Foto: Shutterstock
Mazi dārzi paredzēti tikai ziediem un sakņu augiem? Nebūt nē! Arī mazos dārzos var audzēt kokus, kas priecēs gan ar krāšņiem ziediem, gan gardiem augļiem. Tikai – izvēloties jābūt uzmanīgiem, lai nesanāk nopirkt milzeni, kas aizēnos visu – pat saulaino terasi, kurā baudīt atspirdzinošus dzērienus.

Izvēloties kokus maziem dārziem, ir svarīgi pirms tam veikt nelielu izpēti. Būtiski noskaidrot, cik ir maksimālais koka augstums un cik ilgs laiks nepieciešams, lai to sasniegtu. Piemēram, dažas sugas aug ļoti lēni un tāpēc sākotnēji var perfekti iederēties dārzā, taču laika gaitā tās var kļūt tik lielas, ka bloķēs saulesstarus un var pat sabojāt mājas pamatus. Taču par laimi ir pietiekami daudz koku sugu un šķirņu, kas ideāli piemērotas maziem dārziem.

Japāņu kļava


Japāņu jeb vēdekļa kļava aug lēni un Latvijas teritorijā parasti neizstiepjas garāka par 2–3 metriem. Tās lapotne ir krāšņa ne vien rudenī, kad lapas iekrāsojas uguns toņos, bet arī vasarā. Japāņu kļavas lapas spēlējas ar krāsām, tādēļ to krāsojums eleganti pāriet no tumši zaļa uz piesātināti violetu.
Foto: Shutterstock

Vislabāk japāņu kļavu audzēt vietā, kur nav tiešu saulesstaru vai arī iestādīt to podā, kas dos iespēju koku pārvietot pēc vajadzības.

Mazā magnolija


Kaut arī magnolijas ir patiesi grandiozi augi, tomēr ir arī tādas šķirnes, kas iederēsies nelielā dārzā. Piemēram, 'Magnolia stellata', 'Magnolia wilsonii', 'Alexandrina' un 'Sayonara'.

Foto: Shutterstock

Zemie ķiršu koki


Ziedēšanas laikā ķirši jebkuru dārzu pārvērtīs īstā pasaku valstībā. To ziedu krāšņums un smarža ir nepārspējama, bet gardie augļi ir iemīļotākais vasaras sezonas našķis, protams, ja tos neapēd negantie strazdi. Arī mazo dārzu īpašnieki var bez bažām audzēt ķiršus, tikai jāizvēlas pareizā šķirne. Piemēram, 'Latvijas zemais' (Leišu), 'Nord Star', 'Keleris 16' un 'Novella'.

Foto: Shutterstock

Ābeles


Ir vairākas ābeļu šķirnes, kuras derēs arī maziem dārziņiem. Piemēram, 'Beforest' šķirnes ābele neizaugs liela, taču tā mīl siltumu, tāpēc vidzemniekiem tā nebūs piemērota. Izturīgāka ir 'Laila', kura priecēs arī ar gardiem rudens āboliem.

Mazo dārzu īpašnieki var eksperimentēt arī ar špaleru ābelēm. No tām ierasti veido veselu dzīvžogu, tādējādi iegūstot ne tikai iespaidīgu ziedoni pavasarī un augļus uz rudens pusi, bet arī mūri, kas dārzu aizsegs no kaimiņiem un ielas.

Foto: Shutterstock

Rakstam tika izmantota informācija no "Gardeners World".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!