Foto: Shutterstock
Pašu audzēti zaļie zirnīši vasarā ir prieks ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Šie saldie pākšaugi ir garšīgi un ļoti veselīgi - zirnīši ir bagātīgs olbaltumvielu, vitamīnu un vērtīgu mikroelementu avots.

Zirņi ir salizturīgs augs, kuru dārzā sēj jau aprīlī, kad augsne sasilusi līdz +5oC. Kopš sendienām tautā tiek uzskatīts, ka zirņus sēj gada simtajā dienā, t.i., ap 10.aprīli, tomēr to var darīt arī nedaudz vēlāk, tiesa, jārēķinās, ka raža ienāksies vēlāk. Zirņiem nekaitē īslaicīgs sals, bet ja gaisa temperatūra paaugstinās virs +20oC, zirņu augšana palēninās, bet iegūtā raža var būt sausa un sīka.

Zirņus sēj saulainā vietā. Tos var audzēt līdzās citiem kultūraugiem, izņemot pupiņas.

Zaļie zirnīši ir samērā prasīgi, tiem nepieciešama auglīga augsne, tādēļ pirms zirņu sēšanas zemē ieteicams iestrādāt kompostu vai kūtsmēslus. Augsnei var pievienot pelnus, bet, ja tā ir skāba - kaļķi. Zemei noteikti jābūt irdeni gaisīgai.

Pirms sēt zirņus, augsni uzrok un izveido aptuveni 15 cm augstu zemes uzbērumu. Ar grābekļa kātu izveido augsnē nelielu renīti, kuru aplaista. Šajā "renē" liek zirņus - ar 10 cm atstarpēm. Kopā ar zirņiem var iesēt kādus graudaugus - rudzus, kviešus, auzas - tie ne tikai palīdzēs uzlabot augsni, bet arī kalpos kā balsts dīgstošajiem zirņiem. Ja nevēlies sēt graudaugus, atceries, ka būs jādomā par atbalstu zirņiem - klūgu sietu vai dobju sētiņu. Tāpat dobju galos var iedzīt stabiņus, starp kuriem novelk izturīgas auklas, kas balstīs dīgstošos zirņus.

Pirmie asni virs zemes parādās pēc pāris nedēļām. Zirņu vagas jālaista reizi nedēļā, turklāt jāpadomā, kā pasargāt sējumu no putniem, kuriem ļoti garšo šis saldais augs. Ziedēšanas laikā zirņus vēlams mēslot ar vircas vai zāļaugu uzlējumu.

Ražu vāc, kad zirņu pākstis nobriedušas un zirnīši ir apaļi. Šajā brīdī tie ir ļoti sulīgi un saldi. Novākto ražu vēlams ātri pārstrādāt - apēst vai sasaldēt ziemas krājumiem. Noplūktās zirņu pākstis saldumu un sulīgumu saglabā vien aptuveni 12 stundas, savukārt jau izlobīti zirnīši - tikai pāris stundas.

Ātrie makaroni ar zirnīšiem un bekonu

Foto: Vida Press
Ātrie makaroni ir vienkāršs un sātīgs vakariņu ēdiens, kuram īpašu aromātu dod bekons, bet krēmīgumu - saldais krējums.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu biezenis ar zaļajiem zirnīšiem

Foto: Shutterstock
Vienā no brīvdienām neviļus tapa pavisam vienkārša, bet ļoti garda recepte - bērni vēlējās kartupeļu biezputru, taču atklājās, ka mājās beigušies kartupeļi. Pētot saldētavas krājumus, atklāju, ka tur aizkavējušies ziedkāposti no pagājušās ražas, tādēļ nolēmu, ka kartupeļu vietā gatavošu tos.

Lasīt vairāk

Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums

Foto: iStock
Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.

Lasīt vairāk

Vistas un zaļo zirnīšu podiņš

Foto: Shutterstock
Vistas un zaļo zirnīšu podiņš - brangām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!