Foto: stock.xchng
Aizvadītajos gados iedzīvotāji paši būvējuši ne tikai mazdārziņa siltumnīcas, bet lielu popularitāti iemantojušas arī siltumnīcas - māju piebūves, liecina veikalu tīkla "K-Rauta" veiktā aptauja.

"Lai arī veikalu tīklā siltumnīcas bija sagādātas ievērojamā daudzumā, lētākās izpirktas jau līdz Lieldienām un, spriežot pēc siltumnīcu pieprasījuma, to aktīva iekārtošana mazdārziņos turpināsies arī nedēļas nogalē un 4. maija brīvdienā, portālu „Delfi" informēja „Rautakesko" mārketinga komunikāciju nodaļas vadītāja Ieva Zlaugotne.

"Gatavo siltumnīcu un materiālu to labošanai, būvniecībai iegāde šajā pavasarī saistāma galvenokārt ar to, ka bargā ziema nav saudzējusi ne plēves, ne stiklotās siltumnīcas. Tāpat veikalu tīkla "K-Rauta" veiktā aptauja liecina, ka 67% no respondentiem ir dārzs, bet 48% bez savas pamata dzīves vietas ir vēl māja laukos vai vasarnīca, un arī šie dati uzskatāmi parāda siltumnīcu, kā arī citu dārzam nepieciešamo preču pieprasījuma iemeslu.

Lielais sniega daudzums, biežie atkušņi daudzviet aiz sevis atstājuši postažu - siltumnīcām plēves saplēstas, stiklotajām siltumnīcām iebrukuši jumti. Parasti siltumnīcas kalpo vairākus gadus, bet minēto postījumu dēļ šis pavasaris ir laiks, kad ļoti daudzi meklē iespēju tikt pie jaunas mājvietas saviem gurķiem, tomātiem un citiem siltuma mīlošiem augiem. Vērojam, ka klienti ir rūpīgāki savā izvēlē. Vispirms izpirka nelielās un salīdzinoši lētākās tuneļa tipa siltumnīcas, kam rudenī var viegli noņemt plēvi, ērti mainīt atrašanās vietu. Tāpat nav sarežģīti izjaukt siltumnīcas konstrukciju un paglabāt līdz nākamajai sezonai. Tagad notiek aktīva izmērā lielāko polikarbonāta paneļu siltumnīcu tirdzniecība. Tām atsevišķi var iegādāties arī pamatnes," atklāj Zlaugotne.

Savukārt "K-Rauta" veikalos Rīgā novērots, ka iedzīvotāji gatavās siltumnīcas izmanto gan savos mazdārziņos dažādajās dārzkopības biedrībās, gan ved uz laukiem. Gatavo siltumnīcu priekšrocība ir tā, ka katru gadu nav nepieciešams mainīt to pārsegu, norāda veikalu tīkla dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare. Reģionos lielāks pieprasījums ir pēc siltumnīcu būvniecības materiāliem. Tomēr lētāk iegādāties jau gatavu siltumnīcu, liecina veikalu tīkla veikalu tīkla konsultantu aprēķini. 

Dārzkopji atkarībā no vajadzības izmanto neliela izmēra mazdārziņa vai lielizmēra siltumnīcas.  Mazdārziņa siltumnīcas biežāk ir ar plēves vai salīdzinoši izturīgāko polikarbonāta segumu. Plēvi parasti maina katru gadu, bet tā var izturēt arī vairākas sezonas. Kvalitātes ziņā šeit jāņem vērā plēves ķīmiskā sastāva, biezuma un armējuma faktors.

Tiesa, lai arī plēves siltumnīcas ir lētākās, mehāniskus bojājumus tās var gūt jau pirmajā sezonā un praktiski nav labojamas. Plēve veicina ūdens kondensātu, straujas temperatūras maiņas, kas augiem var nepatikt. 

Savukārt profesionāļiem nepieciešamas lielizmēra siltumnīcas ar stikla vai polikarbonāta segumu. Ziemā stikla un polikarbonāta seguma siltumnīcas jācenšas regulāri atbrīvot no sniega.

""K-Rauta" veikalos nopērkamas polikarbonāta seguma siltumnīcas 190x250 cm apmērā un 192 cm augstumā, kā arī vēl lielākas - 244x305 cm apkārtmērā un 210 cm augstumā. Polikarbonāta paneļu seguma siltumnīcas izmaksā dārgāk, bet tās viegli samontēt, kalpo ilgi, ir laba siltumizolācija, izturība pret dažādiem iespējamajiem mehāniskajiem bojājumiem, triecieniem, turklāt labi izskatās. Augi polikarbonāta seguma siltumnīcās jūtas komfortabli, jo mazināta saules intensitātes caurlaidība. Šis faktors gan var būt arī mīnuss, ja saules ir mazāk aktīvās dārzkopības sezonas sākumā un beigās," vēsta Zlaugotne.

Iedzīvotāji paši būvē ne tikai mazdārziņa siltumnīcas, piemēram, aizvadītajos gados popularitāti iemantojušas arī siltumnīcas - māju piebūves.    Aptauju, kurā noskaidroti dati arī par dārza esamību respondentu aprūpē, veica Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS, iegūstot atbildes no vairāk nekā 1000 iedzīvotājiem (vecumā no 20 gadiem), kuri pēdējā gada laikā apmeklējuši būvmateriālu, mājas un dārza preču veikalus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!