Foto: Shutterstock
Dārza karalienes nu jau ir devušās pelnītā atpūtā – kādai lapas jau ir atlapotas, citai varbūt jau sabērti kūdras konusiņi, bet vēl kāda, spītējot aukstajiem laika apstākļiem, turpina ziedēt. Tagad ir īstais brīdis domāt par nākamā gada dobēm, tieši tāpēc "Māja&Dārzs" sarūpējis rožu audzētāju ieteikumus par skaistākajām angļu rožu šķirnēm.

"Par angļu rozēm tiek dēvētas Deivida Austina selekcionētās krūmrozes. Tās atšķiras no citu selekcionāru izveidotajām rozēm ar savu īpašo, ļoti pildīto ziedu formu, kā arī ļoti bieži ar izcilo smaržu," portālam "Māja&Dārzs" stāsta stādaudzētavas "Ārītes" rožu audzētāja Ilze Līce. Viņa informē, ka īpaši agrākas selekcijas šķirnēm ir salīdzinoši lieli ziedi, kuru smaguma dēļ krūmam nepieciešams atbalsts, lai ziedkopas nenoliektos līdz pat zemei un varētu pilnīgāk izbaudīt to burvību.

Savās pārdomās par angļu rozēm dalās arī "Dailas rozes" rožu audzētāja Daila Trubiņa: "Manā dārzā tās aug vairāk nekā 10 gadus, es laikam biju pirmā, kas tās sāka reklamēt. Angļu rozes ir brīnišķīgas! Tās ir manas mīļākās rozes jau vairākus gadus. Es no pirmajiem stādiņiem tajās iemīlējos. Savas domas līdz pat šim brīdim neesmu mainījusi."

Kā raksturo Daila, angļu rozēm ir skaists un pildīts zieds, tām ir fantastiska smarža, turklāt tās ir diezgan izturīgas Latvijas klimatiskajos apstākļos, var pat droši audzēt Latgalē. "Angļu rozēm ir savi trūkumi – to es nenoliedzu. Tām ir liela ziedu galva, bet ziedkāts ir tievs. Tas nespēj noturēt lielo galvu. Protams, ir šķirnes, kuras ir noturīgākas, tās stāv kā tādi zaldātiņi. Ja angļu rozes salīdzina ar franču rozēm, tad viņām ir lielas galvas un stingrs ziedkāts. Runājot vēl par trūkumiem – tās angļu rozes, kurām ir peonijveida ziedi, lietainā laikā var neatvērties, rozes ziedi vienkārši sapūst."

Iesaka stādaudzētavas "Ārītes" rožu audzētāja Ilze Līce


"Ļoti grūti pieminēt tikai piecas šķirnes," atzīst Ilze. "Man šķiet ļoti perspektīvas jaunās šķirnes, kuras noteikti nomainīs manu topu, kad sevi būs ilgāk parādījušas manā dārzā'Eustacia VYE', 'Emily Bronte', 'Evelin', 'Munstead Wood', kā arī noteikti nedrīkst nepieminēt klasiskās angļu rozes, kuras sevi jau labi un ilgstoši pierādījušas mūsu dārzos, piemēram, 'Abraham Darby', 'Charles Darwin', 'Charlotte', 'Gertrude Jackyl', 'Golden Celebration' un citas. Ļoti grūti izdalīt piecas favorītšķirnes, bet tieši īpašības dēļ, kad roze veido lielus krūmus ar līganiem zariem un lieliem ziediem, kuri sava smaguma dēļ noliec savas skaistās galvas, esmu izvēlējusies salīdzinoši jaunākās selekcijas rozes, kuras veido kompaktākus un nelielākus krūmus, kā arī ziedu izmērs ne vienmēr ir pats lielākais."

Gabriel OAK

Foto: Privātais arhīvs

Roze introducēta 2019. gadā. Tā ir apveltīta ar spilgtiem tumši rozā ziediem, kuriem piemīt patīkams, pietiekoši spēcīgs augļu aromāts. Ziediņi sakārtoti nelielās ziedkopās. Roze veido skaistu, ieapaļas formas krūmu, kura augstums un platums sasniedz aptuveni 1,2 metrus. Lapojums ir tumšs un veselīgs. Šķirne ir universāli pielietojama – gan dobēs, gan soliterstādījumos, un pacieš arī nabadzīgākas augsnes.

