Foto: LETA

Sadarbībā ar portālu Dārzniekiem.lv DELFI Māja un Dārzs veido rakstu sēriju par to, kas jāzina, iekārtojot dārzu un veicot dažādus dārza darbus. Šoreiz par to, kad jāsēj zāliens un kas nepieciešams šī darba veikšanai.

Pirms zāliena sēšanas ieteicams aplūkot laika ziņu prognozes, jo gadījumā, ja drīzumā tiek solītas ilgstošas lietus gāzes, lietus var aizskalot visas sēklas. Protams, nav arī labi, ja ir gaidāms ilgstošs sausums, jo tad nāksies tikko iesēto zālienu ļoti cītīgi laistīt. Vislabāk, ja pēc zāliena iesēšanas būtu prognozes par regulāriem un īslaicīgiem nokrišņiem.

Lielākām teritorijām ieteicams izmantot zāliena sējmašīnas, kuras var nopirkt veikalos, kā arī var iznomāt. Mazas teritorijas, protams, var apsēt ar rokām, bet ir jārēķinās, ka ar sējmašīnu var iesēt precīzāk un vienmērīgāk, līdz ar to arī iztērējot mazāk sēklas materiālu.

Jāsēj ir divos virzienos - vispirms ir jādodas taisni līdz teritorijas galam un tad ir jānāk atpakaļ, bet teritorija ir jānostaigā perpendikulāri - tā lai sējums veidotos krustenisks.

Parasti zāliena sēklu maisījuma izsējas norma ir apmēram 3 - 4 kilogrami uz 100 kvadrātmetriem. Sējot ar rokām, gadījumā, ja nav pieredzes šajā darbā, ir jārēķinās, ka var nākties izlietot vairāk sēklu.

Kad zāliens ir iesēts, sēklas ir jāiestrādā augsnē - aptuveni 3 milimetru dziļumā, un augsne ir nedaudz jānoblietē.

Parasti zālienu sēj no aprīļa beigām līdz septembra vidum, bet tas ir atkarīgs no laika apstākļiem.

Jāņem vērā, ka svaigi iesēts zāliens ir kārtīgi jālaista un nav ieteicams pirmajā gadā šajā teritorijā sevišķi mīdīties.

Darzniekeim.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!