Foto: morgueFile
Nelielu dārzu padarīt gaumīgu, ērtu un mājīgu ir sarežģīts uzdevums, kas liek palauzīt galvu ne vien iesācējiem, bet arī profesionāliem dārzu dizaineriem. Galvenais uzdevums ir saprast, kā no minimālas platības iegūt maksimālu labumu.

Mūsdienu uztverē dārzs un piemājas apstādījumi ir kā turpinājums iekštelpām. Plānojot dārzu, jācenšas to iedomāties kā telpu, atmetot izplatīto uzskatu, ka dārzs, tas ir mauriņš ar dažām puķudobēm un dārzeņu vagām kaut kur pagalma dziļumā.

Ikvienu pagalma stūrīti var padarīt pievilcīgu, talkā ņemot izdomu un rūpīgi izplānojot dārza iekārtojumu.

Nav jābaidās uzsvērt dārza individualitāti. Mūsdienu dizaina tendences nosaka - nav nepieciešamības strikti sekot vienam konkrētam stilam. Visbiežāk mūsdienīgs dārzs ir autora redzējums par skaistumu un mājīgumu. Iespējas ir neierobežotas - dažādu stilu apvienošana, novitāšu ieviešana, mūsdienīgu un sen zināmu materiālu apvienošana.


Jāsaprot, ko vēlamies redzēt dārzā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Plānojot savu dārzu, nesteidzies. Četri galvenie faktori, kas jāņem vērā, ir:

  • kādam nolūkam tiks izmantota dārza telpa;
  • kādi ir vietas trūkumi;
  • kāda ir apkārtne;
  • cik un kādus resursus varat veltīt materiālu un augu iegādei un kopšanai.

Izveido sarakstu, kas būs nepieciešams dārzā un ko plāno stādīt. Raksti konkrēti: cik un kādu dārzeņus, ogas un augļus vēlies audzēt, kādus dekoratīvos elementus vēlies iekļaut dārza dizainā (dobes, ūdens tilpnes, dekorācijas u.c.). Ja plānots dārzā uzņemt arī viesus, jānosaka viesu aptuveno skaitu vienā ciemošanās reizē un jāatzīmē galvenos dārzā pulcēšanās datumus, piemēram ģimenes locekļu jubilejas. Tas palīdzēs piemeklēt dekoratīvos augus, kuri pulcēšanās reizēs sasniegs savu skaistuma pilnbriedu un priecēs gan dārza saimniekus, gan viesus. Tāpat vēlams apdomāt arī to, kādas izklaides ģimenes locekļi iemīļojuši rītos un vakaros, kā arī to, kas dārzā varētu palīdzēt gūt lielāku baudījumu no ikdienas.


Meklējot savu stilu

Veido dārzu tā, lai tas atbilstu tavai un tavas ģimenes locekļu vēlmēm. Lai izdotos izveidot īstenu ģimenes dārzu - vietu, kur būtu patīkami atrasties ikvienam ģimenes loceklim, nepieciešams ieklausīties arī tuvinieku vēlmēs un izrādīt pretimnākšanu citu ģimenes locekļu ieteikumiem.

Idejas var smelties speciālajā literatūrā, tomēr noteikti jāveido savs stils, kas atbilst personībai, jo dārzam gluži tāpat kā apģērbam un mājoklim jāpauž tava īpašā gaume. Pārdomā, vai tev būs laiks un vēlēšanās pievērsties daiļdārzniecībai, vai arī izvēlies veidot viegli kopjamu dārzu. Izkārto dārza priekšmetus atbilstoši savam dzīves stilam.

Labiekārtojot dārzu, jāsāk ar zonām, kuras lieto visi un tikai pēc tam jāķeras klāt individuālajām vēlmēm. Ja līdzekļu nav tik daudz, lai vienas sezonas laikā pilnībā izveidotu dārzu, sākumā jānovirza visi līdzekļi, lai izveidotu, piemēram, pārdomātu dārza celiņu sistēmu vai iestādītu kokus un krūmus, kuriem nepieciešams laiks, lai tie izaugtu. Tādā veidā nākotnē dārzu varēs daudz vienkāršāk papildināt ar citiem elementiem - piemēram, ziedu dobēm.


Ar dizaina elementiem - uzmanīgi!

Foto: morgueFile

Lai radītu jauku un vienotu stilu, jāņem vērā, ka ikviena pagalma detaļa - mūris, sēta, mēbeles, kāpnes, puķupodi - ir daļa no kopējā dizaina. Paturi prātā, ka iespēju robežās visam jābūt saskaņotam gan pēc krāsām, veida un materiāliem, gan pēc lietderīguma.

Dārzs nav jāpārsātina ar dizaina elementiem. Profesionāli dizaineri iesaka izvēlēties vienu elementu, kurš kļūs par galveno dārza apskates objektu - labi pārdomāts un gaumīgi izveidots, tas dārzu padarīs par mākslas darbu. Par dārza galveno elementu var padarīt gan skaistu ziedu dobi, gan izteiksmīgu dīķi.


Padomā par skatu uz dārzu

Foto: morgueFile

Pārliecinies, vai, lūkojoties no mājas puses, dārzs izskatās pievilcīgs. Pārblīvēts dārzs neliksies skaists, kaut arī tas būs harmonisks mājas papildinājums.

Apdomā, kā varētu saskaņot krāsas mājā un pagalmā. Ja iespējams, izvēlies terases vai verandas klājumam tādu pašu vai maksimāli līdzīgu materiālu, kā grīdām mājas iekštelpās. Lai papildinātu un saistītu māju un dārzu, mēbelēm jābūt piemērotām lietošanai gan ārā, gan iekštelpās.

Gadījumā, ja mantots vecs dārzs, kuru nepieciešams rekonstruēt, pret mantojumu vajadzētu izturēties bez sentimenta, bet pieiet tam racionāli. Ar iepriekšējo dārza iekārtojumu var būt saistītas aizkustinošas atmiņas, taču diez vai ir iespējams katru būvi un koku saglabāt līdzšinējā vietā, tādēļ dārzā vēlams atstāt to, kas patiešām ir vērtīgs.


Nepārcenties ar dobēm, tās būs jāravē!

Plānojot dārzu, jāsaprot, cik daudz zemes fiziski iespējams apstrādāt. Nav prāta darbs radīt vairāk ziedu un dārzeņu dobju, ja tās visas nav iespēju apstrādāt un kopt.

Ja dzīves veids ir intensīvi noslogots un ir skaidrs, ka trūks laika dārza apkopšanai, iekārto tādu dārzu, kurā dominē krāsu saskaņa un materiāli, nevis augi.

Tāpat, veidojot dārza dizainu, ļoti būtiska ir izvairīšanās no spontāniem pirkumiem. Lietpratēji iesaka dārzam nepieciešamās lietas pirkt, ja līdzi ir iepriekš sagatavots saraksts, jo dīvaini dārza rūķu un desmitiem rožu šķirņu, kas izkaisītas pa dārzu, to nepadarīs skaistāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!