Foto: PantherMedia/Scanpix
Kur var dabūt mieturu salvijas sēklas? Kā pareizi audzēt šo medusaugu? Jautā Dzintars Meisters Vecpiebalgā

Mieturu salvija (Salvia verticillata) ir daudzgadīgs, sausumizturīgs lūpziežu dzimtas augs. Veido 60 – 70 cm augstu, zarainu, apmatotu stublāju. Sāk ziedēt jūnija beigās un zied apmēram 45 dienas. Violetie ziedi sakārtoti blīvos pušķos stublāja vai zaru galos, tie bagātīgi izdala nektāru ar augstu (50 – 86 %) cukura saturu. Visvairāk nektāra atdalās mēreni mitrā un ļoti siltā laikā, kad gaisa temperatūra sasniedz +25...+30 °C.

Bites ļoti labi apmeklē mieturu salviju un cītīgi ievāc no ziediem nektāru un putekšņus. Vidēji ienesums ir ap 400 kg/ha, bet sevišķi labvēlīgos laika apstākļos var ievākt pat 900 kg no hektāra. Tiesa, pie mums lielās platībās mieturu salviju neaudzē, arī veikalos šā auga sēklas nav nopērkamas. Tās var ievākt savvaļā. Mieturu salvija vietumis sastopama visā Latvijā – dzelzceļu uzbērumos, mežmalu krūmājos, ceļmalās. Vislielākās audzes ir Daugavpils – Rēzeknes dzelzceļa malā, Krustpils, Līvānu, Ozolsalas dzelzceļa staciju apkārtnē, starp Mangaļu un Brasas dzelzceļa stacijām, Tukuma un Milzkalnes dzelzceļa staciju tuvumā, Cēsīs, Valmierā, arī uz dzelzceļa uzbērumiem Skrīveros, Sēlpilī un citviet.

Sēklu ieguvei augus nogriež, kad apakšējos mieturos sēklas jau ir ienākušās. Nogrieztos augus sasien slotiņās un pakarina, lai sēklas turpina nogatavoties. Iegūtās sēklas sēj agri pavasarī.

"Mieturu salviju var sēt tieši uz lauka, bet, ja sēklu ir maz, labāk izaudzēt dēstus," iesaka LLU Agrobiotehnoloģijas institūta Dārzkopības nodaļas asistente Marta Liepniece.

Sēj aprīlī, vēlāk piķē kastītēs vai atsevišķos podiņos, tad stāda laukā saulainā vietā, 30 cm attālumā augu no auga. Mieturu salvija aug dažādās augsnēs, bet piemērotākas ir vidēji auglīgas, labi drenētas, kaļķainas.

Sējot tieši uz lauka, izsējas norma ir 2 – 3 kg uz hektāru, vēlamais rindu attālums 50 – 70 centimetri. Sēklas nedrīkst iesēt par dziļu (ne dziļāk par 1 – 2 cm), citādi tās nesadīgst vai arī sadīgst nevienmērīgi. Pēc sadīgšanas augi jāretina, lai tie būtu 25 cm attālumā. Agri iesēta mieturu salvija uzzied jau pirmajā gadā.

Audzē kā rušināmaugu: pirmajā gadā rindstarpas rūpīgi irdina. Turpmākajos gados pietiek ar vienreizēju rindstarpu rušināšanu pavasarī, jo salvija ātri nosedz augsni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!