Kur likt nezāles? Uz šķīvja un vēderā! Trīs interesantas receptes
Foto: stu_spivack / cc

Kamēr liela daļa domā, ko iesākt ar nezālēm, kas šādā siltā un mitrā laikā kuplo īpaši neatlaidīgi, blogere un svaigi izdotās grāmatas "Zaļās receptes" autore Ilze Lipska ravēšanu un cīņu ar nezālēm aicina uztvert nevis kā apnicīgu pienākumu, ko veic, lai izaudzētu burkānus, bet gan kā iespēju vienlaicīgi izaudzēt burkānus un salasīt salātus pusdienām.

Kopš sendiemām cilvēki ir vākuši un ēduši savvaļas augus, to pierāda ļoti daudzas vēstures liecības un arheoloģiskie izrakumi. Un kurš gan nav dzirdējis vecmāmiņu stāstus par grūtajiem kara laika pavasariem, kad ēduši nātru zupu un balandu salātus?

"Dažas kultūras cilvēks ir iemanījies pieradināt, dažas - ne. Vai vācēju kultūras ērai, sākoties lauksaimniecības laikmetam, ir pielikts punkts? Pirmajā brīdī varbūt tā šķiet, bet... Interesanti ir papētīt citu valstu piedāvātos sēklu katalogus, kuros līdzās redīsu sēklām iespējams pasūtīt arī balandu, nātru un pieneņu sēklas. Iespējams, tas pirmajā mirklī šķiet smieklīgi, bet patiesībā šie katalogi saviem klientiem piedāvā nevis nezāļu sēklas, bet gan salātu sēklas. Pareizāk būtu gan balandu, gan nātres un citas turpmāk minētās zālītes dēvēt par salātiem. Arī kāposts burkānu vagā taču jāsauc par nezāli, vai ne?" raksta Ilze.

Visvērtīgākās ir svaigi plūktas nezāles, tās jāvāc tīrās vietās. Ēšanai paredzētās zālītes nedrīkst lasīt ceļmalās vai citās piesārņotās vietās.

Nezāles palīdz izvadīt no organisma sārņus un šlakvielas, tās ir ļoti bagātīgs šķiedrvielu, minerālvielu un vitamīnu avots, piemēram, nātrēs ir divreiz vairāk C vitamīna kā upenēs.

Ņem vērā - nezāles tikai papildina un bagātina uzturu, no tām nevar pārtikt visu laiku!

Lūk, trīs Ilzes Lipskas radītas un pārbaudītas receptes, kurās izmantotas teju ikvienam labi zināmas nezāles. Kā iesaka recepšu autore, norādījumi nav jāievēro precīzi -  salātos var likt arī citus zaļumus, un arī virzu var aizstāt ar tādām zaļajām lapiņām, kas garšo vairāk. "Šīs receptes pamudinās un iedvesmos ikvienu nogaršot un pamēģināt kaut ko jaunu. Ceru, ka tās palīdzēs atskārst, ka nezāles nebūt nav sliktākas par lapu salātiem."

Source

DELFI Māja un dārzs
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form