Foto: Shutterstock
Skaistules peonijas ar savu ziedēšanu ir beigušas priecēt. Lai tās būtu tikpat krāšņas un skaistas arī nākamajā sezonā – nepieciešams par tām kārtīgi parūpēties pēc ziedēšanas! Kādi pašlaik ir darāmie darbi peoniju dārzos, stāsta pieredzes bagātā īrisu un peoniju kolekcionāre Dzintra Jurēvica, kura ir "Ziedudārzs.lv" īpašniece.

Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" norāda peoniju audzētāja, pēc peoniju noziedēšanas var nogriezt tikai ziedkopas, lai neveidotos sēklas. Tas jādara, lai saknei neatņemtu ļoti daudz spēka sēklu veidošanai. Tāpat augu var palutināt ar mēslojumu, kur ir kālijs vai magnijs. Peoniju mēslošanai der arī "Kristalons", tiesa, jāņem vērā, ka jāizvēlas tāds mēslojums, kura sastāvā ir mazāk slāpekļa. Viņa iesaka peonijas mēslot caur lapām vai arī augsni.

Tāpat šajā lietainajā un vējainajā laikā peonijas īpaši nepieciešams uzmanīt. Kā stāsta Jurēvica, jāaplūko rūpīgi peoniju krūmiņi, lai tiem nebūtu aizlauzti ziedkāti. "Ja ir aizlauzts, tad ir jāaizsmērē ciet šī vieta, lai nesāktos puve," iesaka audzētāja. Taujāta par to, kas būtu labākie līdzekļi, lai aizsmērētu ciet nolauzto vietu, audzētāja min zilos graudiņus vai preperātu Svičs. "Var arī kanēli, bet Svičs ir spēcīgāks, smagā ķīmija," paskaidro Jurēvica.

Sausākā laikā nedrīkst aizmirst par peoniju laistīšanu. Īpaši aktuāli tas bija maijā un jūnijā. Kā stāsta audzētāja, šogad daži krūmiņi izauguši ar gaišākām lapām, jo no augsnes tie nespēja saņemt pietiekami daudz barības vielu. "Ja būs lietus, tad peonijas atdzersies," mierina audzētāja.

Vaicāta par šī gada krāšņo ziedu sezonu, Jurēvica stāsta, ka šogad tā beigusies krietni ātrāk kā citus gadus. Ziedi bijuši krietni ātrāk, tāpat tie vītuši nost. "Sausumā peonijas bija nomocītas. Izstāžu periods arī ātri beidzās. Citu reizi tās notiek līdz pat Pēterdienai," par augu ziedēšanu stāsta "Ziedudārzs.lv" īpašniece.

Ja tev ir kāds jautājums par augiem dārzā, to audzēšanu, stādīšanu vai citiem dārza darbiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!