Foto: Shutterstock
Nokareno zemeņu audzēšana podos kļūst aizvien populārāka. Tās ir modē gan pilsētas dārzos un terasēs, gan lauku siltumnīcās. Turklāt nokarenās zemenes ne tikai efektīgi izskatās, bet arī dod ražu visu vasaru līdz pat pirmajām rudens salnām. Feins selekcionāru izgudrojums, lai izrotātu terasi ar ko vērtīgāku un garšīgāku nekā petūnijas. Z/S "Zutiņi" apkopo izplatītākās kļūdas, kas traucē tikt pie skaistām un gardām ogām.

Kaut arī nokarenās zemenes nav ļoti prasīgas un daudz rūpju nesagādā, tomēr Z/S "Zutiņi" atzīst, ka daudziem tās tā arī neizdotas izaudzēt. Tādēļ "Zutiņu" saimnieces apkopo populārākās kļūdas, kamdēļ nesanāk visas vasaras garumā audzēt garšīgas zemenes nokarenajos podos.

Iekaltēšana


Lai gan šķiet, ka zemenes uzreiz tika aplietas un viss ir kārtībā, tomēr iekaltēšana liek zemenēm izjust stipru stresu, kā dēļ tās var nomest ziedus, bet dažkārt var nobirt arī vēl negatavas ogas.

Ilgstoša mitruma nepietiekamība


Ja nokarenajām zemenēm regulāri trūks mitruma, veidosies mazākas lapas un var brūnēt to kāti. Arī ogas veidosies mazas un sausas, kuras var nobirt pirms nogatavošanās.

Mēslojuma trūkums


Šī ir ļoti bieža kļūda – uzsēdināt zemeni uz plika ūdens diētas, savukārt pretī sagaidīt bagātu ziedēšanu un daudz ogu. No kā gan viņa tos saražos? Mēslojumi šobrīd ir ļoti dažādi. Augstākās raudzes bio humusi, nātru uzlējumi, vistu mēslu granulas utt. Tikpat labi strādā arī jebkurš kompleksais mēslojums, kas nopērkams veikalā pie maizes plaukta. Nav svarīgi, ko dodiet ēst, – galvenais dodiet ēst vispār.

Skābas zemeņu ogas


Šeit jāteic – zemenei pēc definīcijas ir jābūt skābai. Tikai cilvēks sava komforta labad to mēģina pataisīt cukursaldu, izskaužot šīs ogas dabiski skaisto garšu. Ogas garšu nosaka visi augstāk minētie faktori. Ja tā būs paēdusi, labi laistīta, pagozējusies saules staros – ogas būs sulīgas un saldas.
Foto: Shutterstock

Nokareno zemeņu ogas nevajadzētu salīdzināt ar spāņu vai grieķu ievestajām, pie kurām daudzi tik ļoti raduši. Jo te jāatceras, ka zemeņu saldumu nosaka ne tikai saule, bet arī sabalansēts mēslojums un mikroelementi: mangāns, kalcijs, bors, varš. Lai zemenes būtu saldas, tām jābūt augušām labos apstākļos un saņēmušām visus nepieciešamos vitamīnus. Piemēram, mangāns palielina cukuru saturu ogās un arī ražību.

Lai laba raža


Īsā formula, lai nokarenās zemenes izdotos garšīgas un ražotu bagātīgi: Par tām jārūpējas, jālaista, nedrīkst piekaltēt un jāmēslo – un tad varēs ēst gardas ogas visas vasaras garumā, vienkārši no rīta noplūcot no sava balkona kastes.

Nokarenās podu zemenes un mazāk nokarenās podu Rožu zemenes tāpat kā mazās mēnešzemenītes dažādās krāsās pieejamas arī Z/S "Zutiņi" veikalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!