Foto: Shutterstock
Rozes ar savu cēlo ziedēšanu mēdz priecēt līdz pat vēlam rudenim. Nereti laikapstākļu svārstību dēļ rozēm mēdz uzmesties miltrasa, kas lapas apklāj ar baltu apsarmi.

"Šogad pirmo gadu atsevišķiem rožu jauno dzinumu zariem, galotnēm ir uzmetusies miltrasa. Kā rīkoties, varbūt izgriezt slimos zarus līdz zemei vai miglot, kas būtu sarežģītāk?Ja ieteikums ir miglot, tad ar ko?" vaicā "Tavs Dārzs" lasītāja Linda.

Stādu audzētavas "Latroze" īpašniece un rožkope Ilga Kumeliņa stāsta, ka rozēm miltrasa mēdz parādīties krasu temperatūras svārstību rezultātā, piemēram, ja pēc karsta laika nāk lietus, kas nes līdzi mitrumu. Tāpat miltrasa var rozēm uzmesties, ja tām trūkst barības vielu – mēslojuma. "Galvenais – slimību laicīgi pamanīt un apkarot," sarunas laikā uzsver pieredzes bagātā rožu audzētāja.

Audzētāja norāda, ka miltrasas skartajām rozēm slimie zari nav jāizgriež. "Jātiek vaļā no baltuma, kas ir uz lapām, lai tālāk pārējās neaplipina," norāda audzētāja. Ja šīs rožu lapiņas ir apstrādātas ar līdzekli pret miltrasu, bet pēc tam pamanīts, ka kaut kur ir kāda neapstrādāta lapa, kurai ir grūti piekļūt, to var noraut un iznīcināt.

Viņa arī dalās ar savu recepti, kā tikt galā no miltrasas, kas apsēdusi rožu krūmus: 5 litriem ūdens pievieno 200 gramus cukura, 1 ēdamkaroti trauku mazgāšanas līdzekļa "Fairy" un arī minerālmēslojumu (ievērojot ražotāja norādīto ieteicamo devu uz iepakojuma). Ar šo līdzekli apklāj lapas no abām pusēm, kā arī pumpurus un dzinumus. Kā skaidro audzētāja, šis līdzeklis palīdzēs cīņā pret sēņu sporām, jo neļaus tām savairoties.

"Miltrasai ķīmija nav vajadzīga, jo tā visiem nav pieejama," uzsver audzētāja, kura labprāt atklāj vēl citas metodes, kas palīdzēs apkarot miltrasu. "Vēl ar alu un medusūdeni var apsmidzināt. Galvenais, lai tas būtu salds līdzeklis." Gadījumā, ja lietus noskalo uzklāto līdzekli, tas jāuzklāj atkārtoti. "Tas ir ļoti iedarbīgs līdzeklis, lapas arī spīd un laistās," atklāj rožkope.

Ja tev ir kāds jautājums par augiem dārzā, to audzēšanu, stādīšanu vai citiem dārza darbiem, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!