Foto: kokaudzētava "Bīlasti

Skaistās Kanādas eglītes, kuras tautā saucam arī par konikām, ir ļoti skaists kokaugs, kas greznos ikvienu dobi. Kā par tām parūpēties un kur tās labāk dārzā stādīt, portālam "Tavs Dārzs" padomos dalās kokaudzētavas "Bīlasti" pārstāvji.

Kanādas eglītēm ir vairākas šķirnes, bet ikdienā tās mēs vienkārši mēdzam saukt par konikām. Jo īpaši neprofesionāļu, proti, dārza entuziastu vidū. Kāpēc tā? Visticamāk, ka šādu nosaukumu – konikas – augs ieguvis, pateicoties populārajai Kanādas eglītes šķirnei 'Conica'.

Kā portālam "Tavs Dārzs" skaidro kokaudzētavas "Bīlasti" pārstāvji, no Kanādas egļu (Picea glauca) grupas viennozīmīgi populārākā un Latvijas dārzos biežāk sastopamā ir tieši škirne 'Conica'. "Arī mūsu kokaudzētavā pircēji to pieprasa, jo eglīte veido regulāru trijstūra formu, ir lēnaudzīga un neaizņem daudz vietas. Eglīte sasniegs divu metru augstumu, bet pie zemes tā var būt pat metru plata. Labi izskatās kompozīcijās ar citiem augiem, vislabāk stādot fonā," stāsta "Bīlasti" speciālisti.

Kā parūpēties par Kanādas eglītēm?

"Šīs šķirnes mīnuss ir jutīgums pret sauli agri pavasarī, kad, sniegam kūstot, var veidoties apdegumi. Ja šādi sanācis, tad brūnās skujas izpurina, viss pa vasaru ataugs," mierina kokaudzētavas pārstāvji.

"Daudzi izvēlas 'Conicas' segšanu ar egļu zariem vai agrotīklu, tomēr jāsaka, ka vislabākais ir izvēlēties piemērotu stādīšanas vietu, tad šādas problēmas izpaliks. 'Conica' šķirni ieteicams stādīt vietā, kur nebūs visu dienu atklāta saule, labāk patiks rīta saule, pusēna. Nav ieteicams stādīt ciešos apstādījumos, šai dāmai patīk, ka blakus ir vieta, kur brīvi veidoties, tad neveidojas tukšumi," iesaka "Bīlasti" speciālisti. "Mūsu pieredze liecina, ka 'Conica' augšanas ilgums ir aptuveni 20 līdz 25 gadi, kokaudzētavā apskatāmi jau divus metrus augsti eksemplāri. To dzīves ilgumu visbiežāk ietekmē kaitēkļi – mizgrauži, kas pamazām pa zaram vien koku nobeidz. Pirmās pazīmes ir atsevišķa zara brūnēšana un gadu laikā koks aiziet bojā, jo kaitēklis atrodas zem mizas un to nav iespējams iznīcināt," tā speciālisti.

'Conica' nav vienīgā šķirne!

"Mēs noteikti gribētu izcelt Kanādas egli 'Daisy's White', kas ir tādas pašas formas, daudz izturīgāka un krāšņāka, jo pavasarī jaunie dzinumi plaukst dzelteni. Tad eglīte izskatās kā "ziedoša". Vasarā jaunie dzinumi paliek sudrabaini un pēc tam zaļi. Šī noteikti ir labs dārza akcents pavasarī! Forma un izmēri ir identiski 'Conica', tomēr šī pēc mūsu novērojumiem ir daudz izturīgāka, nav raksturīgi mizgraužu un citu kaitēkļu postījumi, turklāt šī šķirne ir arī lēnaudzīgāka," norāda speciālisti.

Eksperti izceļ miniatūrās Kanādas egles 'Conica Compacta' un 'Laurin', ko īpaši iecienījuši akmensdārzu īpašnieki vai dārziņu īpašnieki, kam dārzā nav vietas lieliem augiem. "Abas ir izteikti lēnaudzīgas, 'Conica Compacta' aug līdz vienam metram, bet 'Laurin' tikai ap 80 centimetriem. Savukārt tie, kas grib zilos toņus dārzā, visbiežāk izvēlas 'Sander's Blue', arī šīs aug līdz pat divu metru augstumā, veido glītu trijstūra formu, pamatā skujas ir zilganas, atsevišķi zari ir ar zaļām skujām."


Kanādas egle 'Daisy's White'. Foto: kokaudzētava "Bīlasti"
Foto: kokaudzētava "Bīlasti"
'Sanders Blue'

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!