Foto: Shutterstock
Dārza ravēšana ir aktuāla jau no agra pavasara un, sezonai noslēdzoties, nekļūst mazāk svarīga – arī vasaras beigās augsne jāizravē un jāuzrušina. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra mājaslapā tā vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils raksta par nezāļu ierobežošanu labai dārzeņu ražai un kā vienu no svarīgiem faktoriem norāda laikapstākļus, kad tas tiek darīts.

Vai zināji, ka dārza ravēšanas rezultātu var ietekmēt meteoroloģiskie apstākļi? Speciālists raksta, ka ideāli, ja sakrīt šādi faktori: ir dilstošs mēness, spīd saule, ir neliels vējš un daļēji mākoņains laiks. Tādos apstākļos, nogriežot nezāļu mazās, baltās saknītes, tās momentā zaudē daudz ūdens un pilnībā izžūst. Salnas ravēšanas darbus neietekmē, jo nezālēm jau būs papildu stress, kas šajā gadījumā ir pat vēlami. Pieļaujami apstākļi ir tad, ja ir apmākusies diena un pūš vējš, kas palīdzēs izžāvēt nezāles.

Kādos laikapstākļos nevajadzētu ķerties pie nezāļu ierobežošanas:

  • Ja augsne ir smilts vai ļoti viegla mālsmilts un pūš spēcīgs vējš. Tad jebkura augsnes izkustināšana var būt par iemeslu vēja erozijai. Ja nezālēm ir atvērušās dīgļlapas, tad darbu var darīt spēcīgākā vējā, jo sakņu sistēma tām jau ir tik spēcīga, ka spēs noturēt augsnes virskārtu un to neaizpūtīs pa gaisu.
  • Ja laika prognoze tajā pašā dienā vai naktī ar augstu varbūtību sola nokrišņus. Tas palielina iespēju, ka kādas nezāles vairāk spēs izdzīvot.
  • Pēc lietus nolīšanas jāskatās, kādā stāvoklī ir augsnes virskārta, jo augsne nedrīkst lipt pie nažiem vai stumt augsnes virskārtu, tā apberot augu rindas. Sevišķi raksturīgi tāda situācija veidosies, ja laukā būs daudz vārpatas. Ja augsne par slapju, nāksies nogaidīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!