Foto: Shutterstock
Dārza karalienes vēl daudzos dārzos turpina ziedēt, bet, lai tās labi pārziemotu un nākamgad priecētu ar bagātīgu ziedēšanu, tās jāsagatavo ziemai. Kā ieziemot rozes, kad to labāk darīt, kā arī – kādus materiālus izvēlēties, portālu "Māja&Dārzs" konsultē Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas pārstāve, vadošā dārzkopības speciāliste Ilma Nereta.

"Tuvojoties ziemai, jāizvērtē, kādā stāvoklī atrodas jūsu rozes. Pārliecinieties, vai potesvieta kā jaunajām, tā arī iepriekšējos gados stādītajām rozēm atrodas plaukstas platumā (8-10 centimetrus) zem augsnes, jo ravējot, laistot, kā arī augsnes nosēšanās rezultātā tā var būt nonākusi tuvu virszemei vai pat pilnīgi atsegta, kas sekmēs rožu izsalšanu.

Ja rožu krūmā attīstījušies jauni, sulīgi, nenobrieduši dzinumi, tādi izturēt ziemas salu nespēj un aiziet bojā, tādēļ vēl pirms sala iestāšanās (vēlamāk gan oktobrī) šādu dzinumus galotņo, lai pārtrauktu to augšanu un veicinātu krūma nobriešanu. Tāpat nogriež vēl neizziedējušos pumpurus un jau noziedējušos ziedus.

Lieliski, ja ziema tuvojas pamazām, tad rozes lēnām norūdās aukstajās rudens naktssalnās, barības vielas pakāpeniski pārvietojas no lapām uz dzinumiem, sākas lapu nobiršana un dzinumu nobriešana. Ja lapas nav nobirušas, krūmus vēlams atlapot, (to neiesaka darīt agrāk par oktobra beigām).

Iestājoties kailsaliem, uzsākt rožu krūmu sakņu daļas apraušanu, veidojot ap augu 15-30 centimetrus augstu konusu (tā augstums atkarīgs no rožu krūma lieluma), kas sekmēs dzinumu apakšējo pumpuru saglabāšanos. Konusa veidošanai var izmantot sausu augsni, kūdru (bez substrāta mitrinātājiem) vai zāģu skaidas, pēc tam rožu krūmus nosedz ar skujkoku zariem (visērtāk ar egļu zariem). Ja sniega segas nav, bet sals turpina pieņemties un noslīd zem -10 līdz 15 grādiem, tad krūmiem (zem skujkoku zaru pieseguma) varētu uzbērt 10 centimetru biezu sausu lapu kārtu. Taču Latvijai tik raksturīgajās sala nenoturīgajās ziemās šādi sasegtas rozes var izsust, tādēļ lapu piesegums drīkstētu arī izpalikt.

Ir audzētāji, kuri, ieziemojot rozes, vēlas tās visas pieliekt. Ne vienmēr to vajadzētu darīt, rožu krūmiem, kuriem pie pamata ir izveidojušies drukni, pat resni dzinumi, pieliekšanas procesā var rasties plīsumi, kas daudz vairāk kaitēs krūma veiksmīgai izziemošanai. Rozēm klāsies labāk, ja sakņu rajonu nosegsiet ar sausu substrātu un skujkoku zariem. Kaut rožu krūmi padevušies visai raženi augumā un daļa dzinumu paliks virs pieseguma, nebaidieties no tā. Pavasarī tik un tā būs jāveic otrreizējā krūmu apgriešana un zem substrāta piesegtajā zonā izauklētie pumpuri nākamajā gadā dos raženus un veselīgus dzinumus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!