Foto: Privātais arhīvs
"Olplūme dārzā sākusi sveķoties – izdala dzeltenoranžu masu, kas izskata ziņā līdzīga dzintaram. Kas varētu būt pie vainas?" vaicā "Tavs Dārzs" lasītāja Kristīne. Ar speciālistes palīdzību skaidrojam, kas kait plūmei un sniedzam padomus, kā ierobežot sveķainās masas tecēšanu.

"Tavs Dārzs" pēc padoma vērsās pie Dārzkopības institūta zinātnieces Ilzes Grāvītes, kas ir speciāliste plūmju selekcionēšanas un audzēšanas jautājumos.

Kā stāsta Grāvīte, varētu būt četri varianti, kāpēc olplūme sākusi izdalīt šādu masu – augļu kokam varētu būt mehānisks bojājums, slimība vai kaitēklis, kā arī pie vainas varētu būt aukstuma radīts koksnes bojājums. "Kauleņkokam tā koksne ir poraina. Ja tā tiek bojāta, tad koks mēģina bojāto daļu aizpildīt ar šūnsulu. Tā veidojas gumijota masa," paskaidro speciāliste.

Speciāliste norāda, ka cīnīties pret šo sveķiem līdzīgo masu ir diezgan bezjēdzīgi. Tomēr var bojāto vietu (mizu) pagriezt nost, nodezinficēt ar 1 % vara vitriola šķīdumu, bet pēc tam uzklāt tai potziedi. Viņa norāda, ka dažreiz bojātā koksne ataug, bet kauleņkokiem tā ataug visai slikti.

"Ja tas ir kaitēkļa radīts bojājums, tad jāmēģina cīnīties, bet līdzekļu nav daudz," atzīst Grāvīte. Viņa mudina pie augļu koka novietot traukus ar rūgstošām sulām, kas pievilinātu kaitēkļus, kā arī likt speciālus līmes vairogus, kas ir dzeltenā vai baltā krāsā. Piemēram, baltā krāsas līmes vairogs domāts vairāk zāģlapsenēm, bet pašlaik aktuālākais kaitēklis plūmēm ir tieši plūmju tinējs. Šeit vari izlasīt plašāk speciālistes skaidrojumu par plūmju tinēju, kā arī padomus, lai to dārzā apkarotu.

Gadījumā, ja tas ir sala radīts bojājums un koks ir stipri cietis, speciāliste iesaka domāt par citu koku stādīšanu. Kā atzīmē Grāvīte, ir šķirnes, kurām nepatīk vēlie sali un arī atkušņi, tāpēc tie var būt ļoti vārīgi.

Šeit vari izlasīt plašāku informāciju par plūmju audzēšanu augļu dārzā, dažādajām šķirnēm, to stādīšanu un kopšanu. Savukārt šajā rakstā vari gūt ieskatu īsā plūmju vēsturē.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to laistīšanu vai kopšanas darbiem, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!