Rudens nav nemaz tik drūms, kā daudziem šķiet. Pat tad, kad lapas jau lielākoties nobirušas, dobēs vēl pat visu novembri var gozēties košās miķelītes, kas smēlušās atvasaras sauli un mitros laikapstākļus.

Ja allaž esi domājis, ka miķelītēm ir kāda līdzība ar asterēm, kļūdījies neesi, jo tās pieder pie asteru ģints, tāpēc tās arī devē par ziemasterēm. Tāpat var atrast divu veidu miķelītes – pavasarī un rudenī ziedošas. Rudenī ziedošajām miķelītēm priekšrocība ir tā, ka pat pēc salnām ziedi saglabā savu dekorativitāti, turklāt ļoti labi ziedi saglabāsies arī vāzē.

Plānojot tās savā dārzā, jārēķinās, ka augs var sasniegt 50 cm augstumu, lapas tām ir zaļas, bet ziedi, atkarībā no šķirnes savā krāsā – rozā, lillā, sarkani u.c., turklāt nedaudz atgādinot vasaras pļavās augošās margrietiņas. Lai neapjuktu piedāvājumā, vērts iegaumēt, ka rudens ziemasteres iedalās trīs grupās:

Jaunanglijas ziemasteres (Aster novae – angliae);
Jaunbeļģijas ziemasteres (Aster novi-belgii);
Virsāju ziemasteres (Aster amellus).

Taču visu trīs grupu ziemasterēm prasības pret apstākļiem ir vienādas – tās labi aug mitrā, bet caurlaidīgā augsnē, vēlams saulainā vietā, lai sasmeltos saules siltumu un gana ilgi atrādītu ziedēšanu. Jo ēnaināka vieta, jo mitrākai jābūt augsnei, pretējā gadījumā ziedēšana neattaisnos cerēto. Nevajadzētu pieļaut augsnes augšējās kārtas iekaltēšanu, taču augsnes ziņā nevēlama ir smilšaina un mālaina augsne.

Rudens sezonā bez ziedēšanas vajadzētu arī pienācīgi par miķelītēm parūpēties – vieglāk tās sagatavot ziemai, pabarojot augu ar ziemas mēslojumu, kas satur lielāku kālija devu, bet nesatur slāpekli, norāda ''Galantus''. Kad dārzā jau pabijis sals, vecie stublāji jānogriež 10cm augstumā no zemes un jāsadedzina, lai iznīcinātu slimības. Tāpat svarīgi šos stādījumu mulčēt ar kūdru, kompostu, lapām vai kūtsmēsliem. Īpaši svarīgi segt augus, kas iestādīti pirmo gadu. Ja miķelītes pārstādīs ik pēc četriem gadiem, apstādījums būs kompaktāks, turklāt būs vieglāk izvairīties no slimību izplatīšanās, bet, ja vēlies tās pavairot, to var darīt ar ceru vai spraudeņu dalīšanu pavasarī.

''Stādi Bulduri'' speciālisti skaidro, ka pirmajā gadā pēc stādīšanas jāuzirdina augsne, lai iznīcinātu visas nezāles. Bet dzīvespriecīgajā ziedēšanas laikā jāuzmana, lai laikus tiktu apgrieztas atmirušās, bojātās auga daļas – izgriez vai izlauz zarus, ziedus. Pēc ziedēšans norieta rudenī ziemasteres jānogriež, atstājot vien 5-10 cm garus dzinumus.

Sausos rudeņos jāseko līdzi tam, lai augs saņemtu pietiekami daudz mitruma, tāpēc var nākties arī apstādījumus laistīt, un to vislabāk darīt no rīta vai vakarā, pēc tam uzirdinot augsni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!