Foto: Shutterstock

Dārza darbi jau sen kā beigušies, bet laicīgi jāsāk domāt par nākamā gada veicamajiem darbiem, tajā skaitā arī jaunajiem augiem, kas būs skaists papildinājums dārza ainavai.

Iedvesmojoties no Džona Bruksa grāmatas "Veidosim krāšņumdārzu", aplūkojam to, kādus augus labāk stādīt dažādās augsnēs vai vietās.

  • Saulmīļi. Tie viennozīmīgi nepacietīs apēnojumu, bet saulē būs kā "zivis ūdenī". Vai zināji, ka lauvmutītēm, dālijām, gerānijām un gladiolām ir visskaistāki ziedi tieši saulē? Lūk, kādi augi ir īsteni saulmīļi – agapanti, budleja (Dāvida), klinšrozes, pampuzāle, neļķes, gerānijas, īrisi, lavandas, magones (austrumu), salvijas, sārmenes, vijolīte (efeju).
  • Ēnmīļi. Šie augi necietīs tiešu sauli, tāpēc tie vislabāk jutīsies paēnā vai daļēji noēnotās vietas. Noēnojums patiks hortenzijām, rododendriem un maijpuķītēm. Tāpat neliela ēna lielā cieņā ir sausserdim un fuksijai. Lūk, kādi augi vēl ir pieskaitāmi pie ēnmīļiem – aukubas, bergēnijas, buksis, maijpuķītes, ciklamenas, ziemziedes, spriganes, lilijas, muskares, neaizmirstules, tabaka, sūrenes, skimijas, kapmirtes un vijolītes.
  • Sausu un ēnainu vietu augi. Tie labi augs sausā vietā, bet pacietīs arī apēnojumu, ja vien augsne būs pietiekami sausa. Ēnainā vietā krāšņi ziedus raisa muskaru liriope. Ēnainās vietās parasti stāda augus, kuriem ir tumši zaļas un sulīgas lapas. Šādā augsnē un vietā labi jutīsies šādi augi: akmeņozols, bergēnijas, cekuliņi, sausserdis, ciklamenas, kampirte (lielās), klintenes, lakači, liriope (muskaru), mēnesenes, mugurenes, panātres, plūškoki, ruskuss, telimas, efeja (vijīgā).
  • Mitru un ēnainu vietu augi. Ir arī saulmīļi, kas labprāt aug ēnainās vietās, protams, ja vien augsne ir pietiekami mitra. Šādā augsnē un vietā patiks augt tumšzilajai genciānai, kura ziedus raisa vasaras otrajā pusē. Tāpat šādās vietās patiks augt lielziedu trilijām un citiem augiem –astilbēm, aukubai (Japānas), burvjulazdai, efejai (Kolbidas), fatsijai (Japānas), grimoņiem, hortenzijām, hostām, irbenei (Dāvida), irbenei (parastajai), kamēlijām, kazbārdim (divmāju), ligustriem, pleteriem, rabarberiem, vējmietiņiem, kā arī ziemziedēm.
  • Atklāto vietu augi. Ja šādās vietās plānots stādīt siltummīlošus augus, tad tiem jānodrošina patvērums, tāpēc jāstāda ir biezi krūmi aizvēja radīšanai. Ja krūmus nav iespējams sastādīt, tad vēlams stādīt augus ar lokaniem kātiem, piemēram, margrietiņas. Dekoratīvāku iespaidu dārzā radīs virši un dažādi zālaugu augi. Savukārt mārsils un citi zemie augi, kā arī sukulenti labi noklās atklātas vietas. Atklātās vietās derēs arī augi, kuri dabā aug jūras piekrastē un tur ir pakļauti vēja brāzmām. Lūk, kādi augi pieskaitāmi atklāto vietu listē: akmeņozols, bārbeles, centrants (sarkanais), ceriņš (izplestais), filadelfi, irbene (Dāvida), irbulenes, kadiķis, kazāboliņi, klinšrozes, lavandas, rozmarīni, ērikas, spartija (doņu) un zalktenes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!