Foto: Shutterstock
Lai gan peoniju īstais stādīšanas laiks ir agrs rudens, ierasti šis darbiņš tiek veikts līdz oktobrim. Ko darīt, ja pie ilgi kārotā peoniju stādiņa tikts krietni vēlāk – jau brīdī, kad pie durvīm klauvē ziema ar vēsām dienām un vēl vēsākām naktīm?

"Interneta veikalā vasaras sākumā pasūtīju peoniju stādus, kurus saņēmu 31. oktobrī. Kā pareizi rīkoties – vai, iestādot šobrīd zemē, saknes neizsals, jo nepaspēs apsakņoties? Varbūt jāstāda podos un jānovieto vēsās telpās, lai tie apsakņojas?" jautā satraukta "Māja&Dārzs" lasītāja.

Peoniju dārza "Ziedoņi" saimniece Dagnija Voika iedrošina – šis rudens ir pateicīgs ar neierasti siltajiem laikapstākļiem, tādēļ pilnīgi noteikti peoniju stādus aizvien var stādīt dārzā. "Nekas vēl nav nokavēts – protams, labākais laiks ir septembris, oktobris, bet, tā kā ir tik silts, viss notiek arī novembrī! Zemītē stādi jutīsies daudz labāk, nekā pārziemojot pagrabā kūdras substrātos, un paspēs apsakņoties. Var stādījumus mazliet piesegt, uzberot kādu mulčas kārtiņu vai lapas, kūdru, bet pavasarī mulču noņemot nost."

Taču darbiņu uz ilgu laiku vairs atlikt nevajadzētu – tas jāpaveic, kamēr zeme vel nav sasalusi. "Esmu šādās situācijās stādījusi pat laikā, kad ārā jau ir slapjš sniegs. Kamēr vien var dabūt lāpstu zemē, tikmēr var arī stādīt." Kā jau "Delfi" ziņoja, nākamnedēļ iespējama meteoroloģiskās ziemas iestāšanās, jo gaisa temperatūras kritums Latvijā var būt straujāks nekā prognozēts iepriekš.

Peonijas vienā vietā var bez rūpēm aug vairākus gadus, kas nozīmē, ka nebūs bieži jāpiepūlas, lai augu pārstādītu. Taču tas nozīmē, ka peonijai jāierāda pārdomāta vietiņa dārzā. Vislabāk to audzēt atklātā, saulainā vietā. Pavisam noteikti nevajadzētu stādīt augu tuvu kokiem vai krūmiem, jo tām nepatīk konkurence cīņā par barības vielām un ūdeni. Tāpat peonijas nelabprāt augs vietās, kuras ir ilgstoši mitras – šādās vietās saknes var sākt pūt un aiziet arī bojā.

"Augs ir liels un tam vajadzīgas arī barības vielas, tādēļ jārok pamatīga bedre – aptuveni 60 centimetrus platumā un tikpat dziļumā. Apakšā jāliek labs komposts vai sadalījušies kūtsmēsli, pēc tam, tā kā peonijai nepatīk skāba augsne, jāliek neitralizēta kūdra un mazliet pelni. Pa virsu maisījumam jāuzber plāna kārtiņa augsnes, un tikai tad sakneni liek bedrītē."

Kā "Māja&Dārzs" savulaik norādījusi peoniju audzētāja Līvija Priede, atkarībā no augsnes struktūras, pareizi iestādīta sakneņa pumpuru joslai jāatrodas ne dziļāk par 4 līdz 6 centimetriem. Izņēmums ir ITOH jeb intersekciju peonijas, kuras obligāti jāstāda dziļāk, vismaz 6 līdz 10 centimetru dziļumā.

Savukārt peoniju un īrisu kolekcionāre Dzintra Jurevica pastāstījusi, kāds ir vēlamais attālums starp stādiem. Ideāli, ja starp peonijām attālums ir metrs, taču jāskatās arī pēc auga lieluma – jo zemāka auguma peonija, jo mazāks attālums starp stādiem (60 līdz 80 centimetri).

Ja reiz stādi pie jaunajiem saimniekiem nokļuvuši tad, kad zemē lāpsta patiesi vairs nav iecērtama, peonijas var pārziemināt arī pagrabā. "Taču, ja pagrabā, tad jāskatās, lai tas nav silts, savādāk stāds var iekalst vai sākt dīgt. Vislabāk tā jūtas vēsumā, jo peoniju sakne ir salizturīga. Var iestādīt arī puķupodā un nolikt pagrabā, taču jāpielūko, lai saknīte pa ziemu neiekalst."

Vaicāsiet, kur vispār pirkt peonijas? Burvīgas peonijas atradīsiet stādu tirdziņos, tāpat peonijas var iegādāties koppasūtījumu grupās "Facebook", kā arī – pie audzētājiem Latvijā, kas neatteiks arī savus padomus par to, kā audzēt šīs dārza skaistules. Protams, peonijas vēl var iegādāties arī no audzētājiem ārvalstīs. Detalizētu sarakstu ar iespējām, kur meklēt savus peoniju stādiņus gan Latvijā, gan ārzemēs, atradīsi "Delfi" rakstā "223 skaistākās peoniju šķirnes, kuras savulaik ieteica Aldonis Vēriņš". Kā jau vēsta virsraksts, rakstā atradīsi arī apjomīgu sarakstu ar modes puķu šķirnēm, kuras atzinis slavenais puķkopis, selekcionārs, grāmatu autors Vēriņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!