Foto: Shutterstock
Vasarā jau varēs mieloties ar piesātinātās krāsas kazenēm, bet līdz tam jāpaspēj izdarīt vairāki darbiņi, lai varētu lepoties ar bagātīgu ražu. "Tavs Dārzs" par pašlaik veicamajiem darbiem pie kazeņu krūmiem padomos dalās zemnieku saimniecības "Gulbji" īpašnieks Pēteris Heimanis.

Kā "Tavs Dārzs" stāsta Heimanis, pagājušajā ziemā lielākā daļa kazeņu labi pārziemojusi. Turklāt – pat tām šķirnēm, kuras ieteicams piesegt, nebija nopietnu bojājumu. "Tomēr maija sākumā uznākušais sals pēc ilgstoša karstuma daudzos dārzos cerības uz nopietnu ražu ir mazinājis," piebilst audzētājs, "vairums kazeņu ziedus veido tikai uz iepriekšējā gada dzinumiem, ja tie ir bojāti, nav vērts lolot cerības, ka atlabs."

Taujāts par veicamajiem darbiem pašlaik, Heimanis norāda, ka pašlaik ir īstais laiks, lai veiktu revīziju pie kazeņu krūmiem – jāizgriež visi bojātie dzinumi, tāpat arī jāizgriež izteikti attīstībā atpalikušas lapas, kā arī aizlauztie zari, jo, kā skaidro audzētājs, tie noteikti standarta ogas nespēs dot. "Brāķējamo dzinumu izgriešana veicina aizvietojošo dzinumu ātrāku un spēcīgāku augšanu, cerībā uz bagātāku ražu nākamajā sezonā," norāda audzētājs.

"Ja kāds vēl nav paspējis pabarot kazeņu stādījumu, pēdējais laiks dot pavasara mēslojumu," darāmos darbus ieskicē "Gulbju" īpašnieks.

Foto: Pēteris Heimanis
Kazeņu šķirne 'Evergreen Thornless'


Viņš arī atgādina, ka kazenes ļoti daudz patērē ūdeni. Ja kazenes aug vieglākās smilšu augsnēs, kur nav bijis pietiekami daudz nokrišņu, Heimanis iesaka krūmiņus sistemātiski laistīt, vislabāk tādā veidā, lai ūdens nonāk tieši uz saknēm, nevis bagātīgo lapojumu. "Ļoti bieži ceros augošajām šķirnēm lapojums ir tik biezs un zari nokareni, ka pat pēc vairāku stundu liešanas ar smidzinātājiem, izrādās – lielākā daļa ūdens ir notecējusi ap krūmu, bet saknes sausas," stāsta pieredzes bagātais audzētājs.

"Bagāto ražu gaidot, nedrīkst aizmirst, ka vajadzīgi arī balsti ložņājošajām šķirnēm – špalera," piebilst Heimanis, "atliekot nolīkušo augu nostiprināšanu uz ražas laiku, ir liela iespēja, ka mēģinot piecelt ogu pilnos zarus, tie lūzīs." Kā iesaka audzētājs, plašāk audzēto šķirni 'Agavam', kuras augšanas veids ir līdzīgs vasaras avenēm, rindu stādījumā vislabāk stiprināt pie stieplēm, kas nostieptas trijos līmeņos aptuveni 0,5 metru, 1 metru un 1,5 metru augstumā. Savukārt ceros augošās kazeņu šķirnes, piemēram, 'Jumbo', 'Black Satin' un 'Orkan' ir vienkāršāk saturēt apkārt krūmam, iedzenot 3 līdz 4 pamatīgus mietus un apsienot apkārt stingru auklu vai metāla stiepli.

Kā skaidro audzētājs, aveņu-kazeņu hibrīdiem, piemēram, 'Medana' un 'Buckingham Tayberry' atsiešanas sistēma līdzīga vīnogām, proti, špalera stieples vairākos līmeņos, bet pagājušā gada dzinumi apvīti vai citādi nostiprināti.

Foto: Pēteris Heimanis
Aveņu-kazeņu hibrīda šķirne 'Medana'


Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to laistīšanu vai kopšanas darbiem, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!