Ja vēlies, lai ziemā, kad aiz loga vēl sniegs, uz palodzes priecētu ziedošas tulpes, tās jāstāda podiņā jau tagad.

Uzziedināt var jebkuru tulpi, bet visveiksmīgāk tas izdosies ar agrajām šķirnēm, kuras arī dārzā zied agri, piemēram, baltās "Christmas Dream", "Christmas Marvel" vai sarkanās "Abba", dzeltenās "Monte Carlo". Februārī un martā var uzziedināt lielāko daļu tulpju - arī vēlu ziedošās, iesaka žurnāls "Ievas Dārzs".

Izvēlas skaistākos un lielākos sīpolus (apkārtmērs: 11-12 cm), ko stāda parastā dārza augsnē vai kūdrā. Stādot kūdrā, tai pa virsu var uzvērt ap centimetru biezu sīku akmentiņu vai upes smilšu kārtu, tādējādi kūdru nedaudz piespiežot. Smagākā virskārta palīdzēs noturēt tulpju sīpolus vietā, kad tie augs, turklāt smilšu kārtiņa būs kā indikators tam, ka laiks podiņu aplaistīt.

Pēc iestādīšanas tulpes kārtīgi aplaista un podiņu vai kastīti novieto vēsumā, piemēram, kādā dārza stūrī, uz balkona vai terases. Labāk izvēlēties vietu, kuru nenosedz jumts, nebūs jāraizējas par laistīšanu. Kad sākas sals, podiņus noklāj ar apmēram 15 centimetrus biezu kūdras kārtu, lapām vai sniegu, raksta "Ievas Dārzs".

Podus vai kastītes ar iestādītajiem tulpju sīpoliem var glabāt arī pagrabā, ar noteikumu, ka tur netiek glabāti dārzeņi, īpaši - kartupeļi, jo tulpēm ļoti nepatīk etilēns, ko uzglabāšanas laikā izdala dārzeņi. Etilēna ietekmē tulpēm veidojas tā dēvētie "papīra" ziedi.

Apmēram trīs nedēļas pirms kārotās ziedēšanas tulpes nes istabā - siltumā un gaismā. Vislabākie ziedi izdosies, ja tulpes atradīsies 12-16 grādu temperatūrā, piemēram, uz palodzes, kur pietiek gaismas un ir nedaudz vēsāks gaiss nekā pārējā telpā. Lielākā siltumā ziedkāti nebūs stingri un tulpes ātrāk noziedēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!