Foto: Shutterstock
Skābu ogu cienītāji noteikti izvēlēsies mieloties ar upenēm, tāpēc, ja dārziņā ir vieta ogulājiem, bet nezini labākās šķirnes, noderēs šis apkopojums ar padomiem kā izaudzēt bagātīgu upeņu ražu. Upeņu šķirnes audzēšanai Latvijā apkopojis Latvijas Valsts Augļkopības institūts (''Fruittechcentre.eu''), raksturojot katras šķirnes gaidāmo ražu un īpatnības, kas jāņem vērā, ogas audzējot.

Audzēšanai visā Latvijā ieteicamas šķirnes

'Ben Alder' – vēla ogu ienākšanās. Laba ziemcietība, ražība. Ogas vidēji lielas, ar vidēju garšu, ieteicamas pārstrādei. Laba izturība pret slimībām un kaitēkļiem. Piemērota mehanizētai vākšanai.

'Ben Lomond' – vidēji vēla ogu ienākšanās, laba ziemcietība un ražība. Krūms kompakts. Ogas lielas, ar vidēju garšu, ieteicamas pārstrādei. Vidēji izturīga pret miltrasu un pumpuru ērci. Piemērota mehanizētai vākšanai.

'Ben Tirran'
– ļoti vēla ogu ienākšanās, laba ziemcietība un ražība. Krūms kompakts. Ogas vidēji lielas ar vidēju garšu, ieteicamas pārstrādei. Laba izturība pret slimībām. Var bojāt pumpuru ērce. Piemērota mehanizētai vākšanai.

'Katjuša' – vidēji vēla ogu ienākšanās, laba ziemcietība, ražība. Krūms samērā stāvs. Ogas lielas, ar labu garšu, universālai izmantošanai. Laba izturība pret slimībām, bet ieņēmīga pret pumpuru ērci. Piemērota mehanizētai vākšanai.

'Māra (Mara Eglite)'
– ļoti vēla ogu ienākšanās. Laba ziemcietība un ražība. Ogas ļoti lielas, ar vidēju garšu, universālai izmantošanai. Laba izturība pret slimībām, bet ieņēmīga pret pumpuru ērci un reversiju. Piemērota mehanizētai vākšanai.

'Seļečenskaja' – agrīns ogu ienākšanās laiks. Samērā ziemcietīga un ražīga. Ogas lielas vai ļoti lielas, ar deserta garšu. Vidēja izturība pret lapu slimībām un pumpuru ērci. Prasīga pret labu kopšanu. Ieteicama audzēšanai svaigam tirgum.

'Vernisaž' – vidēji agra ogu ienākšanās, laba ziemcietība, ražība. Vidēji stāvs krūms. Ogas lielas vai vidēji lielas, ar vidēji labu garšu, universālai izmantošanai. Laba izturība pret slimībām un kaitēkļiem.

'Zagadka' – vidēji agra ogu ienākšanās. Laba ziemcietība un ražība. Stāvs krūms, kas samērā neizturīgs pret mehāniskiem bojājumiem, vācot ražu mehanizēti. Ogas lielas, ar labu garšu, universālai izmantošanai. Vidēja izturība pret miltrasu. Var bojāt pumpuru ērce.

'Svita Kijevskaja' – agrīns ogu ienākšanās laiks. Bargās ziemās var apsalt. Ražīga. Ogas ļoti lielas, vidēji garšīgas, ieteicamas svaigam tirgum. Laba izturība pret slimībām un pumpuru ērci.

Upeņu audzēšana

Upeņu ogulājiem pirmajā gadā pēc stādīšanas rindstarpās uztur melno papuvi. Vieglās smilts augsnēs bez apūdeņošanas tā ir ieteicama arī turpmākajos gados. Rindstarpas kultivē, atkarībā no nezāļainības. Īsi pirms ogu nogatavošanās sākuma kultivēšanu pārtrauc, lai nebojātu ogas. Tad veic vēl dažas reizes pēc ražas novākšanas līdz septembra sākumam, pēc tam pārtrauc, lai nekavētu dzinumu nobriešanu. Apstrādes dziļums 5 – 8 cm, lai nebojātu sakņu sistēmu. Vasaras beigās rindstarpās var iesēt zaļmēslojuma augus, piemēram, auzas, kas palielina organisko vielu saturu augsnē un veicina labāku dzinumu nobriešanu. Pavasarī zaļmēslojuma augus iestrādā augsnē.

Upeņu mātesaugiem īpaša uzmanība jāpievērš pumpurērces izplatībai un upeņu virālās pilziedainības (reversijas) simptomiem. Stādījumos, kur novērota virālā pilziedainība, nav ieteicama spraudeņu gatavošana, jo pirmajos gados vīrusa infekcija var noritēt nemanāmi. Vīrusus var pārnest ar inficētiem darbarīkiem, ja dzinumi iepriekš griezti no inficētiem krūmiem.

Vislabākā raža un ogu kvalitāte ir viengadīgiem un divgadīgiem pieaugumiem. Produktīvais skeletzaru vecums upenēm ir apmēram 4 – 5 gadi. Krūmogulāju vidējais produktīvais dzīves ilgums 10 – 15 gadi. Vecos nekoptos stādījumos ievērojami pieaug slimību un kaitēkļu infekcijas fons. Īpaša uzmanība jāpievērš pumpurērču izplatībai, ko jaunākos stādījumos var ierobežot, izgriežot stipri invadētos dzinumus, vai arī nogriežot visu invadēto krūmu virszemes daļu un sadedzinot. Tāpat laikus jāizgriež un jāiznīcina visi izkaltušie dzinumi.

Krūmogulājiem brīvām apdobes joslām jābūt ne mazāk kā 0,7 līdz 1 m uz katru pusi no rindas centra. Platas tīru apdobju joslas palīdz saglabāt augiem nepieciešamo mitrumu.

Zālājs ogulāju rindstarpās un apkārt tam samazina augsnes sablīvēšanos un ievērojami atvieglo kopšanas darbus un ražas vākšanu, veicina dzinumu nobriešanu rudenī, kā arī uzlabo ražas kvalitāti, jo ogas nesasmērējās. No veģetācijas perioda sākuma līdz ražas novākšanai zālāju regulāri pļauj, bet, sākoties ražas novākšanai, rindstarpu pļaušanu pārtrauc. Pļaušanu atsāk pēc ražas novākšanas, bet vasaras beigās pārtrauc, lai veicinātu dzinumu labāku nobriešanu.

Pirms stādīšanas augsni ielabo ar organisko mēslojumu. Upenēm ir augstākas prasības pēc slāpekļa un kālija mēslojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!