Zāliena audzēšana pavasarī – kā sagatavot augsni un iesēt sēklas
Foto: Shutterstock

Pirmajās siltajās pavasara dienās noteikti vairums jau sagrābuši dārzu no satrūdējušajām pērnā gada lapām, tāpēc paveras skats uz zālienu, kas, iespējams, prasa papildu sējumu, mēslojumu vai kādas īpašas rūpes. Tāpēc negaidi vasaru, bet izdari jau pavasarī visu iespējamo, lai zāliens izaugtu trekns, zaļš un mīksts.

Pavasaris ir ļoti piemērots laiks zāliena sējai vai zāliena papildināšanai ar jaunām sēklām, lai tas izaugtu bagātīgāks un blīvāks. Taču tas nav tik vienkārši – izbārstot sēklas zālienā, diemžēl neizdosies pēc dažām nedēļām jau redzēt pirmos izdīgušos zāles stiebriņus. Augsne ir īpaši jāsagatavo, turklāt atšķiras arī sējas tehnoloģija, un par to plašāk stāsta dabīgo zālienu eksperts Ansis Birznieks no ''Galantus'', kur var lasīt arī plašāk par zāliena ierīkošanu un kopšanu.

Sagatavošanās darbi

Kā skaidro speciālists, vispirms jāveic pareiza augsnes sagatavošana zālienam. Auglīgās augsnes slānis zālienam ir nepieciešams vismaz 15 cm biezs (sablīvētā stāvoklī), vēl labāk, ja tas būs 20 cm biezumā, taču daudz biezāks auglīgais slānis nav nepieciešams.

Augsni sagatavojot, jāveic vairākas darbu stadijas:

Pamatnes (grunts) sagatavošana. Ja auglīgais slānis tiek uzvests, šis aspekts ir īpaši svarīgs. Grunts īpašības ir tikpat svarīgas kā auglīgā slāņa īpašības, jo tās ietekmēs arī augšējo auglīgo slāni. Ja grunts ir pārāk sablīvēta (būvniecības gaitā), ja tā nav ūdens caurlaidīga, līdzena vai pareizi līmeņota – šie visi faktori būtiski ietekmēs zālienu un tā lietošanu visā tā pastāvēšanas laikā.

Augsnes uzvešana un/vai rupja sagatavošana. Lai nebojātu augsnes struktūru, darbības ar tehniku pa svaigi sastrādātu vai uzvestu augsni ir iespējami jāsamazina. Augsni līmeņo atbilstoši uzdotajām augstumu atzīmēm un rupji planē ar tehniku vai rokām. Jo biezāks augsnes slānis tiek uzvests, jo lielāka uzmanību jāpievērš tā pareizai iestrādei un sagatavošanai.

Ideāli, ja augsni var sagatavot rudenī, lai tā pa ziemu nosēžas, caursalst – augsne būs vienmērīgāka, ar labāku struktūru un mazāk pūļu būs jāveltī tās gatavošanai. Jāņem vērā, ka uzvedot vismaz 15 cm slāni, to pareizi blietējot un sagatavojot, iespējama neliela sēšanas laika gaitā (pirmos 3 mēnešus vai pat līdz nākamajam pavasarim).

Zāliena audzēšana pavasarī – kā sagatavot augsni un iesēt sēklas
Foto: Shutterstock

Ja tiek apstrādāta esošā augsne, tad šajā stadijā to var safrēzēt, iznīcinot nezāles, iejaucot minerālmēslus, kaļķojamo materiālu, ja tāds nepieciešams, kā arī uzlabojot augsnes struktūru un mehānisko sastāvu (iejaucot atbilstošas uzlabojošas sastāvdaļas). Arī uzvestajā augsnē jāiestrādā mēslojums un palīgvielas, tās vienmērīgi iejaucot. Šajā stadijā arī tiek nolasīti lielāki svešķermeņi un atkritumi, un augsne izlīdzināta ar precizitāti +/- 5-10 cm no plānotajām atzīmēm.

Augsnes sīkā sagatavošana sējai vai paklājzāliena ieklāšanai. Šajā stadijā jau notiek augsnes sīkā līdzināšana, blietēšana ar ruļļiem, šīs darbības atkārtojot tik reizes, cik nepieciešams, lai iegūtu perfekti augstumiem atbilstošu, gludu augsnes virskārtu. Palīgā vērts ņemt auklas, lai precizētu līmeņus, grābekļus un lāpstas. Pirmo reizi to darot, var nākties piestrādāt daudzas reizes un rezultāts tāpat var nebūt perfekts. Pēc šīs stadijas augsnei jābūt pilnīgi gatavai sējai.

Parametri, kā noteikt augsnes sagatavošanas kvalitāti:

  1. Līdzenums. Uzliekot četru metru garu latu jeb kādu koka dēlīti jebkādā virzienā, lielākā sprauga zem tās nedrīkst būt lielāka par 2 cm;
  2. Sablīvējums. Staigājot pa sagatavotu (apsētu) augsni, pēda nedrīkst iegrimt dziļāk kā 0,5 cm;
  3. Augsnes virskārtā nedrīkst būt svešķermeņi lielāki par 2 cm – intensīvi lietojamos zālienos (akmentiņi, augsnes drupatas u.c.) un lielāki par 5 cm ekstensīvos zālienos (ainavu zālieni u.c.);
  4. Pie celiņiem augsnes virskārtai jābūt 2 cm zemākai, lai zāliena zelmenim izaugot, celiņš nekļūtu zemāks par zālienu.

Source

DELFI Tavs Dārzs

Tags

Dārza darbi Zāles pļaušana Zāliens
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Comment Form