Foto: Shutterstock
Ierasti februāra vidus ir laiks, kad stādu un dārzeņu audzēji sarosās, jo sākas sēšanas un stādīšanas sezona. Šogad, energoresursu cenu kāpuma dēļ, sezona tiek atlikta uz marta sākumu. Vienlaikus rēķinoties, ka pieprasījums, piemēram, pēc stādiem var mazināties.

Sezonas pārcelšana

Zemnieku saimniecības "Kliģeni" pārstāve Ieva Āberga stāsta, ka šogad ir spiesti nedaudz atlikt sēšanas sezonu. Viņi audzē gan ziedus, gan dārzeņus, tāpēc Āberga atminas, ka parasti uz 8. martu bija gan tulpes, gan pirmie gurķi. Šogad viss būs citādi, jo vēl nekas pat nav iestādīts. "Cerams, ka atlikt sezonu vajadzēs tikai uz mēnesi. Ilgāk, protams, negribētos. Principā, citus gadus šajā laikā gurķi jau bija sastādīti," viņa atklāj. Taču šogad lielo izmaksu dēļ siltumnīcās vēl nekas nenotiek. Āberga skaidro, ka šogad nesteidzas ar stādīšanu, jo ar ieņēmumiem no gurķu pārdošanas nesanāks segt lielās izmaksas. Arī celt cenas viņa negrib, jo cilvēki tādā gadījumā dārzeņus nepirks.

Arī Latvijas Augļu un Dārzeņu tirgotāju asociācijas (LADTA) pārstāvis Uldis Jaunzems uzsver, ka ir vērojama iedzīvotāju pirktspējas mazināšanās. Tas, savukārt, negatīvi ietekmē audzētājus, jo viņu ieņēmumi krīt. "Ir vairāki gadījumi, kad no augļu un dārzeņu audzēšanas izvēlas pāriet uz graudaugu audzēšanu, jo tas ir vienkāršāk. Tāpat tiek samazinātas platības, jo sarūk pieprasījums, pirktspējas dēļ," Jaunzems stāsta.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!