Košos ziedu vālos dažādās krāsās zied vienas no pirmajām pavasara vēstnesēm – atraitnītnes. Smalkas, bet pret aukstumu un salnām izturīgas, tās ir vienas no pirmajām puķēm, ko var iegādāties un stādīt dārzā. Z/s "Kliģēni", dārzniecība "Puķu sēta" un Bulduru Dārzkopības vidusskola dalās ar foto, kā šobrīd izskatās viņu siltumnīcās, atraitnīšu ziedēšanas laikā.

Atraitnīšu stādus var pārstādīt dārzā, puķupodos un kastēs, ko likt uz balkona vai lieveņa, bet sēklas sēj vasaras beigās. Nevajag baidīties, ka ārā vēl ir vēss, jo tām nekaitē ne auksti pavasara rīti, ne naktis, kad temperatūra nokrīt nedaudz zem 0 grādiem. Pārāk lielā karstumā puķes var ātrāk pāraugt un noziedēt. Atraitnīšu košais ziedēšanas ilgums nav ilgs – no agra pavasara līdz jūnija beigām.

Atraitnītnes nav prasīgas pret augsni, galvenais, lai tā nav pārāk smilšaina un mitra, taču reiz pārstādītas, tās regulāri jālaista, lai neiekaltētu, taču tajā pašā laikā stādus nevar pārlieku pārlaistīt, lai augsne neiepūtu.

Iegādei izvēloties stādu jānovērtē tā lapojums – tam jābūt kuplam un tumši zaļam. Ieteicams pirkt tādus stādus, kuriem atvēries tikai viens vai divi ziediņi, bet pārējie ir pumpuros, jo, lai gan augs pats par sevi ir izturīgs, transportējot mājās smalkās ziedlapiņas var tikt satraumētas, saburzītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!