu. Tādā veidā nākotnē dārzu varēs daudz vienkāršāk papildināt ar citiem elementiem - piemēram, ziedu dobēm.
  • Dārzs nav jāpārsātina ar dizaina elementiem. Profesionāli dizaineri iesaka izvēlēties vienu elementu, kurš kļūs par galveno dārza apskates objektu - labi pārdomāts un gaumīgi izveidots, tas dārzu padarīs par mākslas darbu. Par dārza galveno elementu var padarīt gan skaistu ziedu dobi, gan izteiksmīgu dīķi.
  • Nav jābaidās uzsvērt dārza individualitāti. Mūsdienu dizaina tendences nosaka - nav nepieciešamības strikti sekot vienam konkrētam stilam. Visbiežāk mūsdienīgs dārzs ir autora redzējums par skaistumu un mājīgumu. Iespējas ir neierobežotas - dažādu stilu apvienošana, novitāšu ieviešana, mūsdienīgu un sen zināmu materiālu apvienošana.
  • Plānojot dārzu, jāsaprot, cik daudz zemes fiziski iespējams apstrādāt. Nav prāta darbs radīt vairāk ziedu un dārzeņu dobju, ja tās visas nav iespēju apstrādāt un kopt.
  • Izvairīšanās no spontāniem pirkumiem ir ļoti būtiska, veidojot dārza dizainu. Lietpratēji iesaka dārzam nepieciešamās lietas pirkt, ja līdzi ir iepriekš sagatavots saraksts, jo dīvaini dārza rūķu un desmitiem rožu šķirņu, kas izkaisītas pa dārzu, to nepadarīs skaistāku.
  • Augu enciklopēdijas lietošana. Izvēloties kokus, krūmus un ziedus dārza, jāņem vērā to pārziemošanas un kopšanas īpatnības. Tādēļ, dodoties uz veikalu, var noderēt augu enciklopēdija, ar kuras palīdzību var pārliecināties par veikala konsultanta informācijas patiesumu un precizitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!