Foto: DELFI

Kas kaiš rozītei? Lapas ir sulīgi zaļas, bet vienos caurumos. Kas pie tā vainīgs? Portālu "Māja&Dārzs" konsultēja Rundāles pils muzeja galvenā speciāliste parka nodaļā Lelde Ozola un Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas pārstāve, vadošā dārzkopības speciāliste Ilma Nereta.

Speciālistes vienbalsīgi norādīja – iespējams, vainīgi ir rožu zāģlapsenes kāpuri. "Perfekti hameleoni!" tā šos kaitēkļus raksturo Nereta. "Tas ir apbrīnojami, kā šie nelielie, visbiežāk zaļganie kāpuri māk paslēpties! Esmu pati piedzīvojusi, ar kādām grūtībām izdodas viņus ieraudzīt."

Arī Ozola domā, ka, visticamāk, rožu lapas sacaurumojuši aptuveni 2 centimetrus garie zāģlapsenes kāpuri. Viņa arī citē grāmatu "Latvijas rozes" (izdota 2011. gadā, autore I. Nereta, L. Lancmane), kurā par zāģlapsenes kāpuriem teikts tā: "Tie barojas ar lapu mīkstajiem audiem, neskarot galvenās lapu dzīslas. Rožu zāģlapsenes kāpuri attīstās no augsnē pārziemojušajiem kokoniem. Jūnija otrā puse ir laiks, kad var sākt parādīties šī kukaiņa oliņas uz rožu jaunajiem dzinumiem. Ierobežošana – izgriež un sadedzina ar olām nodētos dzinumus, miglo ar biškrēsliņu vai pelašķu novārījumu."

Foto: DELFI

"Protams, šī brīža situācijā, kad lapas jau ir bojātas, atliek tās griezt nost un sadedzināt, kā arī, ja redzami paši kāpuri, likvidēt arī tos. Noteikti pārbaudiet lapu otras puses (apakšas), jo īpaši lietainā laikā tie bojājumus nodarīs, dzīvojot tieši lapas apakšā," iesaka Ozola.

Raksta turpinājumā vari lasīt citus noderīgus rakstus par rozēm! Ja arī tev ir kāds jautājums par rozēm vai citiem augiem, tad padalies ar to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!