Foto: Privātais arhīvs
Šis stāsts būs par neplānotu eksperimentu, kas izdevās visnotaļ skaists. Kad Indra uzzinājusi, ka netālu no viņas mājvietas grāvī izmesti sīpolpuķu sīpoli, nav bijis divu domu – puķītēm jādod otra iespēja! Un šogad pie mājas šķūnīša pirmoreiz priecē trīs skaistas tulpju dobes, taču pavisam iespējams, ka nākošgad tulpēm pievienosies arī narcises. Indra ar vedeklu to sauc par viņu mazo Holandi.

"Tā jau ir praktiska lielaudzētāju lieta – puķītes uz svētkiem izziedināt. Tā kā tās telpas un dārziņi bieži vien ir mazi – tikai kā ziedināšanas placis –, tad nu viņi iepērk sīpolus, ziediņus izziedina un, kad sīpoliņi vairs nav vajadzīgi, dažkārt tos vienkārši kaut kur izgāž, lai nav jāved uz konteineru. Pēc tam tur atkal pelītes sīpolus izlasa un apēd. Tā tās lietas notiek," pasmaida Indra, kura šādi izmestiem tulpju sīpoliņiem paspēja dot otru iespēju pirms peļu iegriešanās. "Man pačukstēja, ka netālu no mums ir izgāzti sīpoliņi. Aizbraucām, fiksi sabērām maisos. Nezinājām, kas tie par sīpoliņiem un kādi tie būs, bet tā kā mums bija vietiņa, kur iestādīt, tad iestādījām. Saziedēja beigās tāda jautra dobīte – dzeltenas, rozā, sarkanas. Kā nu bija trāpījies!"

Foto: Privātais arhīvs

Indra stāsta, ka atvesti trīs maisi ar sīpoliem, kuri vēl bija jāattīra: "Tie nebija glīti tulpju sīpoli, taču zināju, ka tie nebūs slikti, jo sliktas tulpes jau uz svētkiem neziedina. Sīpoli bija ar visu kūdru un lapām. Lielus maisus atvedām, bet no tā visu vien mazu kastīti izlupinājām." Sīpoliņu tīrīšanas darbi aizņēmuši krietnu laiciņu, atzīst Indra ar vedeklu.

Starp veiksmīgajiem sīpoliņiem patrāpījušās arī narcises, taču šogad gan uzziedējusi vien retā. "Tā kā tās ir tik ļoti steidzinātas, sīpoliņš vēl īsti nav nogatavojies, taču citus gadus gan vajadzētu uzziedēt." Arī tas, kā tulpju ziedi uzvedīsies nākamajos gados, vēl nav zināms, norāda Indra: "Bieži jau runā, ka Holandes puķu augi bieži mainās, sīpoli izvirst un zied tikai pāris gadus. To spriežam arī pēc pirktajiem amariļļiem – paiet gadi`, un tie vairs nezied." Taču Indra ar vedeklu par savu eksperimentu ir laimīgas un teic – tas nudien ir izdevies.

Bažas par ziedēšanu nākamajā gadā rada tikai nelūgtās viešņas – peles. "Pie mums ir ļoti grūti ar tulpēm un lilijām, jo te ir daudz dīķi un arī peļu. Jāmeklē tādas vietiņas, kur tās neizēdīs visu stādījumu." Pašlaik tulpēm vietiņa ierādīta pie šķūnīša un turpat sastādītas arī narcises, kuras, kā norāda Indra, pelēm ne visai garšo.

Tā kā platība nav liela, Indra vēlas, lai tulpītes naski nevairojas, tādēļ, klausoties selekcionāra Jāņa Rukšāna gudrībās, tās stādījusi pēc iespējas dziļāk zemē. "Mums vajag tikai, lai apkārt kaut kas zied! Kad tulpes noziedēs, virsū uzbērsim zemīti un stādīsim vasaras puķītes, gaidot nākamo tulpju ziedēšanu atkal nākošgad!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!