Šobrīd gan pašu dārzos, gan tirgus piedāvājumā parādījušies vietējie burkāni, kas tā vien mudina pievērsties jauniem gastronomiskiem piedzīvojumiem virtuvē. Lai arī ierasts ikdienā visbiežāk izmantot oranžas krāsas burkānus, to klāsts ir krietni vien lielāks, sākot no cilindriskas vai koniskas formas, beidzot ar krāsu daudzveidību, kur variē balti, dzelteni un pat violeti burkāni.

Latvieši ir ne tikai kartupeļu ēdāju tauta, bet arī kraukšķīgo un veselīgo burkānu atzinēji, un tas ir pat apsveicami, jo to sastāvā ir mums visiem nepieciešamais karotīns, E vitamīns un virkne citu labumu, kas apgādā mūsu organismu ar spēcinošām un imunitāti stiprinošām vielām. Izrādās, ka burkāni ir vieni no izplatītākajiem dārzeņiem visā pasaulē un varbūt tieši šis pieprasījums ir veicinājis to, ka ir pieejams tik dažāds šķirņu klāsts. Saknes garums var svārstīties no 3 līdz 50 centimetriem, bet forma var būt cilindriska, koniska, garāka, īsāka, tievāka, resnāka un pat apaļa, savukārt mizas un mīkstuma krāsa var būt sastopama ne tikai tradicionāli oranža, bet arī balta, dzeltena un sarkanīga un pat violeta. Visiem zināmā oranžā krāsa burkāniem ir selekcionēta Holandē un tieši tāpēc šīs nācijas krāsa ir oranžā krāsa, raksta portāls Darzeni.lv.

Šķirņu dažādība pavisam noteikti nav tikai modes untums vai selekcionētāju iegriba, to dažādība ir pielāgojama šo sakņaugu izmantošanai. Vieni būs piemēroti uzglabāšanai, citi ēšanai uzreiz, bet vēl kādi sulu spiešanai un pārstrādei. Lai pieradinātu cilvēkus biežāk ikdienā ēst burkānus, ir izveidotas šķirnes ar apaļiem burkāniem vai arī pavisam mazi, lai tie šķistu kārdinošāki arī bērniem. Protams, atkarībā no šķirnes, ir jābūt atbilstošai arī audzēšanas videi, vieniem vajadzīga smagāka augsne, citiem dziļāka, bet vēl kādam akmeņaina augsne, tāpēc, iegrimstot burkānu šķirņu dažādībā, der atcerēties, ka ne vienmēr pašiem tie var izaugt tieši tādi, kādi ir attēlā uz sēklu iepakojuma.

Atsvaidzinošie burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Burkānu strēmeļu salāti ar gurķiem un selerijām īpaši labi saderēsies ar dažādām grilētām, pikantām gaļām. To viegli saldā un atsvaidzinošā garšas buķete līdzsvaros marinādes pikantumu. Salātu pagatavošanai lieliski noderēs kartupeļu nazis, ar kuru dārzeņus var sagriezt garās, platās, dekoratīvās strēmelēs.

Lasīt vairāk

Kārtīgs kurzemnieku ēdiens - sklandrauši

Foto: F64
Kurzemnieku nacionālie rauši, gardie rudzu rausīši ar kartupeļu un burkānu pildījumu, kas nu jau citur pasaulē simbolizē visu Latviju. Man labāk garšo, ja sklandrauši nav saldi un, ja tie, līdzīgi kā gaļas pīrāgi, piesien dūšu.

Lasīt vairāk

Vienkāršais burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis

Foto: Shutterstock
Burkānu, kartupeļu un kāļu biezenis - gan tavam mazulim, gan kā piedeva gaļas ēdieniem vai svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Burkānu-apelsīnu kūka ar maskarpones krēmu, rozīnēm un riekstiem

Foto: Shutterstock
Burkānu-apelsīnu kūka ar mascarpones krēmu, rozīnēm un lazdu riekstiem. Bezdievīgi garda, aromātiska un mutē kūstoša!

Lasīt vairāk

Ceptu burkānu zupa ar kokosriekstu pienu

Foto: I.Lipska
Bloga
absolutsed.lv
autore Ilze Lipska, piedaloties
BioLoģiski
bio zupu izaicinājumā, izvēlējās gatavot ceptu burkānu zupu ar kokosriekstu pienu. Ja zupu gatavo tikai no burkāniem, tad tie vispirms jācep - tā zupa iegūs daudz patīkamāku garšu.

Lasīt vairāk

Burkānu un citronu sulas kokteilis 'Svaigais minimālisms'

"Oranžam" dienas sākumam - burkānu un citronu sulas kokteilis, ko iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!