Foto: Shutterstock
Dārzs nav iedomājams bez ķiplokiem – vasaras vai ziemas, kas nu kuram dārzkopim ir cieņā. Vai tagad jau var stādīt vasaras ķiplokus, "Tavs Dārzs" taujāja Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākajam dārzkopības ekspertam Mārim Narvilam.

Kā uzsver Narvils, vasaras ķiploku par agru iestādīt nevar. "Tādēļ praktizē to, ka no rudens jau visu sagatavo, lai pavasarī visu varētu izdarīt maksimāli ātri," norāda dārzkopības eksperts.

Viņš arī atzīst, ka pašlaik augsne ir gana apžuvusi, lai tajā varētu stādīt ķiplokus. "Ja ar tehniku stāda, nāksies ilgāk pagaidīt, ja ar rokām, to varēs izdarīt agrāk," uzsver LLKC eksperts. Narvils arī mudina rūpīgi izvēlēties augsni ķiplokiem – jābūt tādai, kura pavasarī agrāk apžūst, tāpat ķiplokiem jānodrošina labs mikroreljefs, kā arī ķiploku stādīšanas vietā nedrīkst veidoties ūdens lāmas. Augsnei arī straujāk jāiesilst. "Tādēļ nederēs smagas māla, kūdras augsnes. Smilts augsnes arī nevajadzēs, jo pietrūks mitruma," pamāca speciālists.

"Aprīļa pirmā, vēlākais otrā nedēļa, ir īstais brīdis, kad šos ķiplokus vajadzētu iestādīt," tā Narvils.

Ja arī tev ir kāds jautājums par pavasara augu stādīšanu un kopšanu, tad raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!