Foto: Shutterstock
Rudens sezonā, šķiet, katra mājoklī vāzē izkārtoti vai uz lieveņa rotājas mārtiņrožu jeb krizantēmu puķu pods, un ne velti – šīs puķes ilgi saglabā savu skaistumu, tās ir viegli kopjamas un pateicīgas audzēšanai drēgnajā rudens sezonā.

Rozes, kas nav rozes

Interesanti iepazīties ar mārtiņrožu nosaukuma izcelsmi. Kā izrādās, tad šīm puķēm, gluži tāpat kā ar kāršrozēm un Ķīnas rozēm nav nekā kopīga ar īstajām rozēm. Šo augu izcelsme ir no krizantēmu saimes, bet savu latvisko nosaukumu tās guvušas pateicībā par Mārtiņdienas gaviļnieku sveikšanu ar šiem rudens ziediem, raksta portāls ''Galantus''.

Arī ar ziedu dažādību mārtiņrozes izceļas, jo pieejami noapaļoti, lodveida, pildīti, spuraini, plakani, cirtaini un pat spirālē savīti ziedlapu ziedi. Izrādās, arī pēc ziedu izmēriem mārtiņrozes iedala divās grupās – sīkziedu jeb zarainās un lielziedu. Sīkziedu mārtiņrozes veido krūmveida augumu, tāpēc tās izmanto dažādos apstādījumos, savukārt lielziedu mārtiņrozes izmanto kā grieztos ziedus.

Audzēšanas prasības

Mārtiņrozes ir īso dienu augi, tieši tāpēc tās arī zied rudenī, kad gaismas ilgums dienā saīsinās, bet tanī pat laikā šiem augiem nepieciešams siltums, tāpēc atkarībā no tā, kādi ir rudens laika apstākļi, arī var atšķirties to augšana. Ja salnas parādās ātrāk, mārtiņrozes var nepaspēt izziedēt. Taču arī mūsu klimatiskajiem apstākļiem ir piemērotas šķirnes, piemēram, vidēji vēlās un vēlu ziedošās šķirnes.

Mārtiņrozēm jāpiemēro saulaina, no valdošiem vējiem aizsargāta vieta, turklāt jābūt auglīgai, barības vielām bagātai, pietiekami mitrai un labi drenētai mālsmilts augsnei. Svarīgi ievērot, lai vietā, kur tiek audzētas mārtiņrozes, nebūtu ilgstošs mitrums, jo tas apdraud augu ar nopūšanu. Sausā laikā vajadzētu ievērot, lai augs tiktu izravēts, sausos periodos aplaistīts, bet pēc lietus augsni uzirdinātu.

Foto: Shutterstock

Ja ir vēlēšanās iegūt formīgāku apjomu mārtiņrožu krūmam, to nepieciešams galotņot – nolauzt dzinuma galotni pāris reizes sezonā. Taču pēc to ziedēšanas, ziemas sezonā augs noteikti dārzā jāsedz vai jāpārziemina siltumnīcā vai kādā citā telpā, kur apstākļi būtu piemēroti. Pārziemošana dārzā nav ieteicama, jo pavasarī atkušņa laikā lielais mitrums veicinās puvi.

Mārtiņrozes, kas aug puķu podos un ir izkārtotas ārā uz kāpnēm, palodzes vai lieveņa, jāuzmana, lai augsne būtu mitra. Ūdens jālej nevis tieši podā, bet trauciņā zem tā. Tāpat noplēš vecos, noziedējušos ziedus, lai tie lieki netērētu barības vielas un augs pēc iespējas ilgāk ziedētu.

Rudens ziedu kompozīciju karalienes

Mārtiņrozes ir pateicīgas puķes, kuras var kombinēt dažādās floristikas kombinācijās, piemēram, ar rudbekijām, helēnijām, čīkstenēm, ziemasterēm un citām rudens puķēm, tāpēc arī tās tiek izmantotas dažādu telpu noformēšanā.

A photo posted by Bourguignon (@bourguignonflor) on Oct 13, 2016 at 1:44am PDT

Ja ir vēlēšanās izpušķot māju, lieveni, terasi vai palodzes, mārtiņrozes ir ļoti piemērotas tam, jo tās labi glabāsies podos gan dārzā, gan telpās.

Ja mārtiņrozes tiek glabātas vāzē kā grieztie ziedi, jāievēro, lai ūdenī nebūtu lapiņas, jo tās veicinās pelējuma rašanos, taču jebkurā gadījumā ieteicams ūdeni mainīt ik pārdienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!