Foto: Shutterstock

Kālija permanganātu, kuru tautā dēvē arī par "zilajiem graudiņiem", dārzkopībā pielieto plaši, tajā skaitā arī gladiolu sīpolu mērcēšanā. "Tavs Dārzs" par šī līdzekļa izmantošanu pārdomās dalās gladiolu audzētājs, kolekcionārs un "Gladiola Pluss" saimnieks Modris Paegle, kurš gladiolas lolo jau vairāk nekā 35 gadus.

"Viena audzētāja saka: man vecmamma sīpolus mērcēja tikai zilajos graudiņos, viss bija ļoti labi, bet es pasaku – vecmammas laiki ir pagājuši," papildina audzētājs, "kad vecmamma stādīja gladiolas, tad nebija ievazāti ārzemju tripši. Es pats pirms 35 gadiem nezināju, kas ir tripsis vai miglošana. Tolaik, krievu laikos, nokodinājām sīpolus ar līdzekli "Tekto", kas bija ļoti labs – pamērcēja pirms stādīšanas, nekādu problēmu nebija!"

Kā novērojis gladiolu kolekcionārs, cilvēki tagad lielveikalos piepērk vairumā lētos sīpolus no ārvalstīm, kas ir slimi. "Tur ir velns zin' kas iekšā! Un tad tikai saka: zilie graudiņi, zilie graudiņi... Zilie graudiņi pret šo nepalīdz!" apgalvo pieredzes bagātais gladiolu audzētājs. "Gladiolas ir kālija prasīgs augs. Tās, protams, labi augs, ja pamērcēs zilajos graudiņos, jo tas ir kālija permanganāts, bet tas nepalīdzēs pret visādām kaitēm!"

Viņš gan saka, ka nav ļauns un nedomā neko sliktu šādi sakot, bet viņš grib pastāstīt patiesību: "Lai piedod man tie ļautiņi, kuri man saka: tu esi ļauns, kā tu tā vari teikt? Es neesmu ļauns, es saku to, kā ir! Internets ir pilns ar padomiem, kā audzēt un ko darīt. Arī manā mājaslapā ir pilns ar padomiem no A līdz Z, bet cilvēks reizēm ir slinks," noteic audzētājs, kurš nekad neatsaka padomu, bet allaž pakonsultē visus gladiolu interesentus. Viņš gan vērtē, ka mūsdienās situācija ir švaka, jo ķīmiskos līdzekļus var iegādāties reti kurš – jābūt atļaujai. "Uzskatu, ka bez ķīmijas izaudzēt kaut ko labu šobrīd ir ļoti grūti. Ja mājā ir 20, 50 vai 100 sīpoli, tad jau nav tik traki, bet tāpat sīpolos pa ziemu sametas tripsis, tad man prasa: ko darīt? Vienīgais "mirstīgais", ko var nopirkt bez stingrajiem papīriem, ir līdzeklis "Mavrik". Notīri sīpolu un pamērcē 15 līdz 20 minūtes pirms stādīšanas, nožāvē un stādi iekšā! Tripsis tur nav. Vai viņš rudenī būs – tā jau ir "cita opera", bet es vienmēr saku – kad sīpolus noroc, notīri tos un atkal pamērcē. Tad ziemā guli mierīgi, ne tur tripsis, ne kas cits. Turklāt ne visi var salikt sīpolus glabāties ledusskapī," ieteikumos dalās Paegle.

"Cilvēki jau paši tās slimības ievazā. Pareizi jau daudzi saka: pērciet no Latvijas audzētājiem! Mums ir ļoti labi selekcionāri, mums ir pasaules līmeņa šķirnes!" ar lepnumu saka Paegle.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to kopšanas darbiem pavasarī, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!