Olivia Rose Austin

Foto: Privātais arhīvs

2014. gada roze. Maigi rozā ziedi, kuriem piemīt spēcīgs, patīkams augļu aromāts. Šī roze uzzied viena no pirmajām, tādēļ ziedēšanas laiks ir viens no garākajiem, jo ierasto divu ziedēšanas viļņu vietā, mēdz būt trīs. Veido nelielu (līdz 1 metram), pievilcīgu krūmiņu ar veselīgu lapotni.

Heritage
Foto: Privātais arhīvs

Šo šķirni izvēlējos, godinot agrākās selekcijas, augstās angļu rozes. Radīta 1984. gadā. Ziedi ir maigi rozā krāsā ar lašu nokrāsu centrā, sakārtoti lielos ziedu pušķos. Kaut ziediņi neturas ļoti ilgi, to ir daudz, un ziedēšana ir ilgstoša un bagātīga. Spēcīgi augoša krūmroze ar skaistām, spīdīgām lapām, kas sasniedz 120–150 centimetru augstumu un attīsta krūmu ar spēcīgiem dzinumiem, kam ir maz ērkšķu.

Jubilee Celebration

Foto: Shutterstock

Roze, kurai piemīt īpašs šarms. Selekcijas gads 2002. Piesātināti lašu rozā krāsas ziedlapiņu apakšpusītes pārklātas ar šķietami zeltītu miglas kārtiņu. Krūms veido skaistu formu, aptuveni 1 metru augsts, veselīgu lapotni. Roze ir bagātīgi ziedoša, un tai piemīt patīkams citrona un aveņu aromāts.

Princess Alexandra of Kent

Foto: Shutterstock

Aristokrātiska roze ar lieliem, izteiksmīgi rozā krāsas ziediem, kuriem piemīt ļoti patīkams aromāts. Kaut ziedu izmērs ir salīdzinoši liels, ziedēšana ir ļoti bagātīga un ilgstoša. Krūms nepārsniedz 1 metra augstumu. Roze izturīga pret slimībām. 2007. selekcijas gads.

Iesaka "Dailas rozes" rožu audzētāji Daila un Bruno Trubiņi

Arī Daila neslēpj – mīļāko angļu rožu piecinieku ir grūti izvēlēties. "Šķirņu ir ļoti daudz, grūti izvēlēties labākās," saka Daila. Tomēr, nedaudz padomājot, viņa nosauc tās angļu rožu šķirnes, kas pašai ļoti patīk. Lūk, kuras tās ir:

Princess Alexandra of Kent

Tai ir plaukstas lieluma zieds, kurš ir piesātināti rozā krāsā. Rozei ir svaiga citronu smarža. Ziedēšanas laikā krūms zied tik bagātīgi, ka nevar noturēt ziedus. Ja augsne nebūs bagātīga, tad krūms neizaugs tik spēcīgs. Parasti sasniedz 1,20 metru augstumu.

Jubilee Celebration

Šī roze ir daudzu audzētāju mīlule un favorīts! Tā piesaista ar savu burvīgo krāsu pāreju – no rozā līdz pat dzeltenīgam piesitienam. Bagātīgi ziedoša, burvīgs augļu aromāts!

Tranquillity

Foto: Shutterstock

Balta, skaista roze ar lieliem un plakanas formas ziediem. Šai rozei ir augļu smarža, atgādina pat ābolu aromātu. Izturīga, skaistām un zaļām lapām, turklāt minimālu ērkšķu daudzumu. Baltās rozes vispār nepacieš lietu, bet šī ir ļoti izturīga. Parasti sasniedz 1,50 metru augstumu.

William Shakespeare

Foto: Shutterstock

Roze ar lieliem un pildītiem ziediem, kuriem ir izteikta seno rožu smarža. Spēcīgs un bagātīgi ziedošs krūms! Sasniedz 90 līdz 120 centimetru augstumu.

Lady Emma Hamilton

Foto: Shutterstock

Peonijveida ziedi, ļoti skaista un pildīta. Burvīga smarža! Rozes ziedi ir oranžā krāsā. Sasniedz 90 centimetru augstumu.

Wild Edric

Foto: Shutterstock

Izcila parka roze! Zieds ir piesātināti violets, izskatās pat kā biešu sarkans. Burvīga roze, kuru viennozīmīgi iesaku! Izmēros iespaidīga, jo sasniedz 140 līdz 170 centimetru augstumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!