Foto: Shutterstock
Par nezālēm uzskata gandrīz katru augu, kurš piemājas dārziņā aug "ne pa prātam". Reizēm pat šķiet, ka nekas cits dārzā neaug tik labi kā nezāles! Lai palīdzētu tev ar tām cīnīties, lūk, pāris ieteikumi turpmākajai rīcībai.

Nezāles parasti iedala ierastajās grupās – viengadīgās un daudzgadīgās. Pirmās minētās reti veido grūti izrokamu sakņu sistēmu, taču parasti rada ļoti daudz sēklu, kuras ātri uzdīgst. Turpretī daļa no daudzgadīgajām nezālēm izplatās ar sēklām, taču tam ir ļoti stipra sakņu sistēma.

Katrai nezāļu sugai ir vajadzīga nedaudz citāda pieeja, piemēram, viengadīgās nezāles ir jācenšas izkaplēt vai izrakt karstā dienā – karstumā tās ātri savītīs un varēs atstāt turpat uz augsnes. Savukārt, runājot par daudzgadīgajām nezālēm, jāpiebilst, ka saknes saglabā dzīvotspēju pat kompostā (var likt kompostā lakstus, ja tiem nav nobriedušas sēklas). Nevajadzētu riskēt tās atstāt uz augsnes, jo tās ātri var iesakņoties atpakaļ.

Foto: Shutterstock

Atceries, ka nezāles ieteicams likt kompostā tikai bez saknes, un tās labāk izmest atkritumu tvertnē vai sadedzināt.

Populārs veids, kā atbrīvoties no nezālēm, ir herbicīdu lietošana (līdzeklis nezāļu iznīdēšanai). Ja tie izmantoti, tad jāpatur prātā, ka daļa no tiem savu aktivitāti saglabā arī augsnē, tāpēc par tūlītēju augu stādīšanu jāpārliecinās divreiz – parasti uz iepakojuma ir rakstīts iedarbības laiks.

Tos sāk lietot nezāļu aktīvās augšanas laikā vai arī sezonas beigās, kad nezāles sāk atmirt. Atceries, ka tās nevajadzētu likt lietā vējainā laikā, un to izsmidzināšanai ieteicams lietot smalku sietiņu. Tā tomēr ir sava veida "inde", un tos neiesaka lietot, ja vien nav galēja nepieciešamība.

Nezāļu apkarošanā patiesi var palīdzēt vecais, labais triks ar melnu polietilēna plēvi, taču paturi prātā, ka pirms uzklāšanas tās ir jānopļauj. Trūkums gan ir tāds, ka augsnē nenonāk lietus ūdens un skābeklis, tāpēc daudzi augsnes struktūrā mītošie organismi iet bojā. Veca paklāja izmantošana ir alternatīva šai versijai – tas nelaiž cauri saules gaismu, taču nedaudz lietusūdens un skābeklis nonāk augsnē.

Foto: Shutterstock

Lai tiktu galā ar pieneņu vai skābeņu mietsaknēm, no sākuma vajadzētu izcilāt augsni tā, lai nenotrūktu saknes. Pēc tam jāiedur zemē naža asmens un jāapgriež ap nezāles sakni. Plašāk par pieneņu apkarošanu dārzā vari izlasīt šajā rakstā. Ja galvassāpes rada to augšana starp sīpolaugiem, jāsāk ar ierasto kaplēšanu. Ja uzskati, ka nezāļu ir pārāk daudz un ar tām nevar tikt galā, vari apsvērt herbicīdu lietošanu, tomēr, lai nesaindētu sīpolus, to lietošana atļauta, kad laksti ir nokaltuši.

Vēl pie apkarošanas paņēmieniem jāpiemin, ka piecu līdz astoņu centimetru biezas mulčas pārklājums arī var manāmi ierobežot nezāļu izplatību vai pat dažas no tām iznīcināt.

Citus nezāļu apkarošanas veidus atradīsi šeit.

Rakstā izmantota informācija no "Pirmais palīgs dārzam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!