Saules krāsas plūksnainās lapiņas liek domāt, ka šie zariņi ir mākslīgie augi, taču šī valdzinošā izskata komplimenti pienākas nevienam citam, kā mimozai. Šobrīd ziedu salonos parādījušies šie dzeltenām plūksnainām lapiņām pilnie zari, ar kuriem var izrotāt māju, izveidot vainadziņu vai vienkārši ielikt tos vāzē.

Tiem, kas par mimozu vēlējušies uzzināt ko vairāk, noteikti sastapušies ar pretrunām – augs ar rozā ziediem kā telpaugs, un te pēkšņi koks ar dzelteniem ziediņiem. Izrādās, mimozas tik tiešām ir dažādas. Ir iespējams iegādāties telpās audzējamas mimozas, taču to var atpazīt arī pēc nosaukuma – kautrīgā mimoza, un tai parasti ir rozā ziediņi. Dzelteno ziedu bagātīgie zari pieder mimozas kokam, kas sastopami Francijas un Itālijas kalnu pakājēs, tāpēc uz iepakojuma parasti rakstīts arī cote d'Azur, kas raksturo šī auga izcelsmes vietu. Lai arī pie mums mimozas koki nav brīvā dabā nav sastopami, tas neliedz ieviest saulainu noskaņojumu ar mimozas zariem. Tā kā tieši tagad pie mums veikalos parādās dzeltenie mimozu koku zari, tad ir vērts iepazīties ar tiem, lai pirmā tikšanās ziedu salonā nebūtu vienaldzīga.

Ja par mimozu esi dzirdējis, ka to mēdz dēvēt arī par kautrīgu augu, tad zini – tam ir ļoti pamatots iemesls. Gan tām mimozām, kas ir kā telpaugs, gan mimozas kokam piemīt aizsargreakcija uz pieskārieniem. Brīžos, kad pieskaras auga lapām, tās sakļaujas, gluži kā aizsargājoties. Lai arī zinātnieki iemeslu šai parādībai joprojām nav atklājuši, valda uzskati, ka šādi augs pasargājas no ienaidniekiem, jo lapām sakļaujoties, atsedzas ērkšķainie zari. Šo jutību pret apkārtējiem apstākļiem augs izrādīs arī tad, kad ir spēcīga saule, stiprs vējš vai lietus. Varētu pat teikt, ka mimozas ir ļoti emocionāli augi, un varbūt tieši tāpēc tie mūs tik ļoti uzrunā šajā saules trūkuma laikā?

Dzelteno plūksnaino ziedu zari ir lielisks pamats dažādu dekoratīvo vainagu veidošanai, jo pat izkaltētā veidā ziedi nemainīs savu pievilcīgo izskatu. Zarus sākotnēji var uzglabāt vāzē ar ūdeni, bet vēlāk ļaut tām izžūt, jo tās ļoti labi saglabāsies arī kaltētā veidā. Dzelteno ziedu dekorācijas ir ļoti gaumīgs risinājums pavasara sajūtas ieviešanai mājoklī, jo krāsa rada dzīvesprieku, ievieš krāsainu akcentu un padara mājokli saulaināku. Ja ir tik daudz labu īpašību, kāpēc gan neieviest šos saulainos mimozu zarus?

Foto: Shutterstock

Starp citu, par godu mimozas valdzinošajam izskatam, radītas arī dažādas receptes kokteiļiem, limonādēm, salātiem un pat desertiem. Ja ēdienkartē pamani nosaukumu Mimosa, tad zini - pavārs ir iedvesmojies no mimozas auga saulainās burvības, taču tas nenozīmē, ka augs ir pievienots ēdienam. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